מ"ת 55868/05/18 – מדינת ישראל נגד שי גויטע
בית משפט השלום באשקלון |
|
|
|
מ"ת 55868-05-18 מדינת ישראל נ' גויטע(עציר)
תיק חיצוני: 212712/2018 |
1
בפני |
כבוד השופטת ענת חולתא
|
|
מבקשים |
מדינת ישראל
|
|
נגד
|
||
משיבים |
שי גויטע (עציר)
|
|
|
||
|
|
|
|
||
החלטה
|
1. הוגשה בקשה לאפשר למבקש להשתתף בטקס ברית המילה של בנו, שצפויה להתקיים ביום 20.6.18 בשעה 17:00 בבית הכנסת ע"ש עזרא הסופר זיע"א ברחוב הארי 5 באשקלון, בפיקוח גיסו וגיסתו אשר נחקרו באולם בדיון מיום 18.6.18. נמסר, כי מדובר באירוע מצומצם בו צפויים להשתתף עד 30 אנשים, קרובים של המשיב ואשתו.
2
2. המדינה מתנגדת לבקשה נוכח עברו הפלילי המכביד של המשיב. המדינה סבורה כי לא ניתן לתת אמון במשיב. המדינה הפנתה לכך שהמשיב לא הגיש בקשה לשב"ס לקיים את האירוע בין כתלי בית המעצר וכן מסרה כי המשיב הודיע בדיון שהוא פוסל אפשרות זו. המדינה הפנתה לתגובת שב"ס ולפיה נוכח הסטטוס של המשיב הוא אינו זכאי לחופשה מיוחדת ממאסר וגם לא ליציאה בליווי, בפרט כאשר מדובר באירוע העתיד להתקיים במקום ציבורי. עוד נמסר, כי לא הוגשה בקשה מנהלית עובר לפנייה לבית המשפט ומשום כך לא נבחנה בקשת המשיב מבעוד מועד. נמסר, כי בנסיבות העניין ניתן לשקול קיום ביקור פתוח של המשיב עם אשתו ובנו.
3. עיינתי בטענות הצדדים וכן באסמכתאות אליהן הופנו ואני סבורה כי בנסיבות המקרה יש לקבל את הבקשה.
4. במסגרת החלטתו המנחה של בית המשפט העליון בעניין קורובקוב (בש"פ 5857/17) נקבעו העקרונות המנחים הבאים, בנוגע לבקשת עצורים להשתתף באירועים מחוץ לכתלי בית המעצר:
א. יש להעדיף הגשת בקשה ליציאה בליווי ולא בקשה לחופשה חריגה, לאור נהלי שב"ס המסדירים יציאה לחופשה חריגה שאינם חלים על עצורים, אלא על אסירים בלבד.
ב. הגשת בקשה ליציאה בליווי תיעשה בהתאם לכללים הקבועים בפקודה ותוכרע על ידי הגורמים הרלוונטיים בשב"ס.
ג. אם סבור המבקש כי עניינו מעורר שיקולים המצדיקים חופשה חריגה, באופן החורג מנהלי שב"ס, המבקש רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לעיון חוזר באופן משולב, קרי, פנייה מוקדמת לשב"ס בפנייה מנהלית בה תיבחן הן חריגות המקרה כנטען והן אפשרות היציאה בליווי.
עוד נקבע, כי במסגרת תגובת שב"ס יינתן מענה להיבטים הכלליים והקונקרטיים של המקרה.
5. בהיבט הכללי נמסר בתגובת שב"ס שבפניי, בדומה לתגובות האחידות המוגשות לבית המשפט, כי עצורים אינם זכאים ליציאה לחופשה חריגה כלל. לעניין יציאה הוצאה בליווי סוהרים נקבע, כי נוכח המשאבים הכרוכים בפעולה זו לשב"ס שיקול דעת רחב ובכל מקרה לא תתקיים יציאה בליווי מקום בו האירוע מתקיים במקום ציבורי. בהיבט הקונקרטי נמסר, כי לא תישקל יציאה בליווי שכן מדובר באירוע העתיד להתקיים בבית כנסת. כן נמסר, כי למבקש חמ"ן שלילי לאור מעורבות בקטטה עם אסיר אחר. בנסיבות אלה, מוצע לאפשר למבקש ביקור פתוח עם אשתו ובנו.
