עפ"א 17950/06/13 – מדינת ישראל נגד בוני טיב חברה לבניין ופיתוח בע"מ ח.פ,המשיבה
בית הדין הארצי לעבודה |
|
|
עפ"א 17950-06-13
|
1
ניתן ביום 07 אוגוסט 2016
לפני: השופטת לאה גליקסמן, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, השופטת אביטל רימון-קפלן
מדינת ישראל |
המערערת |
- |
|
בוני טיב חברה לבניין ופיתוח בע"מ ח.פ. |
המשיבה |
בשם המערערת - עו"ד דרורה נחמני רוט, עו"ד ענבר סהראי ועו"ד ענת שמעוני
בשם המשיבה - עו"ד חיה מנע
פסק דין |
השופטת לאה גליקסמן:
1. השאלה העיקרית השנויה במחלוקת בהליך זה היא - מה הוא המועד שלפיו ייקבע שיעור הקנס המינהלי בגין ביצוע עבירה: האם על פי שיעורו במועד ביצוע העבירה או על פי שיעורו במועד הטלת הקנס המינהלי. שאלה זו מובאת לפתחנו במסגרת ערעור על החלטתו של בית הדין האזורי בתל אביב (השופטת דגית ויסמן; המ"ש 17306-02-12), שבה נדונה בקשתה של המשיבה (להלן - החברה) לסעד הצהרתי שלפיו הודעות הקנס שהוטלו עליה בטלות, ולחלופין בקשתה להארכת מועד להגשת בקשה להישפט.
2
2. שאלה זו מתעוררת נוכח העובדה שבתקופה שמיום 31.7.2003 עד יום 31.7.2006 עמדה בתוקפה הוראת שעה שהכפילה את גובה הקנס בגין העסקת עובד זר ללא היתר מ- 5,000 ₪ ל- 10,000 ₪. במקרה הנדון, העבירות לכאורה מושא הודעת הקנס בוצעו ביום 16.1.2006, בתוך תקופת תוקפה של הוראת השעה, אולם ההחלטה על הטלת קנס ניתנה ביום 21.9.2006, דהינו כחודשיים לאחר תום תוקפה של הוראת השעה. כבר בשלב זה נציין כי בשני פסקי דין שניתנו בעבר על ידי בית דין זה [עפ"א 38/07 חברת יוסי שיש בע"מ נ' מדינת ישראל (25.2.2007); להלן - עניין יוסי שיש; ע"פ 34327-03-11 מדינת ישראל - אבישי יעקב (27.10.2011); להלן - עניין אבישי יעקב] ניתנו לשאלה זו תשובות שונות. בעניין יוסי שיש נקבע כי המועד הקובע הוא מועד ביצוע העבירה, ואילו בעניין אבישי יעקב נקבע כי המועד הקובע הוא מועד הטלת הקנס. להוראות החוק הרלוונטיות ולפסקי הדין נתייחס בהמשך.
3. בדיון לפנינו הודיעה המדינה כי ככל שהערעור יתקבל מוסכם עליה כי יוארך לחברה המועד להגשת בקשה להישפט בתוך 45 יום ממועד מתן פסק הדין בערעור. עם זאת, המדינה הבהירה כי אינה מסכימה לכך שהחברה יכולה להגיש בקשה נוספת לביטול קנס, נוכח העובדה שבקשתה נדחתה, ולגישתה החברה יכולה להגיש רק בקשה להישפט. נוכח האמור, אין לנו צורך להידרש בהליך זה לבקשת החברה להאריך את המועד להישפט ולטיעוני הצדדים בבית הדין האזורי בנוגע אליה.
הרקע להליך, כעולה מהחלטתו של בית הדין האזורי ומכלל החומר שבתיק:
4. החברה היא חברה פרטית העוסקת בעבודות בניה ופיתוח.
