עפ"ג 30278/05/17 – תמיר דהן נגד מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים |
|
לפני כב' השופט רפי כרמל, אב"ד כב' השופט כרמי מוסק כב' השופטת שירלי רנר
|
עפ"ג 30278-05-17 |
1
המערער |
תמיר דהן ע"י ב"כ עו"ד שי נודל
|
נגד
|
|
המשיבה |
מדינת ישראל באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים
|
2
פסק דין |
ערעור על גזר דינו של בית משפט השלום בירושלים (כב' השופט ירון מינטקביץ) מיום 4.4.17 בת"פ 18779-12-15.
כללי
1. המערער הורשע על יסוד הודאתו בעבירות של גידול סמים, החזקת כלים להכנת סם והכשלת שוטר. המערער נדון לשבעה חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי ונקבע כי הסמים והציוד ששימש לגידולם יושמדו. הערעור מופנה כנגד חומרת עונש המאסר בפועל.
2. ואלה המעשים: במשך כחצי שנה גידל המערער קנביס במשקל כולל של כ- 2.7 ק"ג בחדר שיוחד לשימוש זה בבית ששכר במושב בקוע, תוך שעשה שימוש בזרעי קנביס ובציוד רב המשמש לגידולו, אשר נרכשו על ידו מבעוד מועד. כמו כן, החזיק המערער במשקל ובכלי עישון. ביום 6.12.15 הגיע כח משטרה לבית המערער במטרה לבצע חיפוש. המערער התעלם מהוראות השוטרים לפתוח את הדלת והשליך מחלון ביתו חלק מהסמים שהיו ברשותו.
טענות הצדדים
3
3. ב"כ המערער עותר לביטול עונש המאסר בפועל, ולהשית על המערער של"צ, עונש הצופה פני עתיד וצו פיקוח. הסנגור טוען כי עונש המאסר שהוטל על המערער הינו חמור, סוטה ממדיניות הענישה הנהוגה בעבירות דנן ואינו מתחשב בכך שהמערער הודה בהזדמנות הראשונה בחקירתו במשטרה, קיבל אחריות על מעשיו וחסך מזמנו היקר של בית המשפט. כמו כן, מעת ביצוע העבירות, חלף פרק זמן ארוך העולה על שנה, במהלכו פנה המערער לדרך חדשה ועבר הליך טיפולי במסגרת שירות המבחן, הוא שומר על מסגרת תעסוקתית ולא שב להסתבך בפלילים. עוד נטען כי המערער הינו צעיר בן 25 שנים, ללא עבר פלילי רלבנטי, אשר גדל בנסיבות משפחתיות קשות וסובל מתסמונת טורט. הסנגור טוען כי בשל מצבו הבריאותי של המערער עובר למעצרו, אשר כלל בין היתר דיכאון והחמרה במצבו המוטורי, החל המערער להשתמש בקנביס כטיפול עצמי ששיפר את מצבו פלאים. לאחר שנעצר, הוא פסק מלהשתמש בסמים, אך בשל כישלון השפעת התרופות על מצבו הבריאותי, קיבל המערער אישור לקבלת טיפול בקנביס רפואי, שהביא לשיפור ניכר במצבו בחלוף כחודשיים. עקב קבלת האישור הרפואי ומסיבות שאינן תלויות במערער, החליט שירות המבחן על שינוי הטיפול בו ובתסקיר האחרון דיווח על שיתוף פעולה מצדו. לפיכך, נטען כי שגה בית משפט קמא בקובעו כי לא מצא אחיזה להליך שיקום של המערער. לעמדת ההגנה, בית משפט קמא התעלם מכך שהמערער היה בעיצומו של הליך טיפולי אינטנסיבי, אשר שונה עם קבלת אישור לשימוש בקאנביס רפואי, וכי רק לפני חודשיים שולב המערער בהליך טיפולי חדש המותאם למצבו כיום.
הוסף כי המערער השתלב, מאז מעצרו, בטיפול שירות המבחן. בגין מחלת הטורט ממנה סובל המערער, כאמור, הוא מטופל תרופתית מגיל 8, מוכר בגין כך כנכה בשיעור 20% על ידי המל"ל. באמצעות השימוש בקנאביס, הצליח המערער לתפקד באופן רגיל ועצמאי, כאשר עובר לכך סבל מדיכאון ומהחמרה במצבו המוטורי. מאז מעצרו, המערער הפסיק לחלוטין את השימוש בקנאביס, בדיקות הסם נמצאו תקינות, אך מצבו הבריאותי התדרדר והוא החל לקבל טיפול תרופתי שלא עזר ולבסוף התקבל אישור משרד הבריאות לשימוש בקנאביס רפואי. שירות המבחן מצא למערער, לאור האישור לשימוש בקנאביס, מסגרת טיפולית מתאימה, ובאה, בהמשך, התייחסות לשיפור במצבו של המערער, שיפור שבא לאחר שהתקבל האישור. המערער מקבל אחריות מלאה על מעשיו ופועל בתיאום עם שירות המבחן. הוא עלה על דרך המלך ואין מקום, בנסיבות מצטברות אלה, לגזור עליו מאסר בפועל, במיוחד לאור המלצת שירות המבחן. הומצאו מסמכים רפואיים המתעדים את הקשיים והתסמונת מהם סובל המערער, זאת עוד מאז שנת 2002. כן הודגש כי המערער החל לימודיו במכינה לקראת לימודים גבוהים.
