גמ"ר 315/11/13 – מדינת ישראל נגד סלאח הוארי
בית משפט השלום לתעבורה בחיפה |
||
גמ"ר 315-11-13 מדינת ישראל נ' הוארי
|
|
25 אוקטובר 2015 |
1
|
לפני כבוד השופט שלמה בנג'ו |
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
הנאשם |
סלאח הוארי
|
||
נוכחים:
ב"כ המאשימה: מתמחה מר אביב מזרחי
ב"כ הנאשם: עו"ד ערן בר אור
הנאשם: בעצמו
[פרוטוקול הושמט]
גזר דין
כתב האישום:
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות של גרימת
מוות ברשלנות עבירה לפי סעיפים
לפי עובדות כתב האישום, ביום 2/11/12, בשעה 11:20 או בסמוך לכך, נהג הנאשם ברכב קאיה (להלן: הרכב) בכביש 70 מכיוון כללי צומת יגור לכיוון כללי צומת חסידים (להלן: הכביש), ועמו נסעו ברכב חמישה נוסעים נוספים.
2
הכביש הינו כביש בין עירוני דו מסלולי בעל שני נתיבי נסיעה לכל כיוון. בצומת חסידים קיים בכביש נתיב פנייה ימינה מכיוון הכביש לכיוון כביש 762 לכיוון כללי כפר חסידים (להלן: נתיב הפנייה לכפר חסידים). כביש 762 הינו כביש בין עירוני דו מסלולי. המסלולים מופרדים באמצעות אי תנועה בנוי. במסלול נסיעה מכיוון כללי כפר חסידים לכיוון צומת חסידים קיימים שלושה נתיבי נסיעה, כששני הנתיבים השמאליים הינם נתיבי פנייה שמאלה מכיוון כללי כפר חסידים לכיוון כללי צומת יגור (להלן: נתיבי הפנייה לצומת יגור).
באותה עת עצרו ברמזור אדום בנתיבי הפנייה לצומת יגור רכב רנו (להלן: רכב הרנו) שעצר בנתיב הימני ובו נהג ודים לוברסקי (להלן: ודים), ורכב ניסן (להלן: רכב הניסן) שעצר בנתיב השמאלי ובו נהג איהאב חביב (להלן: איהאב) ועמו נסע אביו סוהיל חביב (להלן: המנוח).
בהתקרבו לנתיב פנייה לכפר חסידים, סטה הנאשם עם הרכב ימינה, ונסע בנתיב הפנייה לכפר חסידים במהירות שאינה סבירה. כתוצאה מכך, עלה הנאשם עם הרכב על אי תנועה בנוי המפריד בין נתיב הפנייה לכפר חסידים לבין הכביש.
מיד לאחר מכן פגע הנאשם באמצעות החזית של הרכב בכנף השמאלי קדמי של רכב הניסן והדף אותו לצד ימין. כתוצאה מהפגיעה ברכב הניסן הסתבסב הרכב ופגע בחלקו האחורי שמאלי בדופן קדמית שמאלית של רכב הרנו והדף אותו לצד ימין. הרכב המשיך בנסיעה עד שנעצר במעקה בטיחות שמותקן במקום.
כתוצאה מהתאונה נגרמו למנוח שברים בעמוד שדרה צווארי, ושברים מרובים בצלעות ובגוף. המנוח אושפז בבית החולים ומת מפצעיו ביום 25/11/12. כמו כן, נפגעו ודים, איהאב, הנאשם ונוסעי הרכב.
הסדר טיעון:
לקראת תום פרשת התביעה, הודיעו הצדדים כי הגיעו להסדר טיעון.
במסגרת ההסדר, הוסכם כי המאשימה תעתור להשית על הנאשם עונש של 6 חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות ואילו יתר רכיבי הענישה יהיו בטיעון חופשי.