5. ביום 31.1.2007 קיבלה החברה מהמרכז לגביית קנסות דרישה לתשלום חוב בתוספת ריבית פיגורים בסך של 210,000 ₪ בגין עבירות של העסקת עובדים זרים ללא היתר, שעל פי הנטען בוצעו בשנים 2003 ו- 2004.
6. החברה, שלא קיבלה את הודעות הקנס המקוריות, פנתה באמצעות בא כוחה למרכז לגביית קנסות, ועל יסוד המידע שנמסר הוגשה בקשה דחופה להארכת מועד להגשת בקשה לביטול הקנסות וכן בקשה דחופה לעיכוב הליכי גביה (בש"א 3885/07, בש"א 3886/07).
7. ביום 24.5.2007 קבע בית הדין האזורי (השופט (כתוארו דאז) לובוצקי) כך:
3
"אכן המשיבה לא השיבה לבקשה לעיכוב הליכי הגביה. לפיכך, המצב הנוכחי יוקפא, באופן שיעוכבו זמנית הליכי הגביה עד למתן ההחלטה בבקשה להארכת המועד להישפט בגין הקנס המינהלי שהוטל. תיקי הבקשה ייסגרו. התיק העיקרי ימשך כסדרו (דיון 4.7.07)".
8. לאחר שניתנה החלטת בית הדין, הודיעה המדינה כי -
"בשל ספק בהמצאת הקנס מאריך התובע המוסמך למבקשת את המועד להגשת בקשה לביטול קנס ל- 30 יום נוספים מקבלת החלטת בית הדין בעניין זה. לאור האמור עד שתינתן תשובה בעניין בקשה לביטול, אין מקום לדון בבקשה להארכת מועד להישפט ... כמו כן מודיעה המשיבה כי הליכי הגביה בתיק זה עוכבו".
9. החברה קיבלה
דרישה נוספת לתשלום חוב מהמרכז לגביית קנסות, בגין עבירות לכאורה שביצעה ביום
16.1.2006. על כן פנתה בבקשה לפי
10.ביום 16.5.2011 נשלח לחברה מכתבה של התובעת המוסמכת, שבו נאמר כי ההליכים הקודמים בין הצדדים התייחסו רק להודעות הקנס בגין עבירות לכאורה שבוצעו בשנים 2003 ו- 2004, וכי החברה לא הגישה כל בקשה בעניין הקנסות בגין העבירות לכאורה שבוצעו ביום 16.1.2006, ועד למועד המכתב לא הוגשה כל בקשה להארכת מועד לביטול קנס בעניין עבירות אלה. עוד נכתב במכתב כך:
"למרות האמור
לעיל בתוקף סמכותי לפי סעיף
4
קנס בגין עבירה לפי
סע'
ל- 6 עובדים.
קנס בגין עבירה לפי סע' 2(ב)(2) יופחת מ- 9 עובדים ל- 6 עובדים.
קנס בגין עבירה לפי סע' 2(ב)(3) יופחת מ- 9 עובדים ל- 6 עובדים.
בנוסף יופחת כפל הקנס שהושת בגין עבירות לפי סע' 2(א) ו- 2(ב)(2)".
11.בדיון שהתקיים במעמד הצדדים ביום 4.10.2011 בהליך בש"א 3885/07, הצדדים הגיעו להסכמות ביחס לעבירות מיום 7.8.2003 ומיום 26.7.2004. בכל הנוגע לקנסות המינהליים בגין העבירות לכאורה מיום 16.1.2006, נקבע כי הליכי הגבייה יעוכבו עד יום 31.3.2012 על מנת ליתן לחברה שהות לבקש באופן ראוי את ביטול הקנס או בקשה להישפט בגין העבירות המיוחסות לה או הארכת מועד בקשר לכך.