ב"כ המשיבה בקשה לדחות את הערעור ונטען כי המתחם שנקבע הנו ראוי כמו גם העונש. המערער קנה ציוד רב ומקצועי הנדרש לגידול סם באופן מקצועי ושלא לשימוש עצמי. ניתן לחרוג ממתחם העונש במקרה של שיקום, ומתסקיר שירות המבחן לא עולה, על אף טענת הסגור, כי התקיים הליך שיקום מוצלח נכון למועד מתן גזר הדין, ועל כן לא היה מקום לסטות ממתחם הענישה.
תסקיר שירות המבחן
4
4. מתסקיר שירות המבחן שנערך בעניינו של המערער, כבן 25, עולה כי הינו רווק, סובל מהפרעות קשב וריכוז ותסמונת טורט, בגינן נקבעה לו נכות ע"י המל"ל בשיעור 20%, ומחודש יולי 2016 הוא זכאי לטיפול בקנביס רפואי. עד למעצרו עבד כמאמן כושר. קיבל אחריות לביצוע העבירות אך טען כי עשה כן לשימוש עצמי, אמר כי החל לצרוך סמים מגיל 20, בהם מצא מפלט מהתמודדות עם תסכול וקונפליקטים, ולשם מימון הסמים הסביר את ביצוע העבירות. שירות המבחן התרשם כי למערער קשרים עברייניים ודפוסי התנהגות המאופיינים בתוקפנות, באובססיביות ובצרכי תלות גבוהים, וכי הוא מתקשה להכיר בדפוסי העבריינות וההתמכרות שלו. המערער שולב בקבוצה טיפולית ביום 8.1.17 ולכך קדם טיפול ביחידה לטיפול בהתמכרויות. הומלץ להטיל עליו צו מבחן למשך שנה ושל"צ בהיקף של 250 שעות. במסגרת הדיון בערעור התקבל תסקיר מעודכן מטעם שירות המבחן. בתסקיר זה מפורט כי חלה התייצבות במצבו של המערער ובמצבו דרושה התערבות טיפולית אשר תסייע לו לשמור הישגיו עד כה ולשפר נקודות החולשה. צוין כי שליחת המערער למאסר בעיתוי הנוכחי, עלולה להוביל לרגרסיה במצבו ולחשוף אותו למצבי סיכון ופגיעה וכי ההליך המשפטי הציב לו גבול ברור. הומלץ על צו מבחן לשנה וקיצור תקופת המאסר באופן שירוצה בעבודות שירות.
דיון
5. לזכות המערער עומדת הודאתו במיוחס לו, שהביאה לחיסכון בזמן שיפוטי ולייעול ההליכים, האחריות שלקח על המעשים, הבעת חרטה מצדו, שיתוף פעולה עם שירות המבחן, גילוי אחריות רבה ביחס למפגשים הטיפוליים והליך השיקום ושמירה על תפקוד תעסוקתי. כמו כן, בית משפט קמא הניח, לטובת המערער, כי אין לחובתו הרשעות קודמות, שכן המשיבה לא הציגה ראיות לענין אירוע אלימות מצדו כלפי בת זוגו משנת 2011, שנזכר בתסקיר שירות המבחן. לחובת המערער נזקפת חומרת העבירות שביצע בנסיבות, אליהן התייחס בית משפט קמא בגזר דינו, ובכלל זה העובדה כי המערער שכר דירה וייעד בה חדר מיוחד לגידול הסם, השקיע מאמץ ומשאבים בגידול הסמים, רכש ציוד רב וחומרים ופעל באופן מתוכנן ותוך הפגנת ידע. כמו כן, מדובר בכמות סם נכבדה ובעובדה שהמערער החל לגדל את הסמים כחצי שנה לפני מעצרו. בנוסף, המערער ביצע עבירה של הכשלת שוטר בשל השלכת הסמים. לצד אלה, עולה כי בחלוף הזמן המערער עלה על פסים שיקומיים באופן מוצלח, תפקודו תקין, הוא החל ללמוד כאמור במכינה, כל זאת חרף הקשיים מהם הנו סובל כמפורט במסמכים הרפואיים. נוכח זאת נראה כי ניתן להקל עמו באופן שעונש המאסר בפועל יעמוד על תקופת 5 חודשים, ובמידה שהמערער ימצא מתאים, ירוצה המאסר בדרך של עבודות שירות. יתר חלקי גזר הדין יעמדו על כנם.
5
הממונה על עבודות השירות ימציא חוות דעתו בנוגע עם הנאשם עד ליום 1/3/18.
נקבע להמשך ליום 6/3/18 שעה 08:30.
ניתן היום, ז' שבט תשע"ח, 23 ינואר 2018, במעמד ב"כ המערער, המערער וב"כ המשיבה.
|
|
|||
רפי כרמל, שופט אב"ד |
|
כרמי מוסק, שופט |
|
שירלי רנר, שופטת |
