ה"ת 32131/03/16 – אברהם דדון נגד מדינת ישראל
בית משפט השלום בראשון לציון |
|
|
|
ה"ת 32131-03-16 דדון נ' מדינת ישראל
תיק חיצוני: מספר תיק חיצוני |
1
בפני |
כבוד השופט אביב שרון |
בעניין: אברהם דדון המבקש
ע"י ב"כ עו"ד גיא שמר
נ ג ד
מדינת ישראל המשיבה
ע"י ב"כ רפ"ק ענת גלוטמן; מפקח ולדה חברמן; רפ"ק לירן וקסברגר
בקשה להחזרת תפוסים ולביטול צו להקפאת חשבונות ועיקול על דירות.
כנגד המבקש ואחרים נפתחה חקירה סמויה, אשר ביום 21.12.15 הפכה גלויה, וכללה מעצרם של המבקש ואחרים - וביניהם אחיו של המבקש (משה דדון, ראש המועצה האזורית מטה יהודה) - בחשד לביצוע עבירות שוחד, מרמה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לביצוע פשע, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון. כמו כן, יוחס למבקש ולאחיו ראש המועצה ביצוע עבירות מין.
לאחר 19 ימי מעצר, במסגרתם נקבע כי קיים חשד סביר הקושר את המבקש לחשדות המיוחסים לו שוחרר המבקש ממעצר בתנאים מגבילים.
במסגרת החקירה תפסה המשיבה תפוסים, הקפיאה חשבונות בנק ורשמה עיקולים על דירות המבקש, כמפורט להלן:
א. חשבון מס' 287205, בנק הפועלים, סניף 692 על שם המבקש ורעייתו - בחשבון פיקדונות בסך 830,000 ₪; תכנית חסכון לילדים בסך 130,000 ₪; פיקדון שהינו הלוואה מן הבנק בסך 400,000 ₪.
ב. חשבון מס' 54799/00, בנק לאומי, סניף 916 על שם המבקש - בחשבון פיקדונות בסך כ-400,000 ₪.
ג. עיקול שהוטל על שתי דירות השייכות למבקש ולרעייתו.
2
ד. כספים שנתפסו בבית המבקש עם מעצרו - 26,500 ₪; 2,250 דולר אמריקאי; 500 לירות שטרלינג.
ה. קרן פנסיה וקופת גמל - שוחררו בהסכמת המשיבה.
ו. רכב מסוג סקודה סופרב מ.ר. 62-679-73 שנת 2011 - שוחרר בהסכמת המשיבה.
ב"כ המבקש טוען בבקשתו כי מטרת התפיסה והקפאת חשבונות הבנק היא "למוטט את המבקש ובני משפחתו מהבחינה הכלכלית" וביקש "להותיר בידי המשפחה תנאי קיום נאותים". עוד טען כי מקור הכספים שנתפסו חוקי וניתן להתחקות אחריו. החסכונות והפיקדונות שייכים למבקש ולאשתו ועל כן ניתן, לכל היותר, לשים את היד על מחציתם.
בדיון שהתקיים בפניי הוסיף וטען ב"כ המבקש כי המשיבה, בכוונת מכוון, מטשטשת את סכומי הכסף לגביהם בוצעו העבירות ("שווי העבירות"), זאת במטרה לתפוס כמה שיותר כספים ועניין זה פועל לחובתה.
לגבי ענין פוקס (פרשת "גבעות עדן") - ראה עמ' 7-5 לדו"ח הסודי במ/1 - טען ב"כ המבקש כי לא הועברו בפועל כספי שוחד ועל כן, לא מתקיימת עילת חילוט שכן תכלית החילוט היא "הוצאת בלעו של הגזלן מפיו".
לגבי ענין מקסים (פרשת "תדמיר") - ראה עמ' 5-1 לדוח הסודי במ/1 - טען ב"כ המבקש כי הועברו למבקש, על פי החשד, על ידי מקסים ואחר כ-500,000 ₪ עבור שלושה (המבקש, אחיו משה ומקסים עצמו). נטען כי למרות שהפסיקה קבעה שיש להשקיף על סכום הכסף הכולל שעבר, הרי שבע"פ 6145/15 פישר נ' מדינת ישראל (25.10.15) נקבע כי יש לתפוס את מלוא הסכום בו נעברה עבירה, זאת כאשר לא ניתן לאתר את השותף לעבירה או כפי שקרה במקרה שם, כאשר הרכוש היחיד שנתפס הוא של עבריין אחד (פישר). במקרה שלפנינו, נתפס רכוש אף מאחיו של המבקש ועל כן, לא ניתן לתפוס את מלוא שווי העבירה הן מהמבקש והן מאחיו. נטען כי "שווי העבירה" בענייננו עומד על כ-150,000 ₪. עוד נטען כי ממילא "תדמיר" לא נמכרה על פי התכנית העבריינית ולא יכולה היתה להימכר שכן המכירה בכפוף לפרוצדורה מסובכת וקבלת אישורים של גורמים רבים שאינם תלויים במבקש ואחיו.
3
עוד נטען כי המשיבה כרכה שלא כדין סמכות
תפיסה וחילוט מהוראות חוק שונות,
המשיבה התנגדה לבקשה והציעה, לצורך פשרה, לשחרר את חשבונות הבנק להתנהלות שוטפת, למעט סכום של 900,000 ₪ שיועבר לקופת החילוט.
