ה"ת 64896/01/23 – אלון בריימן,גונבייר אלינור (ג'ניפר) בריימן נגד ימ"ר תל אביב
|
|
|
ה"ת 64896-01-23 בריימן נ' ימ"ר תל אביב
|
1
לפני כבוד השופטת בכירה יעל פרדלסקי
|
|
המבקשים: |
1. אלון בריימן 2. גונבייר אלינור (ג'ניפר) בריימן |
נגד
|
|
המשיבה: |
ימ"ר תל אביב |
החלטה |
1. בפניי בקשה להחזיר למבקשים טלפונים ניידים, מחשבים ניידים, כסף מזומן , מסמכים, כרטיסי אשראי, ארנקים דיגיטאליים, סם מסוג קנביס, רישיונות, תרופות, יומנים ופריטים נוספים שנתפסו מידי המבקשים ביום 18.1.23, במהלך חיפוש משטרתי (להלן: "התפוסים")
2. בתמצית אציין, כי בבקשה נטען בכתב ובעל פה, כי המבקשים הינם גרושים, המנהלים משק בית נפרד ולהם 3 ילדים קטינים (להלן: "הקטינים"), כשבזמן ביצוע החיפוש, נכח המבקש בביתה של המבקשת מתוקף "זמנו להיות עם הקטינים". בחיפוש נתפסו חפצים אישים הנדרשים להמשך עסקיהם ושגרת חיים של המבקשים. התפוסים משמשים את המבקשים בחייהם האישיים ולצורך עבודתם, והעדרם מקשה באופן דרמטי על תפקודם היומיומי .עוד נטען כי בין היתר,נתפסו סם מסוכן מסוג קנאביס וזאת כשלמבקש רישיון להחזקה ושימוש בסם מסוכן מסוג קנאביס יומנים אישים כסף מזומן וכיצ"ב .המבקש הינו אזרח שומר חוק, ללא עבר פלילי, יזם עסקי, מדובר בכספים שהושגו כדין מעסקים חוקיים ויש להחזיר את התפוסים לידי המבקשים על מנת שיוכלו לחזור לנהל אורח חיים תקין. כן נטען כי אין בצו בית משפט פירוט של אופן העברת התפוסים לאיסלנד ולפיכך יש להחזיר את התפוסים למבקשים .בנוסף נטען כי ניתן לבצע העתקת חומרים מהמחשבים וממכשירי הנייד ולהחזיר למבקשים את הטלפונים והמחשבים .
ביחס לתפוסים של המבקשת שנתפסו בחיפוש נטען כי הצו מופנה כנגד המבקש, ועצם נוכחותה של המבקשת בעת ביצוע החיפוש אינו מקיים עילת תפיסה של חפציה, מסמכיה וכספיה שנתפסו, ואשר הכרחיים למבקשת לצרכי מחיה, גידול הקטינים ואורח חיים נורמטיבי. עוד נטען, כי המבקשת מנהלת עסק מסחרי מביתה כך שלא מן הנמנע שימצאו סכומי כסף מזומן בביתה, וכן הכספים שנמצאו בתיקיה האישיים ונתפסו, הושגו שלא כדין ובחריגה מצו החיפוש. כמו כן, הכספים שנתפסו בתיקה של המבקשת הינם כספי מזונות שקיבלה עבור הקטינים.
3. בדיון שהתקיים ביום 9.2.23 ב"כ המבקשים וכן המבקשים הודיעו כי הם מוותרים על כלל הראיה הטובה ביותר, בין בישראל ובין בכל הליך במדינה אחרת.
2
נציג המשיבה הציג דו"ח סודי(במש/1) וחומרי חקירה, וטען בעל פה, כי המבקש חשוד ביבוא סמים מסוכנים מסוג מטאמפטמין וקוקאין ביחד עם אחרים מהולנד לאיסלנד ובסחר בסמים, כאשר צו החיפוש הוצא לבקשת משטרת איסלנד, כשהמשיבה ממתינה לקבלת הנחיות ביחס לתפוסים מאיסלנד. בנוסף נפתח תיק פלילי בישראל כנגד המבקש בגין עבירות של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית וסחר בסמים, והתפוסים, למעט תרופות, דרושים לצרכי חקירה וחילוט.
