ה"ת 30675/03/22 – פלאח עדאוי,אלהאם עדווי,מנאל הייב נגד משטרה-ימ"ר חוף
בית משפט השלום בחיפה |
|
|
|
ה"ת 30675-03-22 עדוי ואח' נ' משטרה-ימ"ר חוף
תיק חיצוני: |
1
בפני |
כבוד השופטת ג'אדה בסול
|
|
מבקשים |
1. פלאח עדאוי 2. אלהאם עדווי 3. מנאל הייב |
|
נגד
|
||
משיבה |
משטרה-ימ"ר חוף |
|
|
||
החלטה
|
1. הבקשה שלפניי היא להחזרת תפוסים, אשר נתפסו בתאריך 23/2/2022 בביתם של המבקשים מס' 1-2, להורות על החזרת הכספים שנתפסו באותו מועד, ושעל פי הנטען, הם שייכים למבקשת מס' 2. כן עותרים המבקשים להורות על החזרת שני כלי רכב, אשר נתפסו במסגרת אותו חיפוש, אשר נערך אצל המבקשים, וכן לבטל צווי עיקול זמניים אשר הוטלו על רכושם של המבקשים, של חשבונות הבנק, וכן ביטול הערת אזהרה וצו מניעה ביחס לנכסי מקרקעין, אשר עוקלו על פי צו בית המשפט.
2. הצווים הוצאו במסגרת חקירה בהיקף נרחב בגין חשדות להלבנת הון, והוצאת חשבוניות פיקטיביות.
3. מדובר בצווים שהוצאו ע''י בית המשפט, מכוח הוראות סעיף 32 לפקודת סדר הדין הפלילי וכן סעיף 26 לחוק איסור הלבנת הון, כאשר הצווים נדרשו לצורך חקירה ואיסוף ראיות וכן לצורך חילוט עתידי בשווי היקף העבירה, לפי הוראות חוק איסור הלבנת הון.
4. המבקש מס' 1(להלן: מר עדווי) , הוא מנהלה של חברה בשם מ. אל אנואר סחר והובלות בע''מ ( להלן: החברה).
5. המבקשת מס' 2 (להלן: אלהאם) , היא אשתו של מר עדווי שעל פי הנטען בבקשה, אין לה כל קשר לחשדות המיוחסים לחברה או אליו, ואין לה כל קשר לחברה.
6. המבקשת מס' 3, (תכונה להלן: מנאל) כך הבקשה, היא הידועה בציבור של מר עדווי, והיא בעלת מניות בחברה.
7. בעניין זה נדמה שנפלה טעות בהגדרת המבקשות, מי האישה החוקית ומי הידועה בציבור.
2
8. נגד החברה , מר עדווי, ומעורבים נוספים, מתנהלת מזה מספר חודשים, חקירה בחשד, בין היתר, להפצת חשבוניות פיקטיביות, לרבות חשד למעורבותו של מר עדוי והחברה במעשים אלו, ובמסגרת החקירה, ולאחר שהוצאו הצווים כדין ע''י בית המשפט, לבקשת היחידה החוקרת, בוצע חיפוש בביתו של מר עדווי ביישוב טורעאן בגליל התחתון, ונתפס רכוש רב, לרבות כלי רכב, מסמכים, כספים, טלפונים ניידים, ועוד.
9. המבקשים מעלים שלל טענות הן באשר למהות החפצים שנתפסו, והן למידת מעורבות המבקשות , מנאל ואלהאם, בעבירות המיוחסות למר עדווי, לטענה בדבר היות הנכסים שנתפסו, הכסף המזומן שנתפס בביתם המשותף של אלהאם ומר עדווי, הכסף שנתפס בחשבון הבנק, המקרקעין עליהם הוטל צו עיקול ,וכן כלי הרכב שנתפסו, כי אין כל זיקה בין החשדות המיוחסים לחברה ולמר עדווי, והמוכחשים על ידם, לבין שתי המבקשות, והנכסים שלהן שנתפסו.