12.החברה פנתה לתובע המוסמך בבקשה לביטול הקנס ונענתה כי המועד להגשת בקשה זו חלף (מכתב התובעת המוסמכת מיום 7.12.2011). עוד נאמר באותו מכתב כי המועדים להגשת בקשה להישפט בגין הקנס חלפו, ואין לתובע המוסמך סמכות להאריך מועדים אלה. לטענת החברה, תשובת התובעת המוסמכת סותרת את מכתבה מיום 16.5.2011, והיא פנתה שנית לתובעת המוסמכת, אולם לא נענתה.
ההליך בבית הדין האזורי מושא ערעור זה:
13.אחר הדברים האלה הגישה החברה לבית הדין האזורי את בקשתה מושא הליך זה שכותרתה "בקשה לסעד הצהרתי ו/או בקשה להארכת מועד להגשת בקשה להישפט".
5
14.במסגרת הבקשה
לסעד הצהרתי טענה החברה כי על פי סעיף
15.בתגובת המדינה לבקשה
לסעד הצהרתי נטען כי אין לבית הדין האזורי סמכות ליתן סעד הצהרתי כמבוקש בבקשה;
הסמכות לדון בביטול הקנס מסורה לתובע המוסמך, וסמכות בית הדין לעבודה מוגבלת למתן
הארכת מועד להישפט בלבד; לגופו של עניין טענה המדינה כי התובע מוסמך לבטל ביטול
חלקי של הודעת הקנס, לאחר שמצא כי חלק מהעבירות לא בוצע על ידי הנקנס, וכן להפחית
את גובה הקנס, לאחר שהסתבר כי העבירה לא עומדת בהגדרת "עבירה חוזרת"
הקבועה בחוק; כל עבירה הנעברת כלפי עובד לפי החוק היא עבירה נפרדת, ולכן הטלת הקנס
בגין כל העובדים מהווה למעשה קנס כולל בגין מספר עבירות המתייחסות לעובדים שונים.
מאחר שכך, הרי שביטול הקנס לגבי חלק מהעובדים מהווה ביטול קנס כמשמעו בחוק, ואין
הדבר מהווה שינוי מהותי הגורם לבטלותו של הקנס; לעניין חתימת המפקח על הודעת הקנס
הפנתה המדינה לפסק הדין בעניין מ.ע. גולן [עפ"א (ארצי) 27/09 מדינת
ישראל - מ.ע. גולן (23.2.2010)] וכן לפסק הדין בעניין ירון בנאי
[עפ"א (ארצי) 61/09 מדינת ישראל -ירון בנאי (13.4.2010)],
וטענה כי לאחר תיקון
6
לתגובה מטעם המדינה צורפה החלטתו של המפקח מר
חנן זיגלבוים מיום 21.9.2006, שבה פירוט העבירות והקנסות שהוטלו על החברה, שממנו
עלה כי בגין העבירה של העסקת עובד זר ללא היתר, על פי סעיף
16.בתשובת החברה לתגובת
המדינה חזרה החברה על טענותיה. בנוסף, טענה החברה כי מהחלטת המפקח על הטלת קנס
למדה על פגם נוסף שנפל בהודעת הקנס, שלא יכלה לדעת עליו במועד הגשת הבקשה כיוון
שמדובר בחומר חקירה שלא הייתה לה גישה אליו - גובה הקנס המינהלי שהוטל על החברה,
שאינו תואם את
17.בתגובה לטענה זו של החברה טענה המדינה ל"הרחבת חזית", וכן טענה כי המועד הקובע לעניין שיעור הקנס הוא מועד ביצוע העבירה ולא מועד הטלת הקנס.
החלטת בית הדין האזורי מושא הערעור:
7
18.לעניין סמכותו לדון
בבקשה לסעד הצהרתי קבע בית הדין האזורי כי אכן ב
19.בית הדין האזורי דחה את טענת החברה שלפיה סמכות התובע המוסמך לבטל את הודעת הקנס אינה כוללת סמכות לתקן את הודעת הקנס. מדובר באבחנה מלאכותית, שכן התיקון שבוצע על ידי התובע המוסמך - הפחתת הקנסות מתשעה עובדים לשישה עובדים וכן ביטול כפל הקנס מהטעם שאין מדובר בעבירה חוזרת - הוא למעשה ביטול הודעת הקנס המקורית וקביעה חדשה של קנסות בגין עבירות שנמנו בהחלטת התובע המוסמך. מעבר לכך, על פי הדין, הסמכות לבטל כוללת גם את הסמכות לשנות.