4. דיון והכרעה:
א. סעיף 8 לחוק עזרה משפטית בין מדינות, התשנ"ח-1998 (להלן:"חוק לעזרה משפטית")קובע:
"(א) פעולה בישראל על פי בקשה לעזרה משפטית של מדינה אחרת, תיעשה בדרך שנעשית פעולה מסוגה בישראל, ויחולו עליה הוראות הדין החלות בישראל על פעולה מסוגה, אלא אם כן נקבע אחרת בחוק זה או על פיו.
(ב) לא תיעשה פעולה בישראל על פי בקשה לעזרה משפטית של מדינה אחרת, אלא אם כן הפעולה מותרת על פי הדין בישראל.
(ג) הפעולה המבוקשת תיעשה בדרך התואמת את בקשתה של המדינה המבקשת, כל עוד מותרת הפעולה על פי הדין בישראל.
(ד) היתה הפעולה המבוקשת בקשר לענין פלילי, יחולו הוראות חוק זה כאילו העבירה שלגביה מבקשים את הפעולה נעשתה בישראל".
ב. סעיף 32(א) לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש] התשכ"ט- 1969 (להלן: "הפקודה") קובע: "רשאי שוטר לתפוס חפץ, אם יש לו יסוד סביר להניח כי באותו חפץ נעברה עבירה או עומדים לעבור עבירה או שהוא עשוי לשמש ראייה בהליך משפטי בשל עבירה, או שניתן כשכר בעד ביצוע העבירה או כאמצעי לביצועה".
ג. על פי הפסיקה, על ביהמ"ש לבדוק אם נתקיימה אחת מחמשת החלופות העשויות לשמש מקור סמכות למשטרה לתפיסת החפץ לפי סעיף 32א לפקודה. באם ביהמ"ש יקבע, כי התשובה הינה חיובית, יש לבחון האם מתקיימת עילה להמשך תפיסת החפץ בידי המשטרה ואם כן, האם ניתן להגשים את תכלית התפיסה באמצעות שחרור החפץ בכפוף להגבלות מידתיות שתגשמנה את תכלית התמונה בתפיסה, בד בבד עם מיתונה והחלשתה של הפגיעה בזכות הקניין של האדם, דהיינו, על ביהמ"ש לבדוק אם קיימת חלופת תפיסה שתגשים את מטרת התפיסה בדרך שתיפגע פחות בזכות קניינו של בעל הזכויות בנכס [ראה לעניין זה בש"פ 342/06 חברת לרגו עבודות עפר בע"מ נ' מדינת ישראל (12.3.2006)(להלן:"לרגו"}.
מסלול נוסף לתפיסה הינו מכוח הוראות סעיף 26 לחוק איסור הלבנת הון . תכלית החילוט הוכרה בפסיקה כאחת מתכליות התפיסה לפי הפקודה, וזאת בין היתר לנוכח הוראת סעיף 39 לפקודהוסעיף 21 לחוק איסור הלבנת הון [ראה למשל רע"פ 7600/08 אברם נ' מדינת ישראל (7.4.2009)].
3
ד.לאחר שעיינתי בדו"ח סודי (במש/1), בכל חומר חקירה שהוצג בפני שאת חלקו סימנתי, לרבות בבקשה של משטרת איסלנד, (במש/3) בהודעות שנגבו באזהרה מהמבקש, ,במסמכים ומזכרים שלא ניתן לפרטם בשלב זה מאחר ומדובר בחקירה גלויה שנמצאת בראשיתה , אני קובעת כי ככל שהדבר נוגע לשלב זה, קיים חשד סביר הקושר את המבקש לביצוע עבירות של יבוא וסחר בסם מסוכן מסוג אמפטמין מהולנד לאירלנד מוסלקים בתוך מכונות של מפזרי מלח אשר יוצרו מהם למעלה ממאה קילו של אמפטמין וקשירת קשר לבצע פשע. כן מצאתי חשד סביר הקושר בשלב זה את המבקשים בביצוע עבירה של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית מסוג קנבוס וחומרים נוספים שיש עליהם חשד שהם סמים מסוכנים ועבירות על פי חוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000 . (להלן:"חוק איסור הלבנת הון")
ה.לאחר ששקלתי את הבקשה ואת התנגדות המשיבה, ועיינתי בצו 36471-01-23 המתייחס למבקשים, תוך שלנגד עיניי פעולות החקירה המפורטות שנדרשו על ידי רשויות החוק באיסלנד ,כשלא נתבקשה בשלב זה ע"י רשויות החוק באיסלנד העברת התפוסים לאיסלנד וכן שקלתי את פעולות החקירה הנדרשות המפורטות בבמש/1 וכן את טענת המשיבה כי בכוונה בסיום ההליך לבקש ביחס לכספים חילוט וכשלא מצאתי כל אסמכתא לטענת ב"כ המבקשים כי המבקשים גרושים תוך שלנגד עיני שהמבקש בהודעותיו באזהרה מתיחס למבקשת כאל אשתו ואינו מציין שהם גרושים ותוך שלנגד עיני כי באיזון הראוי בין האינטרס הציבורי לאינטרס של המבקשים להורות בשלב זה על שחרור התפוסים המפורטים כדלהלן:
1. תרופות קלונס וואליום -יוחזרו למבקש בכפוף להצגת מרשם רפואי.
