מ"ת 47535/10/15 – מדינת ישראל נגד אביאל מארואני
בית משפט השלום בבאר שבע |
||
מ"ת 47535-10-15 מדינת ישראל נ' מארואני(עציר)
|
|
17 דצמבר 2015 |
1
|
47565-10-15 |
|
לפני כבוד השופטת בכירה שוש שטרית |
|
|
המבקשת |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד כרמית כהן
|
||
נגד |
|||
המשיב |
אביאל מארואני (עציר) ע"י ב"כ עו"ד רונן טל
|
||
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
בקשה למעצר המשיב עד תום ההליכים במשפטו, על רקע כתב אישום המייחס לו ביצוע עבירות של סחר בסם מסוג חשיש, החזקה ושימוש בסם מסוג חשיש שלא לצריכה עצמית, הפרעת שוטר במילוי תפקידו והסתייעות ברכב לעבור עבירה. כמתואר בכתב האישום ביום 20.10.15 בשעת ערב, לאחר תיאום בין המשיב לאחד בשם רון תמם, הגיע המשיב לחנייה באחד מרחובות באר שבע כשהוא נוהג ברכב, למקום הגיע גם הקונה ובמעמד זה, מכר המשיב לקונה סם מסוג חשיש במשקל של 2.30 גר' נטו תמורת 150 ₪.
המשיב עזב את המקום, חזר כעבור מספר דקות, הבחין בשוטר ומיד יצא מרכבו והחל במנוסה רגלית, תוך שהוא משליך מכיסו שקית המכילה ארבע אצבעות של סם מסוג חשיש, במשקל כולל של 14.8 גר' נטו, לא נענה לקריאות השוטר, ונעצר לאחר מרדף רגלי קצר המשיב. לאחר מעצרו בוצע חיפוש על גופו ונמצא בכיסו סם במשקל של 2.41 גר' נטו וסכום של 876 ₪ על גופו, וברכבו סכום נוסף של 1,050 ₪.
2
בא-כוח המשיב הסכים לקיומן של ראיות לכאורה ועילת מעצר, וביקש לבחון חלופת מעצר עוד היום. בהמשך שינה מבקשתו, וביקש להפנות את המשיב לשירות המבחן תוך שעמד וציין כי מדובר במי שהוא בדרך כלל מנהל אורח חיים נורמטיבי, סטודנט, שאמור להמשיך בלימודיו בקרוב, וכי החלופה שיש בדעת המשיב להציע אצל שירות המבחן היא חלופה טובה והרמטית שיהיה בה לאיין מסוכנות המשיב.
שירות המבחן התבקש הגיש תסקיר מעצר, ותסקיר ראשון הוגש ביום 23.11.2015. מהתסקיר עולה כי המשיב, בן 27, רווק, טרם מעצרו התגורר בבית אמו, סיים 12 שנות לימוד, שירת תחילה כלוחם בשריון, ועבר להמשך שירות בפלוגת קשר, במהלך שירותו הצבאי, כך לדבריו, השלים תעודת בגרות, חרף שהובחן והוגדר כבעל קשיי קשב וריכוז. לאחר שירותו הצבאי החל לעבוד בשני מקומות עבודה. עבד בחברת סלקום, וטרם מעצרו עבד בחברת הוט מוביל במשך כחודשיים, וזאת ובמקביל לכך, למד כסטודנט במכללה הטכנולוגית בבאר שבע, והיה עתיד להשתלב השנה, בלימודי הנדסת בניין במכללה, אך עקב מעצרו הנוכחי, לא החל את לימודיו.
המשיב הוא הבן השני במשפחה המונה זוג הורים ושלושה ילדים. התסקיר מעלה, כי אביו עבר תאונת דרכים ב-1998, מצבו הידרדר. ואוסיף, שלמרבה הצער, אביו נפטר במהלך מעצרו.
עוד עולה מתסקיר שרות המבחן, כי הגם שבעבר הופנה לשרות, מעולם לא הוכן בעניינו תסקיר והוא לא פגש את שרות המבחן, זו הפעם הראשונה שהמשיב נפגש עם שרות המבחן.
המשיב שיתף את שרות המבחן, כי לפני גיוסו לשרות הצבאי התנסה לראשונה בסמים מסוג חשיש וגם לאחר שירותו הצבאי עשה שימוש בסם מסוג חשיש אולם לא באופן קבוע. בגיל 23 העמיק את השימוש בסם, פיתח בסם תלות, ניסה להימנע משימוש בסמים לאחר שאמו וחברתו גילו, כי הוא צורך סם, הפסיק תקופת מה ושוב חזר לצרוך סם מסוג חשיש. הוסיף ומסר לשרות המבחן, כי השימוש מקובל בקרב חבריו הסטודנטים ומשעה שהפיקוח של משפחתו בעניין זה פחת, הצריכה אצלו גברה.
