עת"א 52361/08/22 – פאוזי ספואן (אסיר) ט 1480671 נגד שירות בתי הסוהר
|
07 נובמבר 2022 |
עת"א 52361-08-22 ספואן(אסיר) נ' שירות בתי הסוהר - מחלקת האסיר
|
1
בפני |
כב' הנשיא רון שפירא
|
|
עותר |
פאוזי ספואן (אסיר) ט 1480671 |
|
נגד
|
||
משיב |
שירות בתי הסוהר |
|
פסק דין |
הרקע לעתירה וטענות הצדדים:
בפני עתירת אסיר שהגיש העותר נגד ההחלטה לסווגו כאסיר ביטחוני והעדר שילובו בהליך טיפולי בשל סיווגו הבטחוני.
העותר הינו אסיר שנשפט לתקופת מאסר בת שנתיים ושמונה חודשים בגין עבירות שונות שבוצעו על ידו במסגרת מבצע "שומר חומות", הכוללות שוד מזוין, השתתפות בהתפרעות ופזיזות באש או בחומר לקיח, כמפורט בכתב האישום המתוקן ובגזר הדין. החל לרצות מאסרו בתאריך 22.07.21.
לטענת העותר הוא הורשע בעבירות של שוד בנסיבות מחמירות והתפרעות ולא בעבירות ממניע גזעני או לפי חוק הטרור. מדובר בבחור נורמטיבי שניהל אורח חיים נורמטיבי ותקין. הורשע בהתפרעות על כך שהיה באותו מקום, חלקו היה פסיבי. לא סביר להטיל עליו להוכיח שהוא זנח אידיאולוגיה. הוא אינו משתייך לארגון טרור כלשהו.
2
המשיב טוען כי בתאריך 13.03.22 נבחן עניינו של העותר על ידי הגורם המוסמך והוחלט שלא לשנות סיווגו כאסיר ביטחוני, זאת בהתאם לעמדת גורמי הביטחון ואופי העבירות בגינן הוא מרצה מאסרו. חרף זאת, הוא מוחזק באגף פלילי, בנפרד מאסירים ביטחוניים, בהתאם לסעיף 4ב' לפקודת הנציבות 04.05.00. נספח ב' לפקודה מפרט את העבירות הביטחוניות שהמניע להן הינו לאומני וקובע כי עבירות נשק או התפרעות לפי חוק העונשין ייחשבו כעבירות ביטחוניות שהמניע להן הינו לאומני. הגורם המוסמך החליט לא לשנות את הגדרת העותר כאסיר ביטחוני, זאת נוכח עמדת גורמי הביטחון והעבירות בהן הורשע. מדובר בהחלטה סבירה ומדובר בהחלטה מנהלית המצויה בליבת שיקול הדעת המנהלי של רשויות בתי הסוהר. אין מדובר בזכות קנויה. תכליתה לאפשר ניהולם של בתי הסוהר תוך שמירה על הסדר, המשמעת והביטחון. בכל הנוגע לסעד של שילוב בטיפול או בחינוך הפסיקה קבעה מבחן דו שלבי כאשר בשלב הראשון צריך שיוכח כי חל באסיר שינוי בולט וממשי ושהוא ניתק כל מגע עם ארגונו וניתנה חוו"ד חיובית מטעם שב"ס או גורם בטחוני אחר ובשלב השני שבוצעה הערכה אישית על ידי עו"ס שהעריכה שיש פוטנציאל לשיקום. העותר צריך להוכיח שהאמונות שלו השתנו ורק אז ניתן יהיה לשקול את השלב הנוסף. כעת לא ניתן לשלבו בטיפול מכיוון שנשקפת ממנו סכנה בקשר ישיר עם החוץ ואין עילה להתערב בכך.
דיון והכרעה:
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ועיינתי במסמכים שהוגשו לעיוני, הכוללים את עמדת שב"כ, הגעתי למסקנה כי אין מקום להתערב בהחלטת המשיב לעניין הגדרתו של העותר כאסיר בטחוני ולעניין אי שילובו בהליך טיפולי לעת הזו, שכן לא נפל בה פגם המצדיק התערבות בית המשפט.
