עמ"ת 45429/03/16 – עדיאל ביטון נגד מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
||
עמ"ת 45429-03-16 ביטון(עציר) נ' מדינת ישראל
|
|
12 אפריל 2016 |
1
|
לפני כבוד השופטת דנה מרשק מרום |
|
|
העורר |
עדיאל ביטון (עציר)
|
||
נגד
|
|||
המשיבה |
מדינת ישראל
|
||
נוכחים:
ב"כ העורר עו"ד שי לוי
ב"כ המשיבה עו"ד עדי יעקובוביץ
העורר הובא
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
ערר על החלטת בית משפט השלום בראשון לציון מיום 13/03/16 בתיק מ"ת 4032-03-16 לפיה נעצר העורר עד לתום ההליכים כנגדו.
עסקינן במי שהוגש כנגדו כתב אישום המייחס לו 3 אישומים בעבירות של גידול סם, החזקת סם שלא לצריכה עצמית והחזקת כלים בכך שהחזיק וגידל בסם מסוג מריחואנה במשקל כולל של כ-54 ק"ג ב-3 דירות שונות.
2
בבית משפט קמא הסכים ב"כ העורר לקיומן של ראיות לכאורה ועילת מעצר והתקבל תסקיר מעצר בעניינו. בית משפט קמא סקר את הנתונים המופיעים בתסקיר כשאזכיר כי מדובר בעורר כבן 29 אשר מתגורר ברחובות. שירות המבחן התרשם כי הוא מתקשה לבחון באופן ביקורתי מעורבותו החוזרת עם החוק ובחירותיו - זאת גם על רקע העובדה שהעבירות המעידות על מסוכנות מובהקת בוצעו בעוד מתנהל נגדו הליך אחר שעניינו עבירת סמים (שם אמור היה לרצות את עונשו בדרך של עבודות שירות). כן עולה התייחסות מטשטשת וחשד למעורבות בתחום הסמים תוך קשרים עם גורמים עברייניים באופן המגביר את הסיכון בשחרורו. שירות המבחן מציין עוד כי מעצרו הנוכחי משקף הסלמה בעומק מעורבותו השולית בתחום זה וכי יש צורך בחלופת מעצר משמעותית שאף תספק הרחקה גיאוגרפית מסביבתו החברתית טרם המעצר. שירות המבחן נפגש עם הוריו של העורר ואחיו. בני המשפחה מתייחסים בביקורתיות לבחירותיו ומודעים לסיכון הנשקף מהתנהלותו כשהביעו אכזבתם ממעצרו הנוכחי ומהתנהלותו המניפולטיבית כלפיהם לאורך זמן. עם זאת, הביעו בפני השירות את נכונותם לסייע לו כיום בהיבט הפיקוחי, בהיבט התעסוקתי ומבינים הצורך בפיקוח צמוד אליו. שירות המבחן התרשם כי מדובר בחלופת מעצר המותאמת לסיכון הנשקף ממצבו של העורר, הן לאור הריחוק הגיאוגרפי מהסביבה החברתית קודם למעצר והן לאור עמדות המפקחים - עד כדי כך שהומלץ על שחרורו לחלופת מעצר בבית ההורים בזכרון יעקב בפיקוח ההורים ואחים מסייעים יחד עם שעות התאווררות.
בית משפט קמא היה ער לנתונים המופיעים בתסקיר ובצדק קבע כי נסיבות העבירות מצביעות על תכנון מראש, תחכום ומסוכנות. עוד התייחס בית משפט קמא לגרסתו התמוהה של העורר אשר הציג מצג לא ראוי לפיו גידל את הסם לצורך הקלה במחלת האפילפסיה וכן הדגיש את עיתוי ביצוע העבירות. מהחלטת בית משפט קמא עולה באופן ברור כי בבסיס ההחלטה לעצור את העורר עד לתום ההליכים עומד חוסר היכולת ליתן בעורר אמון על רקע עמדותיו כשבית משפט קמא סבר שלאור נתוני העורר, לא יוכלו מפקחיו של העורר לאיין את מסוכנותו, גם על רקע התנהלותו המניפולטיבית בעבר כלפיהם.
לאחר ששמעתי טיעונים הצדדים, עיינתי בפסיקת בית המשפט העליון שהוגשה לעיוני וכן לאחר שהתרשמתי בעצמי מהמפקחים המרכזיים - הוריו של העורר, שוכנעתי כי דין הערר להתקבל באופן חלקי במובן זה שראוי לעצור את העורר - אך בתנאי איזוק אלקטרוני.