20.בהתייחס לטענה כי המפקח לא חתם על הודעת הקנס קבע בית הדין האזורי כי בהתאם לפסיקה בעניין ירון בנאי ובעניין מ.ע. גולן, אין עוד צורך בחתימת המפקח על הודעת הקנס, וככל שההחלטה על הטלת הקנס התקבלה כדין ועל ידי הגורם המוסמך לכך, הודעת הקנס תקפה. במקרה הנדון, המפקח חנן זיגלבוים חתם על הטלת הקנס, והייתה לו הסמכה לכך.
8
21.בית הדין האזורי
קיבל את טענת החברה כי אכן שיעור הקנס שהוטל עליה בגין עבירה על פי סעיף
22.כללו של דבר: בית הדין האזורי דחה את בקשתה של החברה לסעד הצהרתי שלפיו הודעת הקנס שנשלחה אליה בגין עבירות לכאורה מיום 16.1.2006 בטלה, אולם קבע שיש ליתן סעד הצהרתי שלפיו שיעור הקנס המינהלי הנכון הוא השיעור שהיה בתוקף החל מיום 1.8.2006, לאחר תום תוקף הוראת השעה. כמו כן קבע כי נוכח התוצאה, מתייתרת ההכרעה בבקשה להארכת מועד להגשת בקשה להישפט, שהתבקשה באופן חלופי.
23.לאחר מתן החלטתו של בית הדין האזורי ביקשה החברה שבית הדין האזורי יבהיר את החלטתו, כך שיובהר כי על המדינה להנפיק הודעת קנס חדשה, לפי שיעור הקנס הנכון, שבגינה תוכל החברה להגיש בקשה לביטול קנס ובקשה להישפט בהתאם לחוק. המדינה מצידה הגישה בקשה לעיכוב ביצוע החלטת בית הדין האזורי ולעיכוב מתן תשובתה לבקשה למתן הבהרה. בהחלטה מיום 25.6.2013 קיבל בית הדין האזורי את הבקשה לעיכוב ביצוע שהוגשה על ידי המדינה.
הוראות החוק הרלוונטיות והפסיקה בנוגע לשאלה שבמחלוקת:
24.טענות הצדדים בערעור התמקדו בשאלה מהו המועד הקובע לענין שיעור הקנס - מועד ביצוע העבירה או מועד הטלת הקנס. קודם שנפרט את טענות הצדדים ונדון בהן, נסקור את הוראות החוק הרלוונטיות והפסיקה.
9
25.מקור המחלוקת הוא
הוראת שעה שנקבעה בתקנה
"בתקופה שמיום תחילתן של תקנות אלה עד תום 3 שנים מיום התחילה, תיקרא תקנה 2(א) לתקנות העיקריות כאילו במקום 'בתקנה 1 יהיה קנס מינהלי קצוב של 5,000 שקלים חדשים' נאמר 'בתקנה 1, למעט לעניין סעיף 2(א) לחוק, יהיה קנס מינהלי קצוב של 5,000 שקלים חדשים. לעניין סעיף 2(א) לחוק יהיה קנס מינהלי קצוב של 10,000 שקלים חדשים' ".
הוראת השעה עמדה בתוקפה מיום 31.7.2003 עד
יום 31.7.2006. מיום 1.8.2006 שיעור הקנס המינהלי על העבירה של העסקת עובד זר שלא
כדין, עבירה לפי סעיף
26.הוראות החוק הרלוונטיות:
26.1.
