ה"ת 30260/11/19 – ג'בר אבו טריף נגד רשות הטבע והגנים ירושלים
1
בפני |
כבוד השופט משה גינות
|
|
המבקש |
ג'בר אבו טריף
|
|
נגד
|
||
המשיבה |
רשות הטבע והגנים ירושלים
|
|
החלטה
|
||
1. בפניי בקשה דחופה להחזרת תפוס. המדובר ברובה צייד, אותו החזיק המבקש ברישיון.
2. לטענת המבקש, הוא בן 68, נשוי ואב ל- 6 ילדים. כיום הינו גמלאי של משרד החינוך.
3. ב"כ המבקש טען כי המבקש מתגורר בכפר ירכא והוא מחזיק בביתו רובה צייד מסוג "בנלי" והוא בעל רישיון להחזקתו; הרובה הוחזק בביתו של המבקש בתוך ארון נעול; הרובה מעולם לא נלקח או הוחזק על-ידי אדם אחר.
בנו של המבקש, אבו טריף עלי, מתגורר בדירה מעל דירתו של המבקש ומחזיק ברישיון לרובה אוויר.
4. עוד נטען בבקשה כי בתאריך 23/10/19, נערך חיפוש בביתו של הבן, על פי צו שניתן על ידי בית משפט, שהתיר לערוך חיפוש בביתו בלבד. החשד כלפי הבן התבסס על סרטון מחודש אוג' 2019 בו נראה חברו של הבן אוחז בנשק. במהלך החיפוש לא נתפס רובה האוויר.
מתברר כי במהלך חקירתו של הבן בתחנת משטרת כפר יאסיף, נדרש המבקש להביא עימו את רובה הצייד לתחנת המשטרה. רובה הצייד נתפס ומאז לא הוחזר למבקש.
2
5. ב"כ המבקש טען בבקשה כי רובה הצייד נשוא בקשה זו, ניתן לפרוק באופן הניתן לשבירה לשניים, כלומר אין ספק שהמדובר ברובה אוויר השייך לבן. מאידך, רובה הצייד של המבקש (נשוא הבקשה) אינו ניתן לפירוק בדרך של שבירה ופתיחה לשניים - די בנימוק המפורט לעיל, כדי להגיע למסקנה לפיה המושא לחשד הנראה בסרטון איננו רובה הצייד של המבקש.
לפיכך, נתבקשתי להורות לרשות החוקרת להחזיר למבקש את רובה הצייד לאלתר.
6. בתגובה לבקשה טען ב"כ המשיבה כי ביום 12/8/19 נפתחה חקירה כנגד המבקש ואח' בשל חשד לביצוע עבירות שונות על החוק להגנת חיות בר.
בנוסף, בתאריך 22/10/19 בחיפוש שנערך כדין בביתו של המבקש, נמצאו 12 חוגלות שהן חיות בר מוגנות, אותן החזיק המבקש ללא היתר. לאחר החיפוש, נחקר המבקש בתחנת המשטרה שם הוא מסר בהסכמתו את רובה הצייד נשוא הבקשה לידי פקח מטעם המשיבה.
בניגוד לנטען בבקשה, מחומר החקירה אותו מחזיקה המשיבה, עולה כי לשם ביצוע עבירת הצייד בגינו נפתחה החקירה, בוצע שימוש ברובה התפוס. משכך נשלח הרובה התפוס לבדיקות מעבדה שונות על מנת לאשר או לשלול את הקשר בינו לבין העבירה שבוצעה לבין החשודים.
7.
ב"כ המשיבה הדגיש את הוראות החוק הרלוונטיות לבקשה שבפניי, כגון את סעיף
בנוסף, סעיף
3
על פי סעיף 33 לפקודה, רשאית המשיבה לשמור את החפצים התפוסים עד להגשתם כראייה מטעמה לבית המשפט. במקרה זה נתפס הרובה נוכח היותו חפץ שעשוי לשמש כראייה מטעם המשיבה או כאמצעי לביצועה.
8. ב"כ המשיבה ציטט מתוך בש"פ 6686/99 אליהו עובדייה נ' מ"י פד"י נד'(2) 464, שם נקבע כי: "יש ובנסיבות מסויימות נועדה תפיסתו של חפץ לקדם תכליות חשובות וראויות מבחינה חברתית ומשפטית בין השאר מיועדת התפיסה למנוע מבעליו להשתמש בחפץ לשם ביצוע עבירה. לשלול מבעלי החפץ זמנית או לצמיתות חפץ שנעברה בו עבירה להבטיח כי חפץ יוכל לשמש כראייה בהליך משפטי עתידי, לאפשר את חילוטו של החפץ על ידי בית המשפט, בין השאר כאלמנט מניעתי או עונשו במצבים המצדיקים זאת".
9. עוד הודגש כי בדיקות המעבדה שיש לעשות ברובה התפוס אינן נעשות על-ידי פקחי רשות שמורות הטבע אלא על ידי חוקרי משטרת ישראל במעבדות מז"פ. לפיכך, יתכן ותפיסת הרובה ובדיקתו יכול ויארך מספר חודשים.
10. עם סיום הבדיקה וככל שישלל שנעשה שימוש לא חוקי ברוב התפוס על-ידי החשודים, תשקול המשיבה בחיוב את השבת הרובה לידי המבקש.
לפיכך, סבור ב"כ המשיבה כי עומדת לה הסמכות שבדין להמשך תפיסת המוצג שכן המדובר בחפץ שנתפס לאור קיומו של חשד סביר לביצוע עבירות באמצעותו והוא עשוי לשמש כראייה במשפטם של החשודים, ככל שיוגש נגדם כתב אישום.
11. ראוי לציין כי במהלך הדיון קיבלתי לעיון דו"ח סודי החתום על ידי ליעד לינג, ממונה חקירות רט"ג צפון. כמו כן עיינתי בהבהרה לתפיסת נשקו של ג'אבר אבו טריף. דו"ח זה נכתב על ידי נתן באיסנוביץ, חוקר מחוז צפון.
בנוסף עיינתי בכל חומר הראיות שבתיק החקירה וכן במקבץ הבדיקות הצריכות להתבצע במטרה הארצי של משטרת ישראל.
12. לאחר שעיינתי בכל חומר החקירה - החלטתי לדחות את הבקשה להחזרת התפוס.
עם זאת, הנני קובע כי אם בתוך כחודש ימים, קרי עד ליום 2/4/2020, לא תסתיים החקירה לרבות בדיקות המעבדה - אעתר לבקשה.
המזכירות מתבקשת לשלוח העתקים מהחלטה זו לידי הצדדים.
ניתנה היום, ח' אדר תש"פ, 04 מרץ 2020, בהעדר הצדדים.
