עת"א 52881/03/15 – ר א נגד שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר – זימונים,מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בנצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים |
|
|
|
עת"א 52881-03-15 א(אסיר) נ' שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים ואח' עת"א 56552-03-15 עת"א 10263-06-15
|
1
בפני |
כבוד השופט יוסף בן-חמו
|
|
העותר |
ר א |
|
נגד
|
||
המשיבים |
1. שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים 2. מדינת ישראל |
|
החלטה |
ההחלטה מתייחסת למס' עתירות שהגיש העותר ואשר נדונו יחדיו בישיבה שנערכה ביום 23/6/15.
העותר הינו אסיר פלילי המרצה עונש של 20 שנות מאסר לאחר שהורשע בעבירות אינוס, מעשה סדום, איומים וכליאת שווא. מסווג בקטגוריה ב-1.
52881-03-15
העותר טוען כי פנה אל מנהל בית הסוהר וביקש לקבל צילום של התיק הרפואי בעניינו המתייחס לתקופה מ - 1998 - 2009. לטענתו, נמסר לו כי הנושא בטיפול, אולם עד ליום הגשת העתירה לא קיבל כל תגובה. במהלך הדיון הציג העותר מסמך מיום 26/2/15 ממנו עולה כי פנה בעניין אל מנהל בית הסוהר בכלא רימונים. העותר מציין כי בעבר כבר הגיש עתירה בנושא זה בתיק עת"א 28821/04/15. בעקבות העתירה הוא התבקש להגיש בקשה בכתב לקבל את החומר והוא אכן עשה זאת.
תשובת המשיב :
בכתב התשובה טען המשיב כי דין העתירה להידחות משום שבבירור שנערך מול היחידה, התברר שהעותר כלל לא פנה בבקשה מתאימה ולא מיצה את ההליך המנהלי.
המשיב טען עוד כי מדובר בעותר סדרתי שהגיש מתחילת שנה זו קרוב ל - 30 עתירות בעניינים שונים, וכי התנהלותו גובלת בניצול לרעה של ההליך.
דיון :
כאמור, במהלך הדיון הציג העותר מסמך בכתב לפיו הוא אכן פנה בבקשה לקבלת החומר הרפואי.
2
לאחר עיון במסמך ביקש ב"כ המשיב שהות של 10 ימים לבדוק את טענות העותר מול היחידה הרלוונטית. ב"כ המשיב ציין כי באופן עקרוני מקובל עליו שהעותר זכאי לקבל את החומר הרפואי בעניינו.
בהודעה משלימה שהוגשה, מציין ב"כ המשיב כי נעשה בירור נוסף מול גורמי היחידה והתברר כי העותר אמנם פנה בבקשה לקבלת החומר וקיבל מענה לבקשתו לפני כ- 3 חודשים. התשובה נמסרה לו על ידי מנהל האגף במסגרת ראיון שנערך עם העותר.
להודעת העדכון צורפה תגובה שזה תוכנה:
"האסיר זומן למנ"א 11 בעקבות מסירת תשובה בנושא בקשתו לצילום תיק רפואי משנת 1998 - 2009. נמסר לאסיר לאחר בדיקה מול א.מרפאה ומחלקה משפטית חופש המידע - התשובה שהתקבלה מהארכיון שאין רשומים תיקים רפואיים של האסיר".
לאחר שעיינתי בהודעת העדכון ובנספח, אני סבור שאין הם מספקים.
אני מתקשה להניח שבמהלך מאסרו הממושך, לא נזקק העותר לטיפול רפואי כלשהו. המדובר בתקופה ארוכה ביותר, משנת 1998 - דהיינו תקופה של כ - 15 שנה.
הקושי מתגבר דווקא לאור העובדה שמדובר בעותר סדרתי אשר מרבה בהגשת עתירות, בקשות ותלונות. נראה, לכאורה, לא סביר שלא נמצא כל רישום רפואי.
לא יכולה להיות מחלוקת על זכותו של האסיר לקבלת החומר הרפואי בעניינו ועל חובתו של המשיב לשמור כל חומר רפואי ולהעמידו לרשותו של האסיר, לפי בקשתו.
ניתן בזה צו המורה על העברת החומר הרפואי לעותר.
3
ככל שלא ימצא חומר כזה, אני מורה כי הרופא המחוזי יגיש הודעה לבית המשפט, מלווה בתצהיר בתוך 30 יום מהיום, בה יפרט מה המאמצים שנעשו לאיתור החומר, מדוע לא אותר החומר הרפואי, האם לא היה כלל חומר רפואי או האם היה ונגנז, אם כן - מתי? והאם ישנם רישומים כלשהם המצביעים על כך שהעותר קיבל טיפול רפואי כלשהו בתקופת מאסרו בין בתוך כותלי הכלא ובין בגופים או מוסדות רפואיים מחוץ לכותלי הכלא.
עת"א 56552-03-15 - קבלת פירוט שיחות ממערכת "שחף" המגובה על ידי חברת "הוט" (חברה חיצונית).