בנוס נמסר, כי לא הוגשה בקשה מנהלית ולא בוצעה פנייה מצד המשיב עובר להגשת הבקשה ועל כן לא נשקלו אפשרויות אחרות. אלא שבמעמד הדיון הוצגה פנייה לשב"ס באמצעות הפקס וכן תרשומת שנערכה עם גורם מוסמך בבית המעצר וזאת עובר להגשת הבקשה לבית המשפט.
3
6. בנסיבות אלה, לא אוכל לקבל עמדת המדינה בפניי כי האחריות למציאת פתרונות, לרבות הגשת בקשה לקיום האירוע בין כתלי בית הסוהר, מוטלת על כתפי המבקש. המבקש, מטבע הדברים, מעוניין כי תתקבל בקשתו לקיים את האירוע במקום הנבחר על ידו ועל ידי בני משפחתו, ללא ליווי ופיקוח. מקום בו המדינה סבורה, כי קיימת דרך חלופית, מאוזנת ומתאימה יותר, לממש את זכותו של אב למול את בנו כדת משה וישראל, עליה להציע אפשרות זו.
לא נמסר בפניי ואין בתגובת שב"ס כל התייחסות לתנאים שבהם המדינה היתה מסכימה להשתתפות המבקש בטקס ברית המילה בליווי סוהרים. אף לא נמסר בפניי, כי קיימת אפשרות סבירה לקיים את הטקס בין כתלי שב"ס.
7. לעניין אחרון זה אציין, כי כבר ניתנו החלטות בעבר, גם על ידי מותב זה, המאפשרות קיום טקס ברית המילה בבית הכנסת של סגל בית המעצר, בהשתתפות רב או מוהל מטעם המשפחה וכן בהשתתפות אורחים. במקרים קודמים בהם הוצגה אפשרות זו על ידי המדינה ניתנו החלטות לאחר בחינת האיזונים המתאימים ואין בידי לקבל הנחת המדינה כי לשם כך נחוצה הסכמה מוקדמת של המבקש או פנייה מוקדמת מצדו. בסופו של דבר מלאכת האיזונים נעשית על ידי בית המשפט ובהתאם לחלופות המעשיות המוצעות על ידי הצדדים.
8. אכן, המבקש עומד לדין בגין עבירות חמורות וקיימת חזקת מסוכנות סטטוטורית בעניינו. עברו הפלילי של הבקש מכביד. ואולם, גם זכותם של אסירים שכבר הורשעו בעבירות חמורות מאד, שלא לומר חמורות מאד מאד, להשתתף באירועים אישיים הוכרה ומוכרת גם על ידי שב"ס. אופן יישומה של הזכות נבחן לגופו של עניין בכל מקרה ומקרה. השתתפות בטקס ברית המילה של בנו של אסיר היא אחד האירועים המוכרים. לא מצאתי כי עניינו של המבקש שבפניי נבחן לגופו של עניין וכי נערך האיזון הנחוץ או הוצעו חלופות אחרות המאפשרות מימוש הזכות.
9. אכן, על פי עמדת שב"ס עצורים, בשונה מאסירים, אינם בעלי זכויות כאמור. אך זכויות העצורים להשתתף באירועים אישיים חשובים של בני משפחה מדרגה ראשונה הוכרו במקרים רבים מאד על ידי בתי המשפט. מבחינות רבות, הצורך במתן מענה לעניינם של עצורים שעדיין עומדת להם חזקת החפות, מתבקש אף יותר מעניינם של אסירים. כבר נכתב בעבר, גם על ידי בית המשפט העליון, כי קיים צורך בהסדרה נורמטיבית של תחום זה. כל עוד אין בנמצא הסדרה כאמור, בית המשפט יאזן בעצמו בין מכלול השיקולים וייתן החלטה מתאימה.