10. לטענת המבקשים, במסגרת אותו צו חיפוש, נתפס סך במזומן של 54,800 ש''ח, השייכים, כך נטען, לאלהאם ואין להם כל קשר לחשדות המיוחסים למר עדוי או לחברה, כאשר מקור הכספי ם הוא מחשבונה הפרטי של אלהאם, ושנמשכו מהחשבון מזה חודשים ארוכים, לרבות כספי דמי אבטלה/ קצבה כלשהי שהיא קיבלה, מתנות מילדיה ומשפחתה ועוד.
11. עוד נטען כי הטלפונים הניידים של אלהאם שנתפסו, אינם קשורים כלל לפרשה.
12. נוסף לכל האמור לעיל, במסגרת אותו חיפוש, נתפסו כלי רכב שכללו ג'יפ פולקסוואגן טוראג, ג'יפ תוצרת ב. מ. וו., המשועבד לצד שלישי, ובבעלות צד שלישי , פנקסי צ'קים של חברת אל אנוואר, הסכמים ומסמכי של צדדי ג' שאינם קשורים לפרשה.
13. המבקש מס' 1 נעצר במהלך החקירה ושוחרר בתנאים מגבילים בתאריך 6/3/2022.
14. לטענת המבקשים, הם שיתפו פעולה מלאה בחקירה, עם רשויות החוק המציאו מסמכים שנדרשו מהם.
15. המבקש מס' 1, כך נטען, מנהל חברת אלאנואר המעסיקה מספר עובדים , מנהלת צי של ציוד הנדסי, ושמחזור העסקאות שלה מגיע לעשרות מליוני שנים מידי שנה.
16. התמשכות החקירה, ותפיסת הנכסים של החברה, כך המבקשים, עלולה לפגוע ביכולת החברה לפעול.
17. החקירה, כך הבקשה, מתנהלת בעניין קיזוז חשבוניות פיקטיביות שהוצאו לחברה במהלך השנים 2021- 2022, כאשר לטענת המבקשים, לחשדות ולטענות של המשיבה אין כל בסיס, כי החברה מתנהלת באופן חוקי, מלווה באנשי מקצוע , ומדווחת על כל הכנסותיה בצורה סדירה, ופעולותיה מתנהלות כחוק, ללא חריגה.
3
18. המשיבה הטילה במסגרת החקירה צווי מניעה ורשמה הערות אזהרה על מקרקעין שברשות המבקשים, אשר נרכשו כדין והעולים, כך נטען, בעשרות אחוזים , בערכם, על הסכומים הקשורים לחשדות, כאשר עיקר התמורה שולם ע''י המבקשת, מכספים שאינם קשורים לחשדות.
19. לטענת המבקשים, הוטל צו עיקול על מקרקעין שנרכשו ע''י המבקשים מס' 1 ו- 2, ללא כל זיקה או קשר לחשדות המיוחסים לחברת האל אנואר, וכי יש להורות על ביטול צווי העיקול לאלתר.
20. לטענת המבקשת, על פי החוק והפסיקה, היה על המשיבה לזמן את מי שרכושו נתפס על ידה, ולתת לו את האפשרות להשמיע את טענותיו,
21. על פי הנטען כל הרכוש שנתפס איננו קשור לעבירות והחשדות המיוחסים לחברה, אין מדובר בכסף או בנכסים שמקורם בעבירה, המבקשות 2 ו 3 לא ביצעו כל עבירה לא ידעו על ביצוע עבירות, מעולם לא היו קשורות לשאר הפעולות של שאר המעורבים בחקירה, ואין להן ולא היה להן כל קשר לעבירות הנחקרות.
22. באשר להיקף התפיסה על פי הוראות החוק להלבנת הון, (סעיפים 21(א) ו- 22(א) היקף התפישה והחילוט הם על פי הסכומים שנטען לגביהם כי בוצעה הלבנת הון, וכי במקרה דנן המשיבה לא הצביעה כלל על סכומי הכספים להם היא טוענת בחקירה.
