מ"ת 54819/01/20 – אחמד אבו שייך נגד מדינת ישראל
1
בית המשפט המחוזי בחיפה
מ"ת 54819-01-20 מדינת ישראל נ' אבו שייך(עציר) ואח'
בפני כבוד השופט ניצן סילמן
מבקשים
1. אחמד אבו שייך (עציר)
נגד
משיבים
מדינת ישראל
החלטה
1. בקשה לחופשת אסיר על מנת לאפשר לו להשתתף בחתונת בתו באום אל פאחם; החתונה קבועה ליום 13/7/21 והחופשה מבוקשת משעה 14:00 ועד שעה 23:00.
2. כנגד המבקש הוגש כתב אישום המייחס לו עבירות של סחיטה באיומים; המבקש מצוי במעצר מאחורי סורג ובריח כ15 חודשים.
3. בתחילת ינואר 2021 סברתי כי ניתן להמיר מעצרו של המבקש למעצר באיזוק; ואכן, המעצר הומר (איזוק בבאר שבע).
4. דא עקא שעקב קשיי החלופה עצמה, באפריל השנה, חזר המבקש ונעצר.
5. במאי נמצא מקום חלופי לאיזוק, והמבקש נעצר באיזוק, שנית; דא עקא שעקב קשיי חלופה, גם זו הפעם, שב המבקש ונעצר מאחורי סורג ובריח.
6. כעת, לאחר חלוף זמן נוסף, עותר המבקש לאפשר לו להשתתף בחתונה של בתו.
2
7. הדיון התקיים מעמד צד אחד בשל שביתת הפרקליטים; ביקשתי וקיבלתי מידעים מהשב"ס, ואלו העלו קושי כזה או אחר - חמ"ן שלילי שעניינו סמים וסכסוך.
8. בשל מידעים אלו, מעוררת הבקשה התלבטות לא פשוטה.
9. נקודת המוצא היא כי נאשם עצור אינו זכאי לצאת לאירועים ולהשתתף בהם (בש"פ 40/17 מדינת ישראל נ' ביטון). הדבר חותר תחת החלטת המעצר ובבחינת פשיטא.
10. לכלל הנקוט בסעיף 6 חריגים, מקרים מיוחדים בהם הטעם ההומני מצדיק סטיה; מקרים אלו עוסקים בדרך כלל באירועים שלא ניתן לדחותם, אירועים בדרגת קרבה ראשונה, כגון הלוויות, חתונה, וכיו"ב (פקודת נציבות השב"ס).
11. במקרים אלו, מעת לעת, ראתה הפסיקה לאפשר יציאת עצור, בליווי או שלא בליווי, תוך הצבת ערובות משמעותיות ביותר (בש"פ 1338/20 פרץ נ' מדינת ישראל).
12. עם זאת, גם כאשר המקרה נופל בגדר החריגים המאפשרים שקילה בחיוב של יציאה לאירוע, במיוחד אירוע חד פעמי, הפסיקה מורה, וכך גם הגיון הדברים, כי ההחלטה צריכה להתבסס בין היתר על מידע מודיעיני ומידע על סכסוכים עם גורמים שונים (בש"פ 5857/17 מדינת ישראל נ' קורובקוב, סעיף 36 להחלטה).
13. לאחר ששקלתי הדברים כאן, לא בלי התלבטות, סבורני כי ניתן להיעתר לבקשה.
14. ראשית- החריג לכלל המעצר כאן מרוכך משמעותית; למעשה, פעמיים סברתי כי ניתן לתת אמון במבקש ולהמיר מעצרו למעצר באיזוק; החלופות לא קרסו בשל הפרות, ובכל פעם התייצב המבקש והסכים למעצרו מאחורי סורג ובריח. יוצא כי החלטה המאפשרת חופשה אינה חותרת תחת היגיון המעצר, שהרי ברור כי אם היה נמצא מקום חדש למעצר באיזוק, היגיון הדברים היה מאפשר העדפתו.
