עת"א 16687/01/23 – פלוני נגד שרות בתי הסוהר
בפני |
כב' השופט עמית יוסף בן-חמו
|
|
העותר |
פלוני (אסיר) |
|
נגד
|
||
המשיבה |
שרות בתי הסוהר |
|
החלטה |
בפניי עתירת אסיר לעניין הטיפול הרפואי הניתן לו בבית הסוהר. העותר טוען כי שב"ס לא מאפשר לו את קבלת הטיפול הרפואי הנדרש על פי ההתוויה הרפואית המקצועית. כמו כן, טוען העותר נגד החלטת שב"ס להחזיקו, לטענתו, בתנאי מאסר שלא מאפשרים לו לקבל את הטיפול הרפואי הנדרש, וכפי שנקבע על ידי הצוות הרפואי.
העותר הינו אסיר פלילי המרצה עונש מאסר של 20 שנה מאז 22/11/2020, לאחר שהורשע, במסגרת הסדר טיעון וכתב אישום מתוקן בביצוע עבירות של אינוס קטינה בת משפחה שטרם מלאו לה 16, מעשים מגונים בקטינה בת המשפחה (ריבוי מקרים). מסווג בקטגוריה א', מוגדר כאסיר עבריין מין, גילוי עריות ואלמ"ב. מועד תום ריצוי מאסרו הצפוי, 21/11/2040.
העותר טוען כי הוא סובל מתחלואה קשה ומגוונת, בין היתר ממחלת עור קשה - פסוריאזיס, זה יותר מ-25 שנה, וקיבל טיפול ביולוגי למחלתו עוד קודם מעצרו. מוגדר כ"חולה כרוני". בתקופת היותו בסטטוס "עצור", קיבל את הטיפול הביולוגי - זריקה באמצעות בני משפחתו שהעבירו את הזריקה לבית המעצר. לאחר שנגזר עונשו, החלו שינויים במתן הטיפול הרפואי, תדירותו וטיבו. גורמי הרפואה בשב"ס התעלמו שוב ושוב מההתוויה הרפואית הברורה. העותר איננו מאוזן תרופתית באופן המסכן בריאותו. כליאתו של העותר בבית סוהר "רגיל", ולא בבית החולים של בית הסוהר, מונעת ממנו קבלת טיפול רפואי הכרחי לחולה כרוני, כדוגמתו.
הפעם האחרונה שניתן לעותר טיפול תרופתי של זריקה הייתה ביום 15/06/2022 (טיפול ביולוגי, תרופה בשם cimzia) הטיפול הופסק באופן שרירותי ורשלני, ללא כל הסבר וללא כל הוראה רפואית, למרות ההתוויה הרפואית הברורה.
לכתב התשובה של המשיבה צורפה התייחסותו המקצועית והמפורטת של רופא כלא "שאטה", ולפיה ברקע הרפואי של העותר ידוע על מחלת פסוריאזיס ב-70% משטח העור. העותר נבדק ביום 22/09/2022 בביה"ח "העמק" בשל החמרה במחלת הפסוריאזיס. במסגרת ההמלצות של ביה"ח, הומלץ על מתן זריקה מסוג SKYRIZIוהמשיבה פעלה להגשת בקשה לוועדת חריגים, משום שתרופה זו איננה נכללת בסל התרופות.
ביום 28/09/2022, נבדק העותר על ידי רופא עור ביחידה הראומטולוגית בביה"ח "העמק". לאחר מכן, נבדק שוב ביום 17/11/2022. בתום הבדיקה, המליץ הרופא ביחידה הראומטולוגית בביה"ח "העמק", על הקפאת הטיפול הביולוגי (מתן הזריקה), וזאת עד להשלמת בירור סיסטמי מלא. הרופא המליץ על מספר בדיקות כמפורט בסיכום הביקור ובהתאם לתוצאות הבדיקות, לשקול בירור הדמייתי - CT, על מנת לבחון את שאלת המחלה הלימפו-פרוליטיבית. הרופא קבע מפורשות בסעיף 6 להמלצות, כי "בשלב זה, לא להתחיל טיפול ביולוגי עד שמסיימים בירור סיסטמי מלא".
