מ"ת 21094/03/16 – מדינת ישראל נגד בנימין איליספוב,לזר בקשט
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
||
מ"ת 21094-03-16 מדינת ישראל נ' איליספוב(עציר) ואח'
|
|
21 אפריל 2016 |
1
|
לפני כבוד השופטת דנה מרשק מרום |
|
|
המבקשת: |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
המשיבים: |
.1 בנימין איליספוב (עציר) .2 לזר בקשט (עציר)
|
||
נוכחים:
ב"כ המבקשת עו"ד פאר
ב"כ משיב 1 עו"ד יניב שגב
ב"כ משיב 2 עו"ד ג'קי סגרון
המשיבים הובאו
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
כנגד המשיבים הוגש כתב אישום המייחס להם ביצוע עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע וכן גידול סמים מסוכנים. עיון בעובדות כתב האישום מעלה מסכת שבמרכזה פעילות מתוכננת לצורך הקמת מעבדת הידרו לגידול סם מסוכן, בסופו של יום ביום 22.2.16 אותרה על ידי המשטרה אותה מעבדת סמים, ובה שתילי סם מסוכן מסוג קאנבוס במשקל כולל של 131 ק"ג וכן כמות גדולה של שנאים, נורות הלוגן, מאווררים, מדי טמפרטורה, מפוחים וכלים נוספים ששימשו לצורך הגידול השיטתי של הסם.
על פי כתב האישום, שוויו של הסם במעבדה מוערך בין מאות אלפי ועד מיליוני שקלים.
2
לא הייתה מחלוקת לקיומן של ראיות לכאורה, כאשר אציין בהקשר זה, כי תמונות המעבדה הוגשו לעיוני וממחישים את גודלו והיקפו של "העסק" בו פעלו המשיבים.
כפועל יוצא, אין מחלוקת לגבי קיומה של עילת מעצר סטטוטורית של מסוכנות. עם זאת יצוין, כי עסקינן בשני משיבים נעדרי עבר פלילי.
שני המשיבים נשלחו לקבלת תסקירי מעצר בעניינם.
מהתסקיר בעניינו של המשיב 1 למדתי אודות נסיבותיו האישיים והמשפחתיות, כאשר המדובר במעצרו הראשון בחייו והוא תיאר בפני קצינת המבחן התנהלות תועלתנית בהקשר עסקי עם שותפו לכתב האישום, אותו הכיר סביב עבודות החשמל שסיפק לעתים לבני משפחתו. להתרשמות שירות המבחן קיים סיכון במצבו להשגת התנהגות תועלתנית באופן בעייתי.
על רקע נסיבותיו האישיות בדק שירות המבחן את חלופת המעצר המוצעת בבית הורי אשתו בנתניה, בפיקוח אימו, אשתו והוריה של אשתו. התרשמתי גם אני באופן בלתי אמצעי מאותם מפקחים, כאשר כמו שירות המבחן גם אני התרשמתי ממפקחים רציניים ומרשימים, אשר יעמדו היטב במשימת הפיקוח. בסופו של יום, לגביו, קיימת המלצה לשחרר ל"מעצר בית מלא" לחלופה המוצעת.
גם בעניינו של המשיב 2, המבוגר מבין השניים, הוגש תסקיר מעצר הסוקר את נסיבותיו האישיות והמשפחתיות. מדבריו לקצינת המבחן עלה, כי הוא ממוקד בצרכי הפרנסה של משפחתו המתרחבת, כשלצורך כך פעל משיקולי רווח ותועלת מידיים תוך נתק מהמשמעות הפלילית של מעשיו ומחומרתם. עם זאת תיאר תחושות בושה וחרטה אשר להערכת שירות המבחן מהווים גורמים התורמים בעיתוי הנוכחי להפחתת הסיכון במצבו. שירות המבחן בדק חלופת מעצר בבית הוריו בפיקוחם ובפיקוח אחותו. גם בעניינו התרשמתי באופן בלתי אמצעי מהמפקחים, כאשר המדובר בפקחים רציניים, מרשימים וסמכותיים. שירות המבחן ממליץ בעניינו על שחרור בתנאי "מעצר בית מלא" לצד צו פיקוח מעצרים.
3
שמעתי טיעוני הצדדים ושקלתי בכובד ראש את עתירת המאשימה למעצר מאחורי סורג ובריח. זהו אכן הכלל בנסיבות העבירות שביצעו המשיבים על רקע מימד התכנון והיקף מעבדת ההידרו שאותרה בסופו של יום. קיימת חומרה למעשים, אך ראוי לשוב ולהזכיר, כי חומרת המעשים ראוי שתישקל בעיקר בשלב הענישה ושלב המעצר אינו אמור להוות מקדמה לכך.