23. לפי המבקשים, הותרת המצב על כנו, פוגע בהם בחברה, בניהול חייהם עסקיהם ומונע מהם לנהוג ברכושם כאדם חופשי , ומהווה פגיעה בזכויות היסוד שלהם וברכושם.
24. החברה, כך המבקשים, היא חברה רווחית ועמידה, ואין בעבירות המיוחסות לה כדי להצדיק את תפיסת רכוש המבקשים.
25. עוד נטען כי המשך התפיסה עלול לפגוע בדימוי של החברה ובדירוג האשראי שלה, בעיני הבנקים והמוסדות איתם היא עובדת.
26. לפי המבקשים תפיסת הרכבים נועדה רק לצורך השפלתם ואין לה כל קשר לחשדות, כי התפיסה והתכלית שלה, מחוסרות כל יסוד חוקי וחוקתי, ומטרתה איננה לשמר את הרכוש לצורך הבטחת חילוט עתידי כאשר ברור מהמסמכים המצורפים לבקשה כי אין ולא היה חשש שהחברה לא תהיה קיימת במידה ויוחלט להעמיד את המבקש והחברה לדין
27. עוד נטען כי כלי הרכב והרכוש נרכשו בכספים כשירים והמבקשות מעולם לא עברו כל עבירה.
4
28. כ''כ נטען כי המשך רישום הערות האזהרה על המקרקעין משמעה פגיעה קשה בזכותם של המבקשים לנהל את רכושם , בחופש העיסוק שלהם ומערימים קשיים על החברה בניהול עסקיה דבר הנוגד את האינטרס הציבורי ופוגע בצורה קשה בחופש העיסוק.
29. הבקשה היא לשחרור כלי הרכב לאלתר ללא תנאי ולביטול הערות האזהרה וצווי המניעה הרובצים על המקרקעין, וכן להשבת הכספים שנתפסו.
30. בתגובה שהוגשה ע''י המשיבה צויין כי מזה מספר חודשים מתנהלת חקירה בצח''מ משותף של אכ''ל חוף - להב 433 ביחד עם רשות המיסים ובליווי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, בגין חשד לביצוע עבירות של הלבנת הון, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לביצוע פשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות על פי פקודת מס הכנסה, חוק המע''מ ועוד, כאשר החקירה התנהלה תחילה כחקירה סמויה ובתאריך 23/2/2022 היא הפכה לחקירה גלויה, ונעצרו 10 חשודים ביניהם המבקש מס' 1, ועוד נוספים עוכבו ונחקרו.
31. לפי המשיבה מדובר בחקירה מורכבת ומסועפת הכוללת מעורבות של עשרות חשודים וחברות, שעניינה העיקרי הוא חשד להפצה וקיזוז של חשבוניות פיקטיביות, בהיקף של כ מיליארד שקלים חדשים, כאשר נכון לעכשיו הוגש כתב אישום נגד אחד מהחשודים בגין ביצוע עבירות אלימות וכתב אישום נוסף נגד חשוד אחר בגין עבירות נשק, וכי עתיד להיות מוגש כתב אישום נוסף, כאשר החקירה הכלכלית בעיצומה, ולצורך השלמתה נדרש ביצוע פעולות חקירה רבות.
32. מר עדווי ומנאל הם בני זוג ידועים בציבור, והם בעליה של החברה, והם חשודים יחד עם אחרים בביצוע העבירות הנ''ל.
33. לפי המשיבה במסגרת החקירה היא תפסה חפצים ומסמכים שונים וכן רכוש המיועד לחילוט עתידי( תפיסה פיזית או רישומית), וזאת מכוח צווים של בית המשפט.