2. פנקס שיקים- לאחר צילומו יוחזר למבקשים .
3. רשיון שיט לאחר צילומו יוחזר למבקשים .
4. דרכון הולנדי- לאחר צילומו יוחזר למבקשים .
5. רישיון נהיגה- לאחר צילומו יוחזר למבקשים .
6. כרטיסי קופת חולים -יוחזרו למבקשים .
7. מסמכים ויומנים לא דיגטלים לאחר צילומם יוחזרו למבקשים .
8. טבלאט, טלפונים ניידים, דיסקים און קי, מחשבים ניידים ארנקים דיגיטאליים, ויומנים דיגאטלים -(להלן:"התפוסים דיגיאטלים") מצאתי כי לא ניתן בשלב זה כשהחקירה בראשיתה להחזירם למבקשים ויש לאפשר למשיבה להעתיק את החומר מהתפוסים הדיגיטאלים ולאחר העתקתם להחזירם למבקשים ,לאור ויתור המבקשים על כלל הראיה הטובה ביותר בישראל ובכל מדינה זרה.
מובהר ככל שהמבקשים ימציאו קודים של התפוסים הדיגיאטלים למשיבה ,יהיה בכך כדי לקדם את החזרת התפוסים הנ"ל למבקשים .
4
9. כסף מזומן - לאור קיומו של חשד סביר לביצוע עבירות של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית ועבירות על פי חוק הלבנת הון ולאחר שמצאתי כי קיים פונטניצאל חילוט לא מצאתי כי בשלב זה של החקירה ,בפרט שהחקירה הגלויה בראשיתה כשהמשיבה מתנגדת להחזרתם בשל כוונתה לבקש לחלטם וכשהמבקשת טרם נחקרה להחזירם בשלב זה למבקשים ,שכן לא מצאתי כי ניתן להשיג בשלב זה את תכלית תפיסת הכספים, בדרך פוגענית פחות מתפיסה בפועל של הכספים ,וכשלא מצאתי במסמכים שהובאו בפני ראיות הכספים שנתפסו נדרשים לצרכי מחיה.
11. ככל שבין הסמים המסוכנים שנתפסו , נתפס סם מסוכן מסוג אותו זכאי המבקש להחזיק ברשיון,יוחזרו למבקש 40 גרם מהסם המסוכן מסוג קנביס ככל שהוא זהה לתנאי הרישיון שבידי המבקש.
מובהר למבקשים כי ככל שלא יוחזרו התפוסים הדיגיאטלים למבקשים בתוך 3 חודשים ניתן יהיה להגיש בקשה מתאימה לבית משפט.
לצורך הגשת ערר , אני מורה על עיכוב ביצוע החלטתי ביחס לתפוסים שהמשיבה מתנגדת להשבתם ושהוריתי על החזרתם עד ליום 19.2.23 .
זכות ערר בחוק .
המשיבה תתאם באמצעות מזכירות בית משפט קבלת חומר החקירה שהועבר לעיוני .
מזכירות תשלח החלטה לב"כ הצדדים.
ניתנה היום, כ"ג שבט תשפ"ג, 14 פברואר 2023, בהעדר הצדדים.