השרות התרשם, כי המשיב הביע עצמו בצורה כנה, התרשם ממשפחה תומכת וכי מצבו של האב ערער מבחינה מסוימת את מצבו הרגשי של המשיב. עוד התרשם שרות המבחן, כי המשיב רואה בעיתיות באופן התנהגותו בנוגע לצריכת הסם והוא מעוניין לערוך שינוי אמיתי בחייו לאור המחירים שהוא משלם והבושה שהוא חש נוכח הידרדרות מצבו.
3
השרות התרשם, כי תקופת המעצר שהינה מעצרו הראשון של המשיב, משמעותית עבורו, מהווה הרתעה וגורם מדרבן בבחינת התנהלותו והוא גילה רצון כן ואמיתי להשתלב במסגרת טיפולית בתחום הסמים. השרות הביא בחשבון כי במהלך השנים הגם שהמשיב עשה שימוש בסמים, הוא עשה גם מאמצים לתפקוד תקין בתחומים של לימודים ותעסוקה, על אף קשיים משפחתיים עמם התמודד בכל הנוגע למחלתו של אביו. השרות אמנם התרשם, כי קיימת רמת סיכון להישנות התנהגות עוברת חוק, אולם רמת סיכון זו, להערכת שרות המבחן, ניתן לצמצם בשילובו של המשיב בטיפול בתחום ההתמכרויות.
שרות המבחן בחן שתי חלופות מעצר. האחת בירוחם והאחת בבאר-שבע, והתלבט באשר לחלופה המתאימה יותר בעניינו של המשיב, כשהביא בחשבון את העובדה, כי בעיר ירוחם לא ניתן יהיה לשלב את המשיב בהליך טיפולי.
בתסקיר השני שהוגש, ולאחר שהביא בחשבון את רמת הסיכון הנשקפת מהמשיב ולצד זאת את הסיכון הקיים בהעדר שילובו של המשיב בטיפול בתחום ההתמכרות מסמים, בא השרות בהמלצה לשחרר את המשיב לחלופת מעצר בבית אמו בבאר-שבע, בפיקוחה של אמו, אחיו ואחותו, תוך העמדתו בצו פיקוח מעצרים למשך חצי שנה, במהלכה יעקוב השרות אחר השתלבותו בטיפול במרכז "בית חוסן".
עוד המליץ השרות, כי שילובו של המשיב ב"בית חוסן" בין השעות 08:15-15:00, ושילובו בקבוצות MA פעם בשבוע, בליווי מי מהמפקחים. השרות הוסיף כי המשיב יכול להירתם לטיפול במרכז יום ובשילוב עם החלופה שהוצעה, רמת הסיכון מהמשיב ניתנת לאיון.
שמעתי ארוכות את טיעוני באי-כוח הצדדים, ודעתי כדעת בא-כוח המשיב, שעל נימוקיו המלומדים לא אחזור ואפרט.
הלכה היא כי "מי שיש נגדו ראיות לכאורה על החזקת סם שלא לצריכה עצמית או על סחר בסם צפוי למעצר עד תום ההליכים, ורק נסיבות מיוחדות יכולות להצדיק, במקרים כאלה שחרור ממעצר" (בש"פ 4305/09 גאנם חרבאוי נ' מדינת ישראל).
אכן הטיעונים המשפטיים אותם טענה בא-כוח המבקשת בעניינו של המשיב תקפים הם, לאור האמור בשילוב עברו הפלילי של המשיב, הכולל שלוש הרשעות קודמות, שתיים מהם בעבירות של החזקה ושימוש בסמים לצריכה עצמית, ועבירה נוספת בתקיפה הגורמת חבלה ממש, כשהרשעה אחרונה משנת 2013 בעבירה של החזקת סמים לצריכה עצמית, בגדרה נגזר עליו מאסר מותנה בן שלושה חודשים התלוי ועומד נגדו.
4
עם זאת, והגם שבהחלטה קודמת וטרם הפנייתו של המשיב לתסקיר שרות המבחן, סברתי שעל פניו לא נראות נסיבות מיוחדות המצדיקות חריגה מהכלל האמור, הרי שבהתקבל תסקיר שרות מבחן המדבר בעד עצמו, תסקיר שהינו חיובי, ממנו עולה כי אין מדובר במי שלו דפוסים עבריינים, אין מדובר במי שהוא עמוק בעסקי הסמים. אלא מדובר בבחור צעיר, שכאן המקום והזמן להציל אותו מעצמו השתנו פני הדברים. תסקיר שרות המבחן פרס תמונה מלאה בפני בית המשפט, ומתוך הדברים העולים מהתסקיר, נלמד כי מדובר במקרה שניתן להחריגו מהכלל אותו קבעה ההלכה.
המלצתו החיובית של שרות המבחן, כוללת הליך טיפולי במסגרת יום ב"בית חוסן" ויש לראות זאת בברכה.
המדובר בצעיר שמבין והפנים, כך התרשמות שרות המבחן, כך גם לדעתי, לאחר ששהה תקופה לא מבוטלת מאחורי סורג ובריח ביחס למי שזהו לו מעצר ראשון, כי התנהלותו והתנהגותו צריכים לשינוי.
