ע"פ 8618/19 – מדינת ישראל,איתמר שמעוני,עופר שמעוני,יואל דוידי,משה פונטה נגד שרון מילר,מדינת ישראל,איתמר שמעוני,יואל דוידי,משה פונטה
1
בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים |
ע"פ 1679/21 |
ע"פ 1681/21 |
ע"פ 1685/21 |
ע"פ 1716/21 |
לפני: |
כבוד השופט ע' פוגלמן |
|
כבוד השופט ד' מינץ |
|
כבוד השופט ע' גרוסקופף |
המערערת בע"פ 8618/19 ובע"פ 1685/21: |
מדינת ישראל |
המערערים בע"פ 1679/21: |
1. איתמר שמעוני 2. עופר שמעוני |
המערער בע"פ 1681/21: |
יואל דוידי |
המערער בע"פ 1716/21: |
משה פונטה |
|
נ ג ד |
המשיב בע"פ 8618/19: |
שרון מילר |
המשיבה בע"פ 1679/21, 1681/21 ובע"פ 1716/21: |
מדינת ישראל |
המשיבים בע"פ 1685/21: |
1. איתמר שמעוני 2. יואל דוידי 3. משה פונטה |
ערעור על הכרעת הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופטת ל' מרגולין-יחידי) ועל גזר הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' סגן הנשיא ב' שגיא) בת"פ 12935-02-17 מימים 11.11.2019 ו-24.1.2021 |
תאריך הישיבות: |
כ"ז באדר א התשפ"ב |
(28.2.2022) |
2
|
כ"ט באדר א התשפ"ב |
(2.3.2022) |
|
ו' באדר ב התשפ"ב |
(9.3.2022) |
בשם המערערת בע"פ 8618/19 ובע"פ 1685/21: |
עו"ד אבי וסטרמן; עו"ד שרית משגב; עו"ד נגה בן סידי; עו"ד ירון גולומב; עו"ד הילה גבאי |
בשם המערערים בע"פ 1679/21: |
עו"ד אשר אוחיון |
בשם המערער בע"פ 1681/21: |
עו"ד נוית נגב; עו"ד יאנה פוגלסלוצניק; עו"ד דפנה שטיינברג |
בשם המערער בע"פ 1716/21: |
עו"ד ליאת ארזי; עו"ד מעין כפיר |
בשם המשיב בע"פ 8618/19: |
עו"ד אבי חימי; עו"ד משה וייס |
1. כתב האישום שהוגש בהליך זה עניינו בפרשיית גיוס כספים על ידי איתמר שמעוני (להלן: שמעוני), שכיהן בתקופה הרלוונטית כראש עיריית אשקלון. על פי עובדות כתב האישום, בשנת 2015 ערך שמעוני הסכמי פיצוי עם א' ועם ב', לאחר שאלו העבירו לו מכתבי דרישה לתשלום פיצוי בגין פגיעה מינית. במסגרת הסכמי הפיצוי נדרש שמעוני לשלם סך של 925,000 ש"ח (בנוסף, נדרש שמעוני לממן שכר טרחת עורכי דין ומגשר ביחס להסכמים אלה). ביודעו שאין בידיו את האמצעים הכספיים למימון תשלומי ההסכמים, פנה שמעוני לאחיו, עופר שמעוני (להלן גם: עופר), ולמקורבו, משה פונטה (להלן גם: פונטה), על מנת שאלה יגייסו את הכספים הנדרשים. כמתואר בכתב האישום, במהלך התקופה הרלוונטית, פעלו עופר ופונטה לגיוס הכספים בידיעת שמעוני, ובכלל זאת מיזמים ומקבלנים שפעלו בעיר אשקלון ובהם יואל דוידי (להלן: דוידי), גבי מגנזי (להלן: מגנזי) ושרון מילר (להלן: מילר). כתב האישום אחז 5 אישומים וכנטען בו שמעוני לקח - באמצעות עופר ופונטה - שוחד מדוידי, ממגנזי וממילר, בסך מאות אלפי ש"ח.