34. לפי המשיבה, החפצים השונים שנתפסו, דרושים לצורך קידום החקירה, לבחינתם וככל שיתברר כי אינם מכילים ראיה או חומר רלוונטי לחקירה, הם יוחזרו למבקשים, אך בשלב הזה של החקירה, לא ניתן להחזיר חפצים אלו.
35. לפי המשיבה, לאור היקפי העבירה המיוחסים לחשודים היא מתנגדת להשבת התפוסים המיועדים לחילוט.
36. המשיבה מתנגדת גם להשבת הכספים המזומנים אשר נתפסו בביתה של אלהאם, וכן מתנגדת להסרת התפיסה הרישומית על נכסי המקרקעין.
37. באשר לכלי הרכב, המשיבה מסכימה לשחרורם בכפוף לתנאים המקובלים בפסיקה, ושמטרתם להבטיח אפשרות חילוט עתידי (בש''פ 2224/15 מידברג נ' מ''י רע''פ 10211/17 ישראלוב נ' מ''י תש''פ 3616/11 זגורי נ' מ''י ע''ח 49230-05-19 מ''י נ' פלוני).
5
38. לגבי כלי הרכב, מבקשת המשיבה כי ככל שתינתן הוראה לשחרורם, כי יירשם שעבוד לטובתה ברשם המשכונות וכי המבקשים יתחייבו שלא לבצע דיספוזציה בכלי הרכב ולמסור אותם לידי המשטרה תוך 5 ימים מהדרישה לקבלת כלי הרכב במקרה של הפרת תנאים או שניתן צו חילוט וששינוע כלי הרכב למקום עליו תחליט המשטרה יהיה באחריות בעל הרכב ועל חשבונו.
39. באשר לעיקול בחשבון הבנק , המשיבה מסכימה לביטול העיקול, בכפוף להעברת היתרות הקיימות לקופת המשטרה.
40. בדיון שהתקיים לפניי העלו הצדדים את טענותיהם, ולעיוני הוגש תיק החקירה וכן דוח סודי.
41. משלא הושגו הסכמות בין הצדדים, העניין יוכרע ע''י בית המשפט.
42. עיינתי עיין היטב בדוח הסודי שהוגש, וכן בתיק החקירה, והתמונה העולה ממסמכים אלו שונה באופן מהותי מהטיעונים של המבקשים, בין אם למידת המעורבות של מנאל בחשדות נשוא החקירה, בין אם לעניין הזיקה בין הנכסים והכספים שנתפסו, לעבירות נשוא החשד, וכן נכס המקרקעין, כאשר, בשלב זה ניתן לקשור בין הכספים אשר הופקו מהעבירות נשוא החשד, לבין הנכסים והכספים שנתפסו.
43. בחנתי את סבירות הטענות של המבקשים לגבי מקור הכספים, טיב הזכויות בכלי הרכב, ובמקרקעין, ועל סמך החומרים שנאספו עד כה, קיומו של החשד הסביר, קיומה של זיקה בין העבירות לבין הנכסים והכספים שנתפסו, הרי שבדין הם נתפסו, ואין הצדקה להשבתם או לביטול הצו לגביהם.
44. סעיף 32(א) לפסד''פ מפרט חמש חלופות שעשויות לשמש מקור סמכות לתפיסת חפצים:
"רשאי שוטר לתפוס חפץ, אם יש לו יסוד סביר להניח כי באותו חפץ נעברה, או עומדים לעבור, עבירה, או שהוא עשוי לשמש ראיה בהליך משפטי בשל עבירה, או שניתן כשכר בעד ביצוע עבירה או כאמצעי לביצועה".
45. בית המשפט בתיק בש"פ 1359/17 מדינת ישראל נ' ברוך ((פורסם בנבו) קבע עילת תפיסה שישית, לפיה באפשרות המשטרה לתפוס נכסים וחפצים טרם הגשת כתב אישום, בשווי רכוש שקשור לביצוע העבירה, לצורך חילוט עתידי. בעוד שנכס תפוס לפי חמש עילות התפיסה שמנויות בפקודה קשור בקשר הדוק לעבירה או לנסיבות ביצועה, עילת התפיסה השישית אשר התגבשה בפסק הדין הנ''ל, מאפשרת תפיסה של נכס שאין לו כל קשר לביצוע העבירה.