עיינתי בפסיקה שהוגשה על ידי ב"כ הצדדים ונראה, כי במקרים דומים ואף חמורים יותר אישר בית משפט העליון שחרור לחלופות מעצר, אך בחיזוק נוסף של איזוק אלקטרוני - בין על פי החוק הישן בין על פי החקיקה החדשה לעניין איזוק אלקטרוני (ראו למשל בשינויים המחויבים: בש"פ 8585/15 בן לולו נ' מד"י [23.12.15]; בש"פ 3702/15 ברק נ' מד"י [3.6.15]; בש"פ 8155/15 קלר נ' מד"י [9.12.15]).
במקרים אלו, בד"כ, העברת המשיבים למעצר בתנאי איזוק אלקטרוני אושרה תוך כדי ריחוק גיאוגרפי ממקום "העסק". חרף האמור, התרשמתי כי בעניינם של המשיבים הוצגו מפקחים מרשימים וסמכותיים במיוחד, כאשר בנוסף ממכלול הנתונים העולים בתסקירים ניתן להערכתי ליתן אמון במשיבים אשר יכבדו את התנאים המגבילים שיוצבו על ידי בית המשפט, באופן אשר יאיין את מסוכנותם. למפקחים ראייה מפוכחת גם באשר לצורך לבקר את הקשרים החברתיים של המשיבים, כאשר לפיקוח האנושי ולאיזוק האלקטרוני יתווספו גם ערובות כספיות מוחשיות לצד צו פיקוח מעצרים, כמומלץ על ידי שירות המבחן. מכלול משוכות אלו יוכלו לאיין את מסוכנות המשיבים ועל כן בסופו ושל יום אני נעתרת לעתירה החלופית של ההגנה, להעברת המשיבים למעצר בתנאי איזוק.
אשר על כן, מורה כדלקמן:
1. כל אחד מהמשיבים יפקיד ערובה במזומן בסך 20,000 ₪.
2. משיב 1 יחתום על ערבות עצמית על סך 40,000 ₪ וכל אחד מן המפקחים המוצעים: מר זכר דוידוב ת.ז. 307779140, הגב' לנה דוידוב ת.ז 307779181, הגב' בטי אליסיפוב ת.ז. 311363378 והגב' טטיאנה אליסיפוב ת.ז. 314360132 יחתמו על ערבות צד ג' על אותו סכום.
3. רק לאחר קיומם של התנאים הכספיים, ולאחר שיומצא למנהלת האיזוק האלקטרוני אישור בדבר קו בזק נקי, יועבר המשיב 1 למעצר בתנאי איזוק שכונת רמת פולג, ברח' זלמן שז"ר 12, בנתניה. אוסרת על המשיב 1 לצאת ממקום המעצר, כאשר בנוסף יהיה נתון הוא בפיקוח אנושי של אחד מן הערבים צד ג' בכל עת.
4
4. ניתן בזה צו פיקוח מעצרים למשך 6 חודשים. אני מתירה יציאה לשירות המבחן ו/או למשרדי הסניגור בליווי של אחד מן הערבים צד ג' ובכפוף להודעה מראש למנהלת האיזוק האלקטרוני.
5. בהעדר ערבויות כספיות, מאריכה מעצרו עד להחלטה אחרת והוא יובא לתזכורת ערבויות בפני שופט תורן של בית משפט זה ביום 24.4.16 בשעה 9:00.
לגבי משיב 2:
1. משיב 2 יחתום על ערבות עצמית על סך 40,000 ₪ וכל אחד מן המפקחים המוצעים: הגב' יוליה הידנה בקשט ת.ז. 017233990, הגב' בסיה בקשט ת.ז. 017233974 ומר גריגורי בקשט ת.ז. 017233966 יחתמו על ערבות צד ג' על אותו סכום.
2. רק לאחר קיומם של התנאים הכספיים, ולאחר שיומצא למנהלת האיזוק האלקטרוני אישור בדבר קו בזק נקי, יועבר המשיב 2 למעצר בתנאי איזוק ברח' ויסלברגר 3, בנתניה. אוסרת על המשיב 2 לצאת ממקום המעצר, כאשר בנוסף יהיה נתון הוא בפיקוח אנושי של אחד מן הערבים צד ג' בכל עת.
3. ניתן בזה צו פיקוח מעצרים למשך 6 חודשים. אני מתירה יציאה לשירות המבחן ו/או למשרדי הסניגור בליווי של אחד מן הערבים צד ג' ובכפוף להודעה מראש למנהלת האיזוק האלקטרוני.
4. בהעדר ערבויות כספיות, מאריכה מעצרו עד להחלטה אחרת והוא יובא לתזכורת ערבויות בפני שופט תורן של בית משפט זה ביום 24.4.16 בשעה 9:00.
ניתנה והודעה היום י"ג ניסן תשע"ו, 21/04/2016 במעמד הנוכחים.
|
דנה מרשק מרום , שופטת |