4
10. כאמור, אין דין השתתפות אב בטקס ברית המילה של בנו כדין אירוע אחר שבו אין מדובר בקרבה מדרגה ראשונה (השוו, למשל, החלטתי במ"ת 47252-01-18 בעניין פרז - בקשה ליציאה להלוויית דודה) או באירוע שאין קיימת בעניינו חשיבות הלכתית מיוחדת בהשתתפות, הגם שמדובר בקרבה ראשונה (השוו: עמ"ת 49748-10-17 יאסו השתתפות בחתונת אחות; ובכל זאת במקרים רבים, כפי שהפנתה גם ב"כ המבקש, התאפשרה גם השתתפות בחתונת אח או אחות). המבקש אינו מבקש לקיים האירוע באולם אירועים בחגיגה המונית אלא בטקס צנוע, בהשתתפות מספר מועט של קרובים בבית כנסת. אירוע מסוג זה, מעצם טיבו, טומן בחובו פוטנציאל התלקחות או פונטציאל מסוכנות מופחת וכן מאפשר ביקורת או פיקוח על ידי גורמי אכיפת החוק, אם חפצים בכך.
11. לאור טיבו של האירוע, איני סבורה כי קיום ביקור פתוח במסגרת שב"ס מהווה נקודת איזון מספקת (והשוו החלטתי במ"ת 19154-11-17 בעניין ויזמן שם קבעתי, בנסיבות המקרה, כי ביקור פתוח מורחב במסגרת שב"ס לרגל הולדת בתו של המבקש מהווה נקודת איזון ראויה ולא אפשרתי ביקור, גם לא בליווי סוהרים, של המבקש במקום מגורי האישה בטירת הכרמל).
12. שני המפקחים המוצעים נחקרו באולם, הם מכירים את המבקש, את עברו הפלילי ומתחייבים להביא את המבקש ממקום מעצרו ולהחזירו אליו בתום האירוע ולפקח עליו במעמד האירוע.
13. לאור כל האמור לעיל אני סבורה שיש לקבל את הבקשה, תוך קביעת ערבויות כספיות מתאימות, אשר יוחזרו למבקש לאחר שיימסר, כי המבקש חזר למקום מעצרו במועד, ללא מעורבות בעבירות כלשהן ותוך קיום מדוקדק של תנאי השחרור.
14. אשר על כן אני מורה על שחרור המבקש בתנאים כדלקמן:
א. המבקש יוכל לצאת ממקום מעצרו בכלא "דקל" ביום 20.6.18 החל מהשעה 16:00 ויחזור אליו לכל המאוחר עד השעה 20:00.
ב. המבקש יצא בדרך הקצרה ביותר ממקום מעצרו אל בית הכנסת ע"ש עזרא הסופר זיע"א ברחוב הארי 5 באשקלון ובחזרה ממנו ופרט לכך ישהה כל העת בתחומי בית הכנסת בלבד. המבקש לא ישהה בכל מקום נוסף ולא יבוצעו עצירות או תחנות ביניים כלשהן.
ג. ההיתר הינו לצורך השתתפות המבקש בטקס ברית המילה של בנו ולמטרה זו בלבד.
ד. המבקש יהיה בליווי ופיקוח כל העת של:
מר טפרה אברהם, ת.ז. 207948571, טלפון: 052-8557484.
גב' נטלי גויטע, ת.ז. 302640412, טלפון: 054-5446332.
ה. זמינות במספרי הטלפון שלעיל שנמסרו על ידי המפקחים במשך כל זמן הפיקוח מהווה תנאי מתנאי השחרור.
5
ו. המבקש יחתום על התחייבות עצמית בסך 30,000 ₪.
ז. המפקחים יחתמו על ערבות צד ג' בסך 30,000 ₪ כל אחד.
ח. יופקדו 20,000 ₪ במזומן כתנאי לשחרור.
15. המזכירות תוודא המצאת ההחלטה בדחיפות לב"כ הצדדים ותודיע למשיבה טלפונית עוד הערב באמצעות הממונה על המעצרים בשלוחת לכיש.
ניתנה היום, ה' תמוז תשע"ח, 18 יוני 2018, בהעדר הצדדים.