6
46. עת באים לבחון בקשה מעין זו, בית המשפט בודק, קודם לכול, קיומו של חשד סביר.
47. "החשד הסביר" שיש לבסס במקרים דוגמת המקרה דנן, הוא סיכוי סביר לכך שהמבקש ביצע את העבירות בהן הוא חשוד, וזאת באמצעות עיון בחומר שקיים והתפתחות החקירה המשטרתית.
48. ראו בעניין זה בש"פ 1093/20 דבש נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו) , שם קבע בית המשפט את הדברים הבאים:
"בבקשה לחילוט זמני של רכוש בגין חשד לעבירת הלבנת הון על בית המשפט לבחון בשלב ראשון את דבר קיומן של ראיות לכאורה מספיקות, ובשלב שני אם הן מקימות סיכוי סביר לכך שהחשוד יורשע בעבירות המיוחסות לו ולכך שיהיה ניתן לחלט את רכושו ("פוטנציאל חילוט") (ע"פ 5140/13 מדינת ישראל נ' אוסקר, פסקה 9 (29.8.2013)). החילוט בסוף ההליך ייקבע לפי "שווי העבירות", ובהתאם לכך יש לחשב את הערך המרבי של הרכוש הנתון לחילוט זמני. בשלב שלישי יש לבחון אם החילוט המבוקש מידתי, למשל על דרך של בחינת חלופות לו (ע"פ 80/19 אהוד מאיר שאיבות בע"מ נ' מדינת ישראל, פסקה 17 (11.8.2019)). כאמור, בשלב של קביעת "פוטנציאל החילוט" מתבררת סוגיית הסיכוי הסביר להרשעה ולחילוט בתום ההליך הפלילי. כחלק מכך מעיין בית המשפט בראיות ומעריך את יכולתן (כפי שהיא נחזית לכאורה בשלב זה) להביא להרשעה ואת "שווי העבירות" המתגלות מהן (ראו למשל ע"פ 6352/17 מדינת ישראל נ' חסדי דוד לעדת הבוכרים, פסקאות 30-36 (8.4.2018) (להלן: עניין חסדי דוד)). בחינה זו נערכת בהיבט תוכן הראיות בלבד, ולשיקולים בדבר קצב איסוף הראיות אין ככלל השפעה עליה" (ההדגש הוספה - ש' ש').
49. לאחר עיון בתיק החקירה והדוח הסודי, ומאחר ושוכנעתי כי קיים חשד ברף הנדרש, כי העבירות המיוחסות לעדווי ולחברה בוצעו, ועת ניתן לקבוע קיומה של זיקה בין הנכסים שנתפסו, לבין העבירות נשוא החשד, ומאחר וקיים פוטנציאל לחילוט ברף גבוה למצער בשלב הזה, בהתחשב בשלב בו מצויה החקירה, הרי שקיים אינטרס ציבורי בתפיסתם של הנכסים , לצורך חילוט עתידי, ככל שיוגש כתב אישום נגד החברה או נגד מר עדווי, ואינטרס זה גובר, בשלב הזה, על האינטרס האישי פרטי של מי מבין המבקשים.
7
50. החקירה סבוכה אך מתקדמת בקצב סביר, ולאור היקף הפרשה, ופעולות החקירה הרבות , הרי שעסקינן בעבירות בהיקף רב, ובשווי העולה הרבה על ערך והיקף התפוסים.