סעיפים
5.שינוי חקיקה לאחר עשיית העבירה
(א) נעברה עבירה ובטרם ניתן פסק דין חלוט לגביה, חל שינוי בנוגע להגדרתה או לאחריות לה, או בנוגע לעונש שנקבע לה, יחול על העניין החיקוק המקל עם העושה; "אחריות לה" - לרבות תחולת סייגים לאחריות הפלילית למעשה.
(ב) הורשע אדם בעבירה בפסק דין חלוט ולאחר מכן נקבע לאותה עבירה בחיקוק עונש, שלפי מידתו או סוגו הוא קל מזה שהוטל עליו - יהיה עונשו המרבי שנקבע בחיקוק, כאילו הוטל מלכתחילה.
6. עבירות שהזמן גרמן
10
הוראות סעיפים 4 ו- 5 לא יחולו על עבירה לפי חיקוק שנקבע בה או לגביו שיעמוד בתוקפו לתקופה מסוימת, או שנובע מטיבו שהוא נתון לשינויים מזמן לזמן.
26.2.
סעיף
3. עדכון קנס מינהלי
(א)
שר המשפטים רשאי לשנות שיעורי קנסות מינהליים כשם שהוא רשאי לשנות שיעור קנסות לפי
סעיף
(ב) שונה קנס מינהלי לפי סעיף קטן (א), תהיה הטלת הקנס על פי פרק ג' וסעיף 14, לפי שיעורו המעודכן של הקנס ביום הטלתו, ואם הוגש ערעור והקנס לא שולם לפני מתן ההחלטה בערעור - לפי שיעורו המעודכן ביום ההחלטה בערעור.
סעיף
64. עדכון קנסות
(א) שר המשפטים רשאי לשנות בצו את שיעורי הקנסות הקבועים בכל חוק, על פי השינויים שחלו במדד מן המדד שפורסם בחודש שבו הם נקבעו לאחרונה.
(ב) לא יוגדלו שיעורי קנסות לפי סעיף זה לפני שחלפו ששה חודשים מיום ההגדלה הקודמת.
(ג) בסעיף זה -
"מדד" - מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה;
"קנסות" - לרבות תקרות לקנסות שהחוק מסמיך לקבוע ולרבות תקרת הפיצויים האמורה בסעיף 77".
11
27.בעניין יוסי שיש
נפסק כי "לא יכול להיות ספק שהוראת סעיף
28.בענין אבישי יעקב
נפסק כי לעניין גובה הקנס המינהלי המועד הקובע הוא מועד הטלת הקנס ולא מועד
ביצוע העבירה. נפסק, כי הוראת סעיף
טענות הצדדים בערעור:
29.המדינה טענה כי המועד
הקובע הוא מועד ביצוע העבירה ולא מועד הטלת הקנס. לטענת המדינה, קנסות מינהליים
נתונים מטיבם לשינויים מזמן לזמן, ולפיכך הוראת סעיף
12
30.החברה טענה כי המועד
הקובע הוא מועד הטלת הקנס ולא מועד ביצוע העבירה. לטענת החברה, פסק הדין בעניין אבישי
יעקב הוא המאוחר יותר והוא ההלכה המשפטית המחייבת ולא פסק הדין בעניין יוסי
שיש; מעבר לכך, בפסק דין יוסי שיש הדברים נאמרו אגב אורחא, ואילו
בעניין אבישי יעקב השאלה עמדה במוקד הדיון המשפטי; סמכותו של שר המשפטים
לשנות את שיעורי הקנסות המינהליים על פי סעיף
הכרעה:
31.לאחר בחינת טענות הצדדים הגענו לכלל מסקנה כי דין ערעור המדינה להתקבל, ויש לקבוע כי המועד הקובע לשיעור הקנס הוא מועד ביצוע העבירה ולא מועד הטלת הקנס, כפי שנקבע על ידי בית דין זה בענין יוסי שיש.