3
2. ביום 11.11.2019 ניתנה הכרעת הדין בפרשה. במסגרת האישום הראשון, הורשעו שמעוני ועופר בעבירה של לקיחת שוחד בצוותא ודוידי הורשע במתן שוחד בהיקף של 150,000 ש"ח. במסגרת אישום זה הורשע שמעוני גם בעבירת הפרת אמונים מחמת ניגוד העניינים בקשר לעצם היחסים העסקיים שבין דוידי ועופר; ושמעוני ועופר הורשעו גם בעבירת הלבנת הון בקשר לסכום זה. במסגרת האישום השני זוכו שמעוני ופונטה מעבירות שוחד והם הורשעו, חלף זאת, בעבירה של הפרת אמונים בצוותא. זאת, בשל העברת 100,000 ש"ח ממגנזי (שלא הואשם במסגרת כתב האישום שלפנינו) לפונטה עבור שמעוני. שמעוני ופונטה זוכו גם מעבירת הלבנת הון. באישום השלישי, זוכו מילר ופונטה מחמת הספק מהמיוחס להם בכתב האישום, העברת סך של 75,000 ש"ח עבור שמעוני. באישום הרביעי הורשעו שמעוני ופונטה בהפרת אמונים בצוותא בגין התנהלות שמעוני בקבלת כספים מבלי לברר את מקורם ומבלי לוודא שהוא יכול לקבלם בהיותו ראש עירייה. במסגרת האישום החמישי הורשעו שמעוני ודוידי גם בעבירות לפי פקודת מס הכנסה [נוסח חדש].
3. ביום 24.1.2021 גזר בית המשפט המחוזי את דינם של המעורבים בפרשה. לצד עונשים נוספים, על שמעוני נגזרו 4 שנות מאסר בפועל; על עופר נגזרו 14 חודשי מאסר בפועל; על דוידי נגזרו 9 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות; ועל פונטה נגזרו 9 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות. ביום 3.2.2021 הורה בית המשפט - בהסכמת הצדדים - על חילוט סכום של 95,000 ש"ח מכספו של שמעוני על ידי המדינה.
4. על הכרעת הדין ועל גזר הדין הוגשו הערעורים שלפנינו. שניים מהערעורים הוגשו על ידי המדינה: בע"פ 8618/19 מערערת המדינה על זיכויו של מילר באישום השלישי; ובע"פ 1685/21 מערערת המדינה על זיכויים של שמעוני ופונטה באישום השני מעבירה של שוחד (והרשעתם במרמה והפרת אמונים תחתיה) ומזיכוי פונטה באישום השלישי (להלן: ע"פ 8618/19 ו-ע"פ 1685/21). עוד במסגרת ערעור זה, מערערת המדינה על קולת עונשו של דוידי. בע"פ 1679/21 מערערים שמעוני ועופר על הרשעתם באישומים הראשון, השני, הרביעי והחמישי וכן על העונש שנגזר עליהם (להלן: ע"פ 1679/21). בע"פ 1716/21 מערער פונטה על הרשעתו באישומים השני והרביעי, וכן על העונש שנגזר עליו (להלן: ע"פ 1716/21). בע"פ 1681/21 מערער דוידי על הרשעתו באישומים הראשון והחמישי ועל העונש שנגזר עליו (להלן: ע"פ 1681/21).
4
לצד הערעורים, הוגשו בקשות לעיכוב ביצוע עונשי המאסר שנגזרו על שמעוני, עופר, דוידי ופונטה. בהסכמת הצדדים, עוכב עונש המאסר שהוטל על עופר ועונשי המאסר בעבודות שירות שהוטלו על דוידי ופו נטה. ביום 6.5.2021 נדחתה בקשתו של שמעוני לעיכוב ביצוע עונש המאסר, ובהמשך נקבע כי עליו להתייצב לתחילת ריצוי עונשו ביום 16.6.2021.
5. בימים 28.2.2022, 2.3.2022 ו-9.3.2022 קיימנו דיונים בערעורים ושמענו את טענות הצדדים. בסופו של הדיון האחרון, הצענו לצדדים הצעה לסיום ההליך בהסכמה, כפי שיפורט להלן:
א. במסגרת האישום הראשון - תיוותר על כנה הרשעתם של שמעוני, עופר ודוידי בשוחד; תיוותר על כנה הרשעת שמעוני בעבירת הפרת אמונים; ושמעוני ועופר יזוכו מעבירת הלבנת הון.
ב. במסגרת האישום השני - שמעוני ופונטה יורשעו בעבירות השוחד שיוחסו להם בכתב האישום (לקיחת שוחד ותיווך לשוחד), חלף הרשעתם בהפרת אמונים.
ג. במסגרת האישום השלישי - יידחה ערעור המדינה, וזיכויים של מילר ושל פונטה יוותר על כנו.
ד. במסגרת האישום הרביעי - יידחו ערעוריהם של שמעוני ושל פונטה והרשעתם בהפרת אמונים תיוותר על כנה.
ה. במסגרת האישום החמישי - יידחו ערעוריהם של שמעוני ושל דוידי והרשעתם בביצוע עבירות מס תיוותר על כנה.
ו. אשר לגזרי הדין - הצענו כי עונשי המאסר שהוטל שמעוני ועופר יוותרו על כנם (4 שנות מאסר בפועל ו-14 חודשי מאסר בפועל בהתאמה); כי 9 חודשי המאסר לריצוי בעבודות שירות שהוטלו על דוידי ירוצו במאסר מאחורי סורג ובריח; וכי על פונטה יוטלו 14 חודשי מאסר בפועל (חלף 9 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות).