עיינתי בנספח הסודי שהוגש לעיוני במ/1 וכן בראיות גולמיות מתוך תיק החקירה, אשר סומנו על ידי במ/3-במ/9, ובאתי לכלל מסקנה כי יש לקבל את הבקשה בחלקה, להורות על ביטול הקפאת חשבונות הבנק, ביטול העיקולים שהוטלו על הדירות והשבת הכסף המזומן שנתפס בבית המבקש, וזאת בכפוף להעברת סכום כסף בסך 450,000 ₪ מחשבונות המבקש לקופת החילוט.
באשר לפרשת "תדמיר" - מעיון במסמכים במ/3 ובמ/4 עולה כי קיים חשד סביר, העולה כדי קיומן של ראיות לכאורה, כי החשוד, יחד עם אחרים, ביצעו עבירות של קבלת שוחד והלבנת הון, כאשר הכוונה המקורית היתה להביא למכירת תדמיר במחיר נמוך משמעותית ביותר ממחיר השוק, ואם המהלך היה יוצא לפועל, אמור היה להשתלם למבקש, לאחיו ראש המועצה ולאחר, סכום שוחד של כ-2 מיליון ₪. בפועל, הועברו לשלושה 450,000 ₪ והעבירות הופסקו בטרם הושלמו מהלך המכירה והשלמת תשלומי השוחד, הודות למעצרם של החשודים על ידי המשטרה.
אציין כי מהמסמך במ/5, ש' 280-240, לא עולה מה מקור סכום הכסף המפורט שם, בתמורה למה ניתן ומה נעשה עמו, ועל כן, לא ראיתי להורות על תפיסה בשווי סכום כסף זה.
כך גם לגבי מקור הכסף המפורט במסמך במ/7, ש' 107-78.
באשר לענין פוקס (פרשת "גבעות עדן"), עיינתי במסמכים במ/6, במ/8 ובעמדת המשיבה כפי שעולה מתשובתה במ/2, וחרף העובדה כי הם מעלים חשד סביר שנעברו על ידי המבקש, לכאורה, עבירות של דרישת שוחד ונסיון לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הרי שבהתאם לאמור בהם לא קם בסיס לתפיסת רכוש, או סכום כסף בשווי, מהמבקש לצורך חילוט עתידי.
ב"כ המבקש טוען כי יש לתפוס את חלקו היחסי של המבקש בכספים שהתקבלו בפרשת תדמיר. לעומתו, טוענת המדינה כי יש לתפוס את מלוא הסכום שהתקבל, ומוסיפה וטוענת כי יש לתפוס סכום נוסף באותו השווי, בשל ביצוע עבירות הלבנת ההון (ראה בסעיף 5 לדו"ח הסודי במ/1), דהיינו סך כולל של 900,000 ₪ (כפל סכום).
נראה כי המחלוקת המשפטית שהתעוררה בין שני הצדדים הוכרעה זה מכבר בפרשת פישר.
4
לענין חילוט "כפל" סכום היקף
העבירה - מכוח
ובאשר לטענה כי ניתן לתפוס רק את סכום הכסף (או שוויו) שהגיע לידי המבקש במסגרת ביצוע העבירה ולא סכומי כסף שהועבו אליו אך היו מיועדים (או הגיעו בפועל) אל אחרים, גם כאן נקבע בפרשת פישר -
"לשון סעיף
לאור האמור לעיל, נראה שבענייננו תפיסה בשווי
של מלוא סכום העבירה - 450,000 ₪ - היא תפיסה כדין ועולה בקנה אחד עם ההלכה
הפסוקה. תפיסה של כפל הסכום - מכוח עבירת השוחד שב
5
באשר למסלול בו בחרה המשיבה ללכת - מסלול
"משולב" הכולל הוראות מ
בשים לב למובא לעיל, לא ראיתי פסול בנקיטה בהליך בו בחרה המשיבה לנקוט כנגד המבקש, הליך תפיסה שלא פוגע בזכויותיו במידה העולה על הנדרש. הדברים אמורים ביתר שאת נוכח תוצאתה האופרטיבית של החלטתי זו.
לאור האמור לעיל, אני מורה על ביטול הקפאת חשבונות הבנק הנזכרים בסעיפים א' ו-ב', ביטול העיקולים שהוטלו על הדירות (סעיף ג' לעיל) והשבת הכסף המזומן שנתפס בבית המבקש (סעיף ד' לעיל) - כל זאת בכפוף להעברת סכום כסף בסך 450,000 ₪ מתוך חשבונות המבקש לקופת החילוט לצורך הבטחת חילוט עתידי.
ההחלטה תיכנס לתוקף ביום 19.4.16 בשעה 12:00.
המזכירות תשלח עותק החלטה זו לב"כ הצדדים.
המעטפה עליה כתוב "יאח"ה" תוחזר לידי נציג המשיבה.
המעטפה עליה כתוב "מבקש אברהם דדון" תוחזר לידי ב"כ המבקש.
ניתנה היום, ח' ניסן תשע"ו, 16 אפריל 2016, בהעדר הצדדים.
