מ"ח 7315/15 – אוסמה גית נגד מדינת ישראל
1
בבית המשפט העליון |
מ"ח 7315/15 |
המבקש: |
אוסמה גית |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
בקשה למשפט חוזר
לפי סעיף |
בשם המבקשת: עו"ד ח'אלד יאסין
בשם המשיבה: עו"ד יוסף (ג'ואי) אש
א.
בקשה לעריכת משפט חוזר לפי סעיף
הרשעתו הראשונה נסבה על עבירות של נהיגה ללא רשיון נהיגה בתוקף ונהיגה ללא פוליסת ביטוח בת תוקף, שעבר לכאורה ביום 27.2.06 (להלן האישום הראשון); ביום 25.9.06 הרשיע בית המשפט לתעבורה בעכו (השופט י' בכר) את המבקש בביצוע עבירות אלה, וגזר עליו קנס בגובה 2,000 ₪, פסילת רישיון למשך עשרה חודשים וכן פסילה על תנאי של חודשיים למשך שנתיים.
הרשעתו השניה של המבקש נסבה על עבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה בתוקף שביצע לכאורה ביום 5.3.09 (להלן האישום השני); ביום 19.10.09 הרשיע בית המשפט לתעבורה בעכו (השופט י' בכר) את המבקש בביצוע עבירה זו, וגזר עליו קנס בגובה 1,500 ₪, פסילת רישיון למשך שנתיים וכן פסילה על תנאי של ארבעה חודשים למשך שנתיים.
2
ב. לעניין האישום
הראשון, עיון בנתוני כניסות ויציאות של משרד הפנים מעלה, כטענת המבקש, כי במועד
המיוחס לביצוע העבירות נשוא אישום זה לא שהה המבקש בגבולות הארץ, ומכאן נדמה כי
מעיקרא נפלה טעות בזיהוי. מכאן, ביקשתי ביום 29.2.16 את הסכמת המשיב לזיכוי המבקש
מעבירה זו, בהתאם לסעיף
"נשיא בית המשפט העליון או המשנה לנשיא או שופט אחר של בית המשפט העליון שקבע לכך הנשיא או הרכב כאמור, רשאי, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, להורות על זיכויו של נידון אם נוכח כי נתקיימה אחת העילות למשפט חוזר כאמור בסעיף קטן (א), אך לאור נסיבות הענין אין תועלת בקיומו של משפט חוזר."
ביום 13.3.16 נתן המשיב את הסכמתו, תוך שהדגיש שאין בהסכמה זו כדי לותר על טענותיו לעניין השיהוי שנפל בהעלאת טענות המבקש נגד הרשעתו באישום זה כעשור לאחר ההרשעה. מכאן, בהתאם לסמכות המוקנית לי מכוח סעיף 31(ד) לחוק, וחרף טענת השיהוי שאינה נטולת ממש, אני מוצא לזכות את המבקש מעבירה זו (ראו לעניין דומה: מ"ח 8114/12 כהן נ' מדינת ישראל (2013)); ובהתאם, מבוטל העונש שהושת על המבקש בגין הרשעתו בעבירה זו כאמור מעלה.
ג. לעניין האישום
השני, לטענת המבקש, במועד ביצוע עבירה זו אמנם פקע תוקף רשיונו הישראלי אולם עמד
בתוקף רישיון נהיגה איטלקי בינלאומי שהחזיק, שאף הציגו בפני שופט התנועה. לטענת
העותר, כיון שהיה באותה העת תושב איטליה – נוכח יציאתו ללימודים בשנת 1993 – ולא
תושב ישראל, הרישיון האיטלקי הוא שקובע לעניין היותו בעל רישיון נהיגה בתוקף; וזאת
מכוח תקנה
3
ד. המדינה מתנגדת לבקשה לעניין עבירה זו. נטען, כי היה בידי המבקש להעלות טענותיו בהקשר זה בפני בית המשפט לתעבורה בשעתו, ואילו הוא נמנע במסגרת בקשה זו מהצגת טעם של ממש מדוע לא עשה כן. בהמשך לכך נטען, כי לפי נתוני מרשם האוכלוסין מוגדר המבקש, אז כן עכשיו, כתושב ישראל, והנטל להראות אחרת רובץ עליו; אילו רצה המבקש להוכיח כי לא היה תושב ישראל בשעתו, היה עליו לעשות כן בהליך העיקרי בבית המשפט לתעבורה בעכו בשעתו.
ה. אין בידי לקבל את הבקשה לעניין האישום השני. המבקש הורשע בביצוע העבירה נשוא אישום זה לפני למעלה מ-6 שנים. כפי שציינה המדינה, רישומו של המבקש במרשם האוכלוסין מעלה כי הוא רשום כתושב ישראל (אף שאציין כי בביטוח הלאומי הוא רשום כמי שאינו תושב ישראל, ואולי שם טרח בעניין זה בהקשר לתשלומים). הידרשות לטענתו כי למעשה היה תושב איטליה בעת העבירה נשוא האישום השני מצריכה בירור עובדתי; מקומו של בירור זה היה בפני הערכאה הדיונית, עת התנהל ההליך המקורי, ושעה שהמבקש לא העלה טעם ממשי מדוע נמנע מכך כשהדרך היתה פתוחה, לא מצאתי כי יש בטענותיו דהאידנא להצדיק קיומו של משפט חוזר בסוגיה זו.
ו. הבקשה מתקבלת
איפוא חלקית בהתאם לאמור בפסקה ב'; אני מזכה את המבקש מהעבירות בהן הורשע ביום 25.9.06:
נהיגה ללא רשיון נהיגה, עבירה לפי סעיף
ניתן היום, ד' באדר ב התשע"ו (14.3.2016).
|
|
המשנה לנשיאה |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 15073150_T03.doc רח