הדגשנו כי הצעתנו זאת, ובכלל זאת העונשים שנקבעו בגדרה, לוקחת בחשבון את העיקרון שערכאת הערעור לא ממצה את חומרת הדין ומבוססת על האפשרות לסיים את ההליך בהסכמת הצדדים. לבקשת הצדדים, התרנו להם למסור התייחסות בכתב להצעת בית המשפט.
5
6. בהתייחסותה, ציינה המדינה כי היא מקבלת את הצעת בית המשפט. המדינה ציינה כי היא מבקשת שבכל הנוגע לאישום השני (הרשעת שמעוני ופונטה בעבירות שוחד, חלף הרשעתם בהפרת אמונים) תיכלל הנמקה, וזאת נוכח "הצורך בהבהרת גבולותיהן של עבירת השוחד והעבירה של מרמה והפרת אמונים בנסיבות הנדונות". עוד ביקשה המדינה להבהיר כי הסכמתה לדחיית ערעורה באישום השלישי נעוצה בנסיבותיו הפרטיקולריות-עובדתיות של המקרה דנן (יצוין כי מילר קיבל את הצעת בית המשפט בהקשר זה, ומסר כי אין לו התנגדות להבהרה המבוקשת על ידי המדינה). שמעוני ועופר הודיעו על הסכמתם למתווה, וציינו כי הצדדים מסכימים כי ריצוי עונש המאסר של עופר יחל ביום 10.5.2022. פונטה הודיע אף הוא על הסכמה למתווה המוצע, והוסיף כי בהסכמת המדינה ריצוי עונש המאסר יחל ביום 1.9.2022 (נוכח נסיבות אישיות של פונטה שפורטו בהודעה). דוידי מצדו הודיע כי הוא עומד על ערעורו.
7. משכך, ובהסכמת הצדדים, אנו מורים כדלקמן:
8. ערעורם של שמעוני ועופר יידחה ברובו (ע"פ 1679/21). השניים יזוכו מעבירת הלבנת הון שבה הורשעו במסגרת האישום הראשון (לפי סעיף 3(א) לחוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000). כן יורשע שמעוני, במסגרת האישום השני, בלקיחת שוחד לפי סעיף 290 בצירוף סעיף 293 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין), חלף הרשעתו בהפרת אמונים.
עופר שמעוני יתייצב לשאת בעונש המאסר בפועל שהוטל עליו ביום 10.5.2022 עד שעה 10:00 בבימ"ר ניצן או על פי החלטת שירות בתי הסוהר, כשברשותו תעודת זהות או דרכון. על עופר לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שירות בתי הסוהר, בטלפונים: 08-9787377 או 08-9787336.
9. ערעורו של פונטה (ע"פ 1716/21) יידחה וערעור המדינה לעניין זיכויו במסגרת האישום השני יתקבל, כך שהוא יורשע בתיווך לשוחד לפי סעיף 295(א) לחוק העונשין, חלף הרשעתו בהפרת אמונים. בהסכמת הצדדים אנו גוזרים על פונטה עונש של 14 חודשי מאסר בפועל (בניכוי ימי מעצרו).
6
משה פונטה יתייצב לשאת בעונש המאסר בפועל שהוטל עליו ביום 1.9.2022 עד שעה 10:00 בבימ"ר ניצן או על פי החלטת שירות בתי הסוהר, כשברשותו תעודת זהות או דרכון. על פונטה לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שירות בתי הסוהר, בטלפונים: 08-9787377 או 08-9787336.
לבקשת המדינה, נימוקים להרשעתם של שמעוני ופונטה בעבירות שוחד, חלף עבירת הפרת אמונים, יינתנו בהמשך במסגרת פסק דין משלים.
10. ערעורי המדינה על זיכויים של מילר ושל פונטה באישום השלישי (ע"פ 8618/19 וחלק מע"פ 1685/21) יידחו. כאמור, הסכמת המדינה לדחיית ערעורה נעוצה בנסיבותיו של המקרה דנן.
11. ערעורו של דוידי (ע"פ 1681/21) שמכוון להרשעתו במסגרת האישומים הראשון והחמישי, כמו גם ערעור המדינה בכל הנוגע לקולת העונש שנגזר עליו - נדחים לעיון.
בשלב זה, יוותר עיכוב ביצוע עונש המאסר שנגזר על דוידי בעינו.
ניתן היום, כ"ח באדר ב התשפ"ב (31.3.2022).
ש ו פ ט |
ש ו פ ט |
ש ו פ ט |
_________________________
19086180_M19.docxדפ