51. לא ניתן לשלול את עמדת היחידה החוקרת, לאחר עיון בתיק החקירה, ובדוח הסודי, באשר למקור הכספים, בין אם הכספים המזומנים שנתפסו בחיפוש בביתו של המבקש ואשתו החוקית, בין אם בכספים שנתפסו בחשבון הבנק, נכס המקרקעין, וכן כלי הרכב אשר נתפסו, אין לשלול כי מקור כספי הרכישה הם מביצוע עבירות הלבנת הון וכי מדובר בניסיון להברחת נכסים. (ראו ע''ח (נצרת) 33423-02-22 זפרני נ' ימ''ר צפון, כבד סגן הנשיאה השופט אשר קולה , (פורסם בנבו).
52. לאור כל האמור לעיל אני מורה כדלהלן:
א. הבקשה לביטול העיקול שהוטל על נכסי המקרקעין, ומחיקת הערות האזהרה, נדחית בזאת.
ב. באשר לחשבון הבנק, העיקול שהוטל על החשבון יוסר, בכפוף לכך שיתרות הכספים אשר נתפסו במסגרת העיקול, יועברו לקופת משטרת ישראל.
ג. סכום הכסף אשר נתפס בביתם המשותף של מר עדווי ואלהאם, יישאר בידי המשיבה
ד. באשר לרכב הטוראג, הרכב יושב לידי אלהאם, בכפוף לתנאים הבאים:
1. יירשם שעבוד ברשם המשכונות על הרכב לטובת המשיבה
2. נאסר על המבקשים או מי מהם או מי מטעמם, לבצע כל דיספוזיציה ברכב, או להעביר את הזכויות בו, עד להחלטה אחרת, וצו על איסור דיספוזיציה יירשם במשרד הרישוי.
3. יוטל עיקול על פוליסת ביטוח המקיף של הרכב לטובת המשיבה, ועל כל פוליסה עתידית, עד להחלטה אחרת, ועל המבקשים למסור לידי המשיבה את פרטי חברת הביטוח, ופרטי פוליסת הביטוח לצורך רישום העיקול, כאמור.
4. המבקשים ימסרו את הרכב לידי המשיבה, תוך 5 ימים מדרישתה לעשות כן, ככל שהתנאים יופרו, או יוחלט על חילוט הרכב.
5. שינוע הרכב למשטרה הוא באחריות המבקשים, ועל חשבונם
6. המבקשים יפקידו סך במזומן, בקופת המשיבה, על סך 60,000 ש''ח.
8
7. בכפוף לביצוע האמור לעיל, וחתימת המבקשת על כתב התחייבות להימנע מביצוע דיספוזיציה ברכב, התחייבותה לחידוש ביטוח הרכב, עם תום תקופת הביטוח הנוכחית, וכן התחייבותה למסור את הרכב לידי המשיבה תוך חמישה ימים מהדרישה, ישוחרר הרכב לידיה.
ה. באשר לג'יפ הב. מ.וו., ומאחר ולא ניתן לרשום איסור דספוזיציה, הרכב ישוחרר בכפוף להפקדת הסך של 250,000 ש''ח, ובאותם תנאים שצויינו לעיל לגבי רכב הטוראג, למעט רישום צו לאיסור דיספוזיציה, ולרבות חתימת המבקשת על כתב התחייבות להימנע מביצוע דיספוזיציה ברכב, התחייבותה לחידוש ביטוח הרכב עם תום תקופת הביטוח הנוכחית, וכן התחייבות למסור את הרכב לידי המשיבה תוך חמישה ימים מהדרישה, כאשר השינוע יהיה באחריות המבקשת ועל חשבונה.
ו. כמו כן, יוטל עיקול על פוליסת ביטוח הרכב המקיף, והמבקשת תמסור משיבה את פרטי פוליסת הביטוח ופרטי המבטחת לצורך רישום העיקול.
53. המזכירות תמציא החלטה זו לצדדים ותיק החקירה יוחזר לידי היחידה החוקרת.
ניתנה היום, י"ב ניסן תשפ"ב, 13 אפריל 2022, בהעדר הצדדים.