המשיב מוכן לשינוי ומגויס לשינוי כזה. מכאן, ומשרמת הסיכון ממנה התרשם שרות המבחן, והעולה מנסיבות המעשה, מופחתת בשילובו בהליך טיפולי ובחלופת מעצר אותה בחן שרות המבחן ומצא כי היא מתאימה וראויה ויכולה להשיג את מטרת המעצר, סבורתני כי נכון לאמץ את המלצת שרות המבחן ולהורות על שחרורו של המשיב לחלופה המוצעת, בשילובו במסגרת יום טיפולית ב"בית חוסן" וכמפורט בתסקיר שרות המבחן.
סופם של דברים, מדובר במשיב צעיר, עברו הפלילי אינו מכביד כלל וכלל, הוא מגויס להליך טיפולי, החלופה המוצעת אשר נחקרה גם על ידי בא-כוח המבקשת מצאתי סמכותית, טובה, תומכת וניתן להשיג באמצעותה את מטרת המעצר, גם בהינתן העובדה כי מדובר בעבירה של סחר בסמים (ובשים לב לנסיבות העבירה וסוג הסם).
בהינתן האמור, וגם משהבאתי בחשבון דברי בא-כוח המשיב באשר לחשיבותם של ימי השבעה למשיב ובני משפחתו, אני מורה על שחרורו של המשיב בתנאים הבאים:
א. המשיב ישהה ב"מעצר בית" מלא בכתובת: ביאליק 1/7 באר-שבע המשיב יהיה כל העת בהשגחה מלאה, תמידית ורציפה של אחד מבין הערבים הבאים: מארואני שושנה, ת.ז. 022059919, מארואני הדר, ת.ז. 308269190, מארואני ארז שמעון, ת.ז. 039782420, לסירוגין;
5
ב. כהמלצת שרות המבחן, מתירה למשיב לצאת ממעצר הבית ל"בית חוסן" ברחוב התחנה 1 באר-שבע, בימים א-ה בין השעות 08:15-15:00, בליווי מי מהמפקחים. כמו כן, מתירה יציאת המשיב בכל יום ג' לקבוצה טיפולית MA בין השעות 20:00-21:30, ברחוב סמטת צקלג בבאר-שבע, וזאת בליווי מי מהמפקחים;
ג. מובהר למשיב ולערבים הנוכחים כעת באולם, כי כל יציאה של המשיב את מקום מעצר הבית, או כל הישארות של המשיב שלא בנוכחות אחד מבין המשגיחים בצמוד אליו, יהוו הפרה של תנאי השחרור;
ד. התייצבות לכל הדיונים בעניינו, וזאת בליווי ערב;
ה. צו פיקוח מעצרים למשך 6 חודשים מהיום. המשיב יהא רשאי לצאת את מקום "מעצר הבית" בליווי ערב/ה לפגישות ומפגשים מטעם שירות המבחן, בין אם בשירות המבחן ובין אם במיקומים אחרים שייקבעו על-ידי שירות המבחן במסגרת צו הפיקוח, וזאת בכפוף להזמנה מראש ובכתב;
ו. הפקדה בסך של 5,000 ₪;
ז. ערבות עצמית וערבות צד ג' של כל אחד מהערבים הנ"ל בסך של 25,000 ₪ כל אחת;
ח. לא יעמוד בתנאי השחרור, ייעצר ויובא בפני שופט תורן תוך 24 שעות.
על בא-כוח המשיב להבהיר למשיב ולערבים שוב את כל תנאי השחרור, לוודא כי הבינו אותם, וכן לוודא כי הללו הבינו היטב כי כל הפרה של תנאי מתנאי השחרור - יכול ותוביל הן למעצרו המחודש והן לחילוט הערבויות.
עם שחרורו של המשיב, עליו להגיע בליווי מי מהמפקחים מידית למרכז "בית חוסן".
המזכירות תשלח עותק החלטה לשירות המבחן.
ניתנה והודעה היום ה' טבת תשע"ו, 17/12/2015 במעמד הנוכחים.
|
שוש שטרית , שופטת בכירה |
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
מורה על עיכוב ביצוע עד מחר, 18.12.2015, בשעה 11:00, זאת בשים לב כי אנו בסופו של שבוע.
בא-כוח המבקשת תודיע עד היום בשעה 18:00 דבר החלטתה להגיש ערר.
ניתן להחל במתן הערבויות.
6
ככל שהמשיב ישוחרר היום, אני מתירה יציאתו ביום א' בשעה 07:30 ועד לשעה 11:00 על מנת לעלות לקברו של אביו.
ניתנה והודעה היום ה' טבת תשע"ו, 17/12/2015 במעמד הנוכחים.
|
שוש שטרית , שופטת בכירה |
ניתנה והודעה היום ה' טבת תשע"ו, 17/12/2015 במעמד הנוכחים.
|
שוש שטרית , שופטת בכירה |