כפי שטען המשיב, העותר מואשם בעבירות חמורות שבוצעו עם המון משולהב על רקע אווירה לאומנית בזמן מבצע שומר חומות ובגין השתתפות בהפרות סדר והתפרעויות בעיר חיפה באותה תקופה. הפרות הסדר באותה תקופה בכל רחבי הארץ התקיימו ממניע לאומני - גזעני ואף העבירות בהן הורשע העותר מצביעות על כוונה לפגוע על רקע לאומני ואידיאולוגי. על כן, גורמי הביטחון הגדירו את העבירות כעבירות ביטחוניות בהתאם להוראות הפקודות והנהלים ואינני סבור כי מדובר בהחלטה בלתי סבירה בנסיבות העניין. בנסיבות אלו גם אינני סבור כי נפל פגם בהחלטה שלא לשלבו בעת הזו בתכנית טיפול, שכן בהתאם לעמדת שב"כ שהוגשה לעיוני לא ניתן לעת הזו לגבש חוו"ד לפיה לא נשקפת סכנה כתוצאה מהסרת המגבלות על העותר. בנסיבות העניין ולאור העבירות שביצע העותר, סבורני כי הן ההחלטה לגבי סיווגו של העותר והן ההחלטה בדבר אי שילוב בתכנית טיפול לעת הזו הינן החלטות סבירות שניתנו בהתאם לסמכותו של המשיב.
יצוין לעניין זה כי הגדרת אסיר כאסיר ביטחוני מצויה במסגרת שיקול דעתו הרחב של המשיב ובמקרה זה, לאור העבירות החמורות בהן הואשם והורשע העותר, ובמיוחד לאור הרקע לביצוען בזמן מבצע שומר החומות, וכן לאור עמדת שב"כ שהוצגה בעניינו של העותר, כאמור לעיל, מדובר בהחלטה סבירה שאין מקום להתערב בה. המשיב אחראי על ביטחונם של האסירים ושל הציבור וההחלטה ניתנה במסגרת שיקול דעתו של המשיב כדי למנוע פגיעה בביטחון הציבור, על יסוד סביר לחשש העולה ממסוכנותו של העותר. על כן, בנסיבות העניין, סבורני כי לא ניתן לקבוע כי נפל פגם בהחלטת המשיב או כי יש מקום להתערב בהחלטתו.
3
אשר על כן, לאור המפורט לעיל, לא מצאתי מקום להתערב בהחלטת המשיב בשלב זה. עם זאת על רקע מכלול הנתונים נראה כי יהיה מקום לבחון את סיווגו של העותר בתוך זמן סביר, וזאת על רקע מכלול המידע המפורט בחוות הדעת שהוגשה לעיוני מטעם השב"כ. כאמור, לעת הזאת אין מקום לשינוי הסיווג שנקבע, על כל המשתמע מכך. עם זאת ראוי יהיה לבחון את סוגית הסיוון בתוך זמן סביר ולשקול שוב את עניינו של העותר. יצוין, בהקשר זה, כי החלטת המשיב ממילא נבחנת מעת לעת על ידי המשיב, ויש להניח כי אם הדבר יהיה אפשרי, העותר ישולב בטיפול מתאים, בהתאם לשיקול דעתו של המשיב. בשלב זה, בנסיבות העניין ולאור המידע שהוצג בפני, אין מקום להתערב בהחלטה והעתירה נדחית, הן לגבי סיווגו של העותר כאסיר ביטחוני והן לגבי בקשתו להשתלב בטיפול.
החומר החסוי שהוצג לעיוני יוחזר לשב"כ, לאחר שסומן על ידי.
המזכירות תעביר עותק לב"כ הצדדים ולעותר באמצעות שב"ס.
ניתן היום, י"ג חשוון תשפ"ג, 07 נובמבר 2022, בהעדר הצדדים. |
רון שפירא, נשיא |