3
כאמור, בצדק התייחס בית משפט קמא לתחכום בנסיבות ביצוע העבירות לצד ההתנהלות המניפולטיבית של העורר כלפי בני משפחתו. אכן עולה מסוכנות מובהקת ממנו, ממעשיו ומעיתוי ביצוע העבירות. יחד עם זאת, שוכנעתי כי הוריו של העורר הם בעלי ראיה מפוכחת למצבו, ערים לצורך שבפיקוח ממשי על כל תנועותיו, גם בין כתלי ביתם, כאשר לצד הפיקוח האנושי ניתן יהיה לאיין את מסוכנות העורר בגבול חיצוני של איזוק אלקטרוני. כל המחסומים הללו יוכלו לבלום את פעילות העורר כאשר מדובר, בנוסף, בחלופה המבטיחה ריחוק גיאוגרפי מזירת העבירות ומהקשרים השוליים שככל הנראה בנה העורר במקום מגוריו. התרשמתי כי הוריו של העורר לא יאפשרו המשך התנהלות שולית בין כתלי ביתם.
לצד החלופה אשר מותאמת לרמת הסיכון הנובעת מן העורר, אני מקבלת את גישת ההגנה ששחרורו של העורר עולה בקנה אחד עם החלטות בית המשפט העליון. כך למשל רואה אני לנכון להפנות להחלטתו של כב' השופט זילברטל בבש"פ 240/15 ביטון נ' מדינת ישראל (מיום 22/01/15) אשר רלוונטי וישים בעניינו של העורר בשינויים המחויבים כששם היה מדובר בכמות של 300 ק"ג של סם שגידל עורר בעל הרשעות קודמות בגין עבירות סמים ורכוש. בית המשפט העליון למעשה אישר שחרור בחלופת מעצר המבטיחה ריחוק גיאוגרפי שהוא בעל משמעות בנסיבות הקונקרטיות ומאיין את החשש שבצע כסף יביא לביצוע עבירות סמים נוספות, גם במקום החלופה (ראו גם בש"פ 8585/15 בן לולו נ' מדינת ישראל (מיום 23/12/15)).
אשר על כן, גם אם לא ראוי היה לקבל את ההמלצה מרחיקת הלכת במקצת של שירות המבחן, הרי שניתן יהיה לאיין את מסוכנות העורר בחלופה המוצעת תוך שהייה במעצר בתנאי איזוק אלקטרוני לצד ערובות כספיות ממשיות.
אשר על כן, אני מורה על קבלת הערר באופן חלקי ומורה כדלקמן:
תופקד ערובה במזומן על סך 7,500 ₪.
העורר יחתום על ערבות עצמית על סך 10,000 ₪ וכל אחד מהמפקחים המוצעים גב' ביטון שולה ת"ז 069940583 וגבריאל ביטון 069241073 יחתמו על ערבות צד ג' על אותו סכום. אני מדגישה כי האם והאב הינם המפקחים המרכזיים. בנוסף, אני אאפשר לאחים רפאל ביטון 039507405 וינון ביטון ת"ז 200571768 לשמש כמפקחים מסייעים בכפוף לחתימה על ערבות צד ג' על אותו סכום.
רק לאחר קיומם של התנאים הכספיים יועבר העורר למעצר בתנאי איזוק בבית הוריו שבכתובת רחוב חזון איש 4/4 זכרון יעקב, כאשר כבר התקבלה חוות דעת מנהלת האיזוק שניתן להתקין שם איזוק אלקטרוני. אישור על קו בזק הומצא לעיוני ויועבר על ידי הסנגור למנהלת האיזוק האלקטרוני.
התרשמתי כי ההורים מודעים לצורך לפקח על כל תנועות העורר כאשר אני אתיר שימוש במחשב, אך אני מבהירה למפקחים שעליהם לקיים ביקורת גם על התנהלות העורר במחשב. משטרת ישראל תהיה רשאית לוודא קיומם של תנאי המעצר בתנאי איזוק בכל עת, לרבות חדירה למחשב, בהסכמת הסנגור.
4
בהעדר ערבויות כספיות, מורה על מעצרו של העורר עד להחלטה אחרת והוא יובא לתזכורת ערבויות בבית משפט קמא ביום 14/04/16 עד לשעה 12:00 ככל שלא יעמוד בתנאים הכספיים.
ניתן בזאת צו פיקוח מעצרים כאשר העורר יוכל לצאת למשרדי שירות המבחן בלווי אחד הערבים צד ג' בכפוף להודעה מראש על ידי שירות המבחן למנהלת האיזוק האלקטרוני.
כמו כן, יוכל העורר לצאת למשרדי הסנגור בלווי אחד הערבים צד ג' בכפוף להודעה מראש לתביעות ולמנהלת האיזוק.
ניתנה והודעה היום ד' ניסן תשע"ו, 12/04/2016 במעמד הנוכחים.
|
דנה מרשק מרום , שופטת |