32.כאמור, פסקי הדין שניתנו על ידי בית דין זה בשאלה השנויה במחלוקת אינם מתיישבים זה עם זה. בהקשר זה אנו דוחים את טענת החברה כי בפסק הדין יוסי שיש נאמרו הדברים "אגב אורחא". כפי שעולה מפסק הדין, הטענה בדבר המועד הקובע לענין שיעור הקנס הועלתה במפורש על ידי חברת יוסי שיש בע"מ, וכפועל יוצא מכך אף נדונה במפורש. אמנם, ההנמקה לדחיית הטענה הייתה תמציתית, אולם אין בעובדה זו כדי להפוך את קביעתו של בית הדין לקביעה שהיא אגב אורחא.
13
33.נוכח העובדה שלכל
הכרעה אפשרית יש עיגון בפסיקתו של בית דין זה, הרי שלא מתעוררת שאלת סמכותו של בית
דין זה לסטות מתקדימיו והנסיבות בהן מן הראוי שיעשה כן. מכל מקום, בהתאם לפסיקה,
בית דין זה אינו כבול לתקדימיו ורשאי לסטות מהם בנסיבות מסוימות [דב"ע (ארצי)
מט/74- 0נוב - המוסד לביטוח לאומי, פד"ע כא 59 (1989); דיון (ארצי) נא/205- 0 המוסד לביטוח לאומי- שחאדה סעיד פד"ע כד 222
(1992); עס"ק (ארצי)
26965-12-12 מדינת ישראל - ההסתדרות הכללית החדשה (25.2.2015)].
34.לגופו של עניין,
לאחר שבחנו את טענות הצדדים, הוראות החוק השונות ופסקי הדין, אנו סבורות כי הדין
עם המדינה ואין תחולה במקרה הנדון להוראת סעיף
14
35.ואכן, עיון בהוראת
השעה מושא הליך זה מעלה כי היא הותקנה על ידי שר המשפטים בתקנות על יסוד סמכותו
לפי סעיפים
"בתוקף סמכותי
לפי סעיפים
36.נוכח האמור, מקובלת
עלינו טענת המדינה כי הוראת סעיף
37.אנו סבורות, כי
קביעתו של בית דין זה בעניין יוסי שיש, שלפיה יש להכריע בשאלה בהיקש
מהוראות סעיפים
38.נוכח האמור, אין לנו
צורך להכריע בהליך זה אם יש לקבל את טענתה הגורפת של המדינה, שלפיה
15
39.סוף דבר: ערעור המדינה מתקבל כך שאנו קובעים כי בנסיבות המקרה הנדון, עת שיעור הקנס המוגדל במועד ביצוע העבירה מקורו בהוראת שעה לתקופה מסוימת, מיום 31.7.2003 עד יום 31.7.2006, המועד הקובע לשיעור הקנס הוא מועד ביצוע העבירה לכאורה - 16.1.2006 - ולא מועד הטלת הקנס - ספטמבר 2006. לפיכך, לא נפל פגם בשיעור הקנס בהודעת הקנס שהוטלה על החברה, ואין מקום לתיקון הודעת הקנס, כפי שקבע בית הדין האזורי. נוכח האמור, ובהתאם לקביעותיו האחרות של בית הדין האזורי, לא מתעוררת השאלה של הנפקת הודעת קנס חדשה ומתן אפשרות לחברה להגיש פעם נוספת בקשה לביטול הקנס. בהתאם להודעת המדינה בדיון לפנינו מוארך לחברה המועד להגשת בקשה להישפט, והחברה רשאית להודיע על בקשתה להישפט בתוך 45 יום מהמועד בו יומצא לה פסק הדין.
ניתן היום, ג' אב תשע"ו (07 אוגוסט 2016), בהעדר הצדדים וישלח אליהם.
|
|
|||
לאה גליקסמן, שופטת, אב"ד |
|
סיגל דוידוב-מוטולה, שופטת |
|
אביטל רימון קפלן, שופטת |
