מ"ת 23841/12/18 – יצחק אלענקרי נגד מדינת ישראל – פמ"ד פלילי
1
בפני |
כבוד השופט נסר אבו טהה
|
|
המבקש |
יצחק אלענקרי (עציר) ב"כ עו"ד אורי דייגי ס.צ.
|
|
נגד
|
||
המשיבה |
מדינת ישראל - פמ"ד פלילי ב"כ - עו"ד ערן צרויה
|
|
החלטה |
||
1. זוהי בקשה לעיון חוזר, במסגרתה עותר המבקש לבחון מחדש אפשרות שילובו בקהילה טיפולית סגורה, על רקע כתב האישום המייחס לו לכאורה עבירה של שוד בנסיבות מחמירות.
נימוקי הבקשה
2. נטען, כי המבקש הופנה לקבלת תסקיר מעצר שלא בא בהמלצה לשחרורו לחלופה טיפולית, על רקע התרשמות שרות המבחן, כי מן המבקש נשקפת רמת סיכון גבוהה להתנהגות אלימה והתמכרותית. מה גם, אינו בשל ואף יתקשה להשתלב במסגרת טיפולית, גם סגורה, לאורך זמן. (ראה תסקיר שרות המבחן מיום 09.01.2019)
2
עוד נטען במסגרת הבקשה לעיון חוזר, כי המבקש הופנה לבדיקת מומחית מטעם ההגנה, הקרימינולוגית הקלינית מעיין דבש (להלן: "המומחית"), והאחרונה, שבדקה את המבקש, ממליצה על הוצאתו של המבקש לטיפול בקהילה טיפולית סגורה בתחום ההתמכרויות, וזאת לאחר שהתרשמה מיכולות אישיות גבוהות מצד המבקש ורצון גדול להיאבק במחלת ההתמכרות. כמו כן, התרשמה מהעדר דפוסי התנהגות אלימים, שכן אין בעברו של המבקש הרשעות בגין עבירות אלימות קשות, וזאת בניגוד להתרשמות שרות המבחן, כי מדובר באדם בעל דפוסים אימפולסיביים ואלימים בהתנהגותו.
עוד בהקשר זה, ב"כ המבקש הלין כנגד קצינת המבחן שלא ציינה בתסקיר שגיבשה בעניינו של המבקש, כי המבקש היה מצוי בטיפול אינטנסיבי בשנה וחצי האחרונות. עוד נטען, כי העו"סית המטפלת במבקש סבורה, כי למבקש יכולות אישיות גבוהות ורצון להיגמל מההתמכרות.
עוד נטען, כי המבקש לא ריצה מאסר בפועל מזה תשע שנים. כמו כן, בין השנים 2014-2016, סיים המבקש הליך טיפולי מוצלח, במשך כארבע שנים לא היו לו הסתבכויות נוספות עם רשויות החוק.
מכל האמור לעיל, עותר ב"כ המבקש לבחון מחדש עניינו של המבקש.
3
3.
ב"כ המשיבה מנגד, עתר לדחות את הבקשה לעיון חוזר, שכן לשיטתו, לא
התקיימו נסיבות או עובדות חדשות, כנדרש על פי סעיף
מכל האמור לעיל, עתר ב"כ המשיבה לדחות את הבקשה לעיון חוזר.
4. כידוע, על נאשם המגיש בקשה לעיון מחדש במעצרו עד תום ההליכים בטענה של שינוי נסיבות, נדרש מידע שיכול היה להניא את השופט לתת את החלטתו המקורית, לו היה מודע למידע בשעת נתינתה, שכן הליך הבקשה לעיון חוזר לא נועד לשמש מסלול לערעור מחודש על החלטת המעצר. (ראה בש"פ 2608/18, בש"פ 4772/17)
5.
לאחר שהקשבתי לטיעוני ב"כ הצדדים, ועיינתי באסמכתאות הרלוונטיות (תסקיר שרות
המבחן מיום 13.01.2019 וחוות הדעת מטעם ההגנה, החלטת בית המשפט מיום 13.01.2019),
וכן שקלתי את מכלול השיקולים הרלוונטיים בהתאם למבחנים שנקבעו בפסיקה בנוגע לסעיף
זאת מאחר ולא שוכנעתי שהתקיימו נסיבות או עובדות חדשות, כנדרש על פי סעיף
4
למותר לציין, כי הן שרות המבחן והן הקרימינולוגית מטעם ההגנה, שותפים למסקנה, כי המבקש שולב בעברו בשבע תכניות טיפול בבעיית התמכרותו וגם קיים צורך לערוך שינוי בחייו.
בהקשר זה הקרימינולוגית מטעם ההגנה מעריכה, כי הפעם המבקש כנה ויש לו הכרה בבעיותיו ומביע מוטיבציה אותנטית לטיפול. מנגד, שרות המבחן התרשם, כי המבקש אינו בשל לטיפול משמעותי ומוצא במסגרות הטיפוליות מענה לתחושת הבדידות... מתקשה לשתף פעולה לאורך זמן עם מטרות טיפוליות ולשמר ניקיון מחומרים משני תודעה, וזאת על אף ניסיונות מרובים שנעשו עמו, אף לאחרונה. עוד בהקשר זה עולה, כי המבקש צרך חומרים משני תודעה במקביל להיות משולב בטיפול.
בנוסף, מעריך שרות המבחן, כי קיימת מצד המבקש רמת סיכון גבוהה להתנהגות אלימה והתמכרותית, ועל כן, חלופה אנושית לא תיתן מענה לרמת הסיכון המתוארת.
בנוסף, לטעמי, המסוכנות הגבוהה שעומדת לחובת המבקש והנלמדת בעיקר מחומרת המעשה ונסיבות ביצועו לכאורה, כמתואר בכתב האישום, עדיין עומדת בעינה ואין במוטיבציה שמביע המבקש היום לצורך הטיפולי כדי לצמצמה. בהקשר זה יפים לעניינו דברי בית המשפט העליון כי הליך הבקשה לעיון חוזר לא נועד לשמש מסלול לערעור מחודש על החלטת המעצר שנתקבלה לאחר שנפרסה מלוא התמונה בפני בית המשפט בנוגע לעושה (באמצעות תסקיר שירות המבחן שמשמש ככלי עזר אפקטיבי מקום בו נדרש בית המשפט לבחון את המסוכנות הנשקפת מן הנאשם ואת האפשרות לאיינה באמצעות חלופה הולמת) ולמעשה כמתואר בעובדות כתב האישום.
לאור האמור לעיל, ומשלא הובאו נסיבות או עובדות חדשות, דין הבקשה לעיון חוזר להידחות.
עותק ההחלטה יישלח לשרות המבחן.
ניתנה היום, ל' אדר א' תשע"ט, 07 מרץ 2019, בהעדר הצדדים.