העותר טוען כי פירוט השיחות נחוץ לו על מנת להוכיח את טענותיו בעתירה המתנהלת בפני כב' השופט טל, נגד טענות המשיב לפיהן העותר מתקשר לגורמים שונים בשב"ס. העותר טוען כי יש בפלט השיחות כדי להוכיח שגורמים בשב"ס הם אלה שהתקשרו אליו לצרכים מודיעיניים.
העותר טוען עוד כי פלט השיחות נועד לבדוק האם ישנה תקלה בכרטיס הטלכרט הפוגעת בזכויותיו. הוא רוכש זמן שיחה למס' שעות, אבל הכרטיס מאפשר זמן שיחה מצומצם בהרבה.
העותר מפנה לפקנ"צ 01.70.25 שעניינה תפעול והפעלת מערכת "שחף" לפיה כל פניה בעניין תפעול המערכת צריכה להיות מופנית דרך שב"ס.
כתב התשובה :
בכתב התשובה נטען שהעותר כלל לא פנה בבקשה בעניין זה. המשיב הפנה לפקנ"צ פרק ח' לנוהל בטחון 01-7025 הקובעת כי כלל פניות האסירים בנושאים כספיים או בנושאים הנוגעים לשימוש האסיר במערכת הטלפונית תבוצענה אל מול חברת "בינת" באופן ישיר באמצעות מנהל האגף...
הפקודה מציינת שטיפול בנושאים אלה לא יעשה באמצעות סגל שב"ס, למעט מנהל האגף.
בדיון שנערך הודיע ב"כ המשיב שהעותר יקבל לידיו את החומר הרלוונטי תוך 30 יום, ככל שלוח הזמנים תלוי במשיב.
אני נותן בזה תוקף של החלטה להודעת ב"כ המשיב.
בכך מתמצה הסעד בעתירה, ולפיכך, אני מורה על מחיקתה.
עת"א 56526-03-15 - תנאי חופשה
4
העותר טוען שנשללו ממנו חופשות לאחר שהיה כבר משולב בסבב חופשות ויצא ל - 140 חופשות. נגד העותר הוגש כתב אישום ביום 29/5/13 על העלבת עובד ציבור, לאחר שהתלונן נגד קצין בשב"ס על שימוש בכח לא סביר. העותר טוען לחפותו. נשללו ממנו חופשות מיום 29/5/13 עד יום 30/6/14. לאחר הגשת מס' עתירות הוחזר לסבב חופשות, אך בתנאים מגבילים יותר מאלה שהיו בעבר. בדיון שהתקיים בתיק הפלילי בבית משפט השלום חיפה ולאחר שנשמעו מס' עדי תביעה חזרה בה המאשימה מכתב האישום נגד העותר. בקשת העותר היא להורות שתנאי החופשה יהיו זהים לאלה שהיו קודם להגשת כתב האישום נגדו ולא חמורים יותר.
כתב התשובה :
העותר לא מיצה את ההליך המנהלי ולא פנה בבקשה מתאימה.
בדיון שנערך הוסיף ב"כ המשיב שהעותר אכן שולב בחזרה בסבב חופשות לאחר שעלה לוועדת קטגוריות שלא מן המניין, ביקש הסרת ערב אחד מתוך שניים ובקשתו נענתה. העותר פנה בעתירה להקלה בתנאי חופשה מבלי שבקשתו הובאה בפני הוועדה. העותר ניסה לעשות קיצורי דרך של ההליך המנהלי. החופשה האחרונה נשללה ממנו עקב בעיות משמעת ובגלל עמדת גורמי מודיעין ממנה עולה מידע שלילי. עמדת המשיב תיבחן שוב במהלך חודש יולי.
עיינתי גם בעמדת המשטרה.
בחנתי את טענות הצדדים ומצאתי כי המשיב פעל בהתאם למתווה שנקבע בפקודת החופשות. בכל מקרה, המשיב אמור לשוב ולבחון את עניין החופשה ותנאי החופשות במהלך חודשי יולי.
לא מצאתי פגם המצדיק התערבות בהחלטה המנהלית.
לפיכך, העתירה נדחית.
עת"א 10263-06-15 - עתירה לחופשה מיוחדת
העותר ביקש לאפשר לו לצאת ביום 15/6/15 להשתתף באירוע של עליה לתורה של בן אחיו. העותר טען כי הוא מבקש למעשה להקדים את החופשה שאמורה להינתן לו בחודש שביעי.
חופשה לרגל עליה לתורה של בן אח איננה עומדת בקריטריונים ל"חופשה מיוחדת" עפ"י פקודת החופשות.
5
מעבר לכך, מאחר שחלף המועד, הדיון הפך לתיאורטי. אין שום מקום ל"פיצוי" העותר לחופשה מיוחדת בתאריך אחר, במקום זו שביקש ונדחה.
הדברים מקבלים משנה תוקף לאור העובדה שבשלב זה העותר הוא מנוע חופשות עד אשר ידון העניין שוב.
לפיכך, העתירה נדחית.
ניתנה היום, ט"ו תמוז תשע"ה, 02 יולי 2015, בהעדר הצדדים.