15. שנית- מדובר באירוע העונה על הגדרת האירועים המאפשרים שקילה בחיוב- חתונה, של קרבה מדרגה ראשונה.
16. שלישית- קיימת סולחה בין משפחת המתלונן בתיק העיקרי ובין משפחת המבקש כאן.
3
17. רביעית- כלל המפקחים יכולים לשהות באירוע ולשמש כמפקחים בצוותא חדא.
18. חמישית- אשר למידעים- סבורני כי אין בהם למנוע היציאה; אבהיר- המידע בנוגע לסכסוך הנו קונקרטי והיציאה לא תביא להגברת הסיכון; המידע בנוגע לסמים בר הפגה עם שוב המבקש לבית המעצר.
19. אשר לחשש ההימלטות- זה אינו רב; כאמור, מדובר במבקש ששוחרר פעמיים והוכיח עצמו; לא זו אף זו- פרק הזמן בו שהה המבקש מאחורי סורג ובריח משמעותי, מבחינת חפיפה לענישה צפויה (בש"פ חגי אפללו634/10).
20. אכן, ככלל- מקום בו קיימים מידעים והתנהגות שמקשה על אמון בתוך דלת אמות בית המעצר, הכלל יהיה דחייה של בקשת חופשה (בש"פ 4613/12); דא עקא שכאן מדובר במקרה מיוחד בו מרבית הסיכונים ברי הקהיה, וממילא כבר שוחרר המבקש פעמיים.
21. המבקש ייצא ממעצרו ישירות מבית המעצר בליווי שני מפקחים ביום החתונה, 13/07/21, שעה 14:00, ייסע עמם ישירות לאירוע החתונה של בתו ויחזור, בליווי של אותם מפקחים, אל בית המעצר לא יאוחר משעה 23:00. הנני אוסר על המבקש לשהות במשך פרק הזמן הנ"ל בכל מקום אחר, למעט נסיעה ישירה לחתונה וחזרה ושהייה בבית המשפחה בלבד ועל מפקחיו להבטיח שאיסור זה יקוים כלשונו. כמו כן הנני אוסר על המבקש לשוחח עם מי מהמעורבים בפרשה או עם כל אדם השוהה מחוץ לישראל, ועל מפקחיו לוודא שתנאי זה מקויים על ידיו.
22. להבטחת קיומם של תנאי השחרור הזמני הנ"ל, כל אחד ממפקחי המבקש יחתום על התחייבות בסך של 200,000 ₪ להבטחת הפיקוח, יחד עם פרטי זהותו ומענו. לא יתקבלו מפקחים אשר ננקטים נגדם הליכי הוצל"פ או חדלות פירעון.
23. המבקש יפקיד בבית משפט קמא פיקדון כספי או ערבות בנקאית אוטונומית על סך של 20,000 ₪ וכן התחייבות עצמית על סך של 200,000 ₪. יחד עם כל אלה, יפקיד המבקש כל דרכון הנושא את שמו אשר נמצא ברשותו או ברשות בני משפחתו. ניתן צו עיכוב יציאה כנגד המבקש. ככל שההפקדה שבוצעה בתיק טרם הושבה, ניתן יהיה להוסיף סך נדרש על מנת להשלים ההפקדה כאמור לעיל.
24. כל הפרה של תנאי השחרור הזמני הנ"ל תביא לחילוט הביטחונות ולמימושם לטובת אוצר המדינה. מפקחי העורר יפקידו בבית משפט קמא מסמך שמאשר את מודעותם לתנאי זה, כשחתימותיהם על מסמך כאמור מאומתות על ידי עורך דין.
4
25. למען הסר ספק- אין ביציאה החד פעמית כדי ללמד על אסמכתא לעניין תיק המעצר או התיק העיקרי (הטעם כאמור הנו הומני וחריג).
26. הואיל וההחלטה ממילא בעלת תוקף דחוי (מועד החתונה) יש להעביר ללא דיחוי למאשימה ולשב"ס; המאשימה תשקול עמדתה.
ניתנה היום, ב' אב תשפ"א, 11 יולי 2021, בהעדר הצדדים.