נערכו בדיקות לעותר על פי המלצת הראומטולוג, ללא ממצא חריג, ונקבעה בדיקת CTשבוצעה ביום 29/01/2023, וממתינים לפיענוח, וכן בוצעו בדיקות מעבדה מקיפות. בדיקות המעבדה נשלחו לרופא הראומטולוג שהמליץ שוב לא להתחיל בטיפול ביולוגי, עד לקבלת ממצאי בדיקת CTכלל גופי.ככל שבדיקת ה-CTתהיה תקינה, מומלץ להתחיל עם טיפול ביולוגי מסוג COSENTYX.
בדיון טענה ב"כ העותר גם כי לא מתאפשר לו טיפול במשחות, הדרוש לו לצורך הפחתה בתופעות הלוואי של המחלה. רופא הכלא התייחס לטענה זו, וציין כי נוהלה שיחה עם האסיר בתאו ובמרפאה על חשיבות שיתוף הפעולה לגבי טיפול תרופתי ומשחות, אך האסיר איננו משתף פעולה במובן זה שמסכים למרוח את המשחות רק על כפות ידיו בלבד, וזאת משום הריח החריף העולה מהמשחות. הוסבר לעותר כי ככל והוא מתקשה למרוח את המשחות, הוא יקבל סיוע במריחתן ככל שיגיע למרפאה, באמצעות החובש. בניגוד לטענת העותר, אין חוסר באספקת המשחות הנדרשות והאסיר רשאי לקבלן בהתאם לצרכיו. שיחה אחרונה בעניין זה נערכה עם העותר ביום 10/01/2023.
באשר לתנאי החזקתו של האסיר, מציין רופא הכלא כי ככלל, מחלת הפסוריאזיס, איננה מחייבת תנאים מיוחדים ובוודאי שאיננה מחייבת ביצוע של מקלחות תכופות, שכן מקלחות תכופות עלולות לפגוע בספיגת המשחות על עור הגוף. האסיר מצוי במעקב רפואי צמוד של גורמי הרפואה ומטופל בהתאם להמלצות הגורמים המומחים.
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים, אני סבור שהעותר מקבל את הטיפול הרפואי ההולם את מצבו.
רופאי שב"ס ערוכים לטיפול באסירים. הנחת המוצא היא כי חזקה על השב"ס שנערך בהתאם למצב האסיר ומעניק לו את הטיפול הרפואי לו הוא זקוק (ראה רע"ב 2914/21 גבי כחלון נ' שב"ס).
ב"כ המשיבה הודיעה בתגובה לטענות העותר לפיהן הוא נאלץ "לשלם" לאסירים אחרים על מנת שיביאו עבורו את האוכל כי לאסיר מסופק אוכל כשר בד"צ על פי בקשתו, למנהל האגף לא ידועה טענה של העותר בעניין האוכל. האוכל הכשר בד"צ מוחזק במקרר נפרד ושמור ומסופק לאסירים על ידי אסירי החוליה. ככל שיש לאסיר קושי בעניין זה, מוזמן לפנות למנהל האגף. כך גם בעניין הכביסות - ככל שהעותר יבקש, בקשתו תישקל באהדה.
ב"כ המשיבה ציינה עוד כי עם קבלת פיענוח הCTוהשלמת הבירור הרפואי, תיבחן השאלה האם יש להעבירו למר"ש, והחלטה תתקבל בהתאם לנתוניו האישיים של העותר.
לא מצאתי מקום לתן הוראות לגורמי הרפואה.
בכפוף להודעת ב"כ המשיבה כי לאחר השלמת הבירור הרפואי ופיענוח CTתיבחן השאלה האם יש מקום להעבירו למר"ש, אני מורה על דחיית העתירה.
ניתנה היום, י' שבט תשפ"ג, 01 פברואר 2023, בהעדר הצדדים.