3
המאשימה נימקה את ההסדר בכך שקיימים כשלים ראייתיים בתיק, וכן לאור עמדת משפחת המנוח, שבמהלך ניהול התיק הגיעו לסולחה עם הנאשם. המאשימה ציינה כי באשר לרכיב המאסר היא סבורה כי מדובר בעונש סביר. ביחס ליתר רכיבי הענישה, טענה כי יש לבצע איזון - באם רכיב המאסר הינו מקל באופן יחסי לפסיקה הקיימת, ובשים לב לנסיבות התאונה, על רכיב הפסילה להיות משמעותי, באופן שירחיק את הנאשם מהכביש לתקופה ממושכת. המאשימה טענה למתחם עונש לעניין הפסילה של 10-15 שנות פסילה והפנתה לפסיקה התומכת בטענתה. עוד צוין כי הנאשם נעדר עבר פלילי, אך לחובתו 32 הרשעות תעבורה קודמות.
דיון והכרעה עונשית:
מדובר בתאונת דרכים קשה ומצערת, שנגרמה עקב רשלנות נהיגתו של הנאשם, עת נהג במהירות שאינה סבירה, עלה על אי תנועה בנוי, איבד שליטה על רכבו ופגע באמצעות חזית הרכב בכנף שמאל הקדמי של רכב הניסן (בו ישב המנוח) והדף אותו לצד ימין. כתוצאה מהפגיעה המתוארת, רכבו של הנאשם איבד שליטה ופגע בחלקו האחורי שמאלי בדופן קדמית שמאלית של רכב הרנו והדף אותו לצד ימין. בעשותו כן, הפגין הנאשם רשלנות רבתי, שכן, נסיעה במהירות שאינה סבירה, סטייה ממסלול נסיעה, עד עלייה על אי תנועה בנוי המפריד בין הכבישים - הינה התגרות במוות.
הנאשם, ברשלנותו, פגע ביקר מכל - בחיי אדם. המנוח הותיר אחריו משפחה שלמה אשר את אובדנה לא ניתן יהיה להשיב עוד לעולם.
פסיקת ביהמ"ש העליון מחייבת על דרך הכלל להטיל עונש של מאסר בפועל בעבירה של גרימת מוות בתאונת דרכים (רע"פ 262/91 ארביב נ' מ"י ערעור פלילי 8382/09 חילף נ' מ"י; ע"פ 5167/05 מז'דוב נ' מ"י). כמו כן, נפסק, כי על מנת שביהמ"ש יסטה מרף הענישה זה, צריך שתתקיימנה נסיבות מיוחדות (רע"פ 4732/02 ענת סורופין נ' מ"י; רע"פ4261/04 פארין נ' מ"י). יחד עם זאת, בצד מדיניות הענישה המחמירה בתאונות דרכים קטלניות קיימות לעולם נסיבותיו הפרטיקולריות של המקרה המובא בפני ביהמ"ש.
ודוק, העובדה שיש בין הצדדים הסדר טיעון,
הקובע כי על הנאשם יוטל מאסר בעבודות שירות, אינה פוטרת את בית המשפט להעביר הסדר
זה תחת שבט ביקורתו, תוך בחינתו באמות המידה שנקבעו בתיקון מס' 113 ל
4
נגע תאונות הדרכים, בכלל ותאונות הדרכים הקטלניות בפרט, הינו נגע קשה מנשוא, התובע מחיר דמים יקר. רבים מכבישי ישראל הפכו לכבישי דמים. רשלנות רגעית של נהג, הופכת את הרכב שבו הוא נוהג למכונת קטל של ממש, ולדאבון הלב, לא עובר שבוע בו אנו לא מתבשרים שחיי אדם נגדעו באיבם בתאונת דרכים קשה שבה קופדו חיי אדם, ומשפחות נוספות הצטרפו למשפחות השכול. לא מדובר בגזרה משמיים, כי אם במי שמסכנים אחרים מדעת או בשל רשלנות רגעית ובחוסר אחריותם מקפדים את פתיל חייהם של אחרים. לא בכדי מצוות הפסיקה להלום מעשים אלה בענישה מוחשית, מחמירה, בדמות של עונש מאסר לריצוי בפועל, על מנת לשקף, מחד, את החומרה של הפגיעה בערך קדושת החיים, ומאידך, ליתן הלימה ראויה למעשיו של אותו נהג רשלן שהביא לתוצאה הקשה.
נסיבות ביצוע העבירה מפורטות בעובדות כתב האישום שבו הודה הנאשם ומתארות אירוע קשה המשקף, כאמור, רשלנות ברורה וחד משמעית של הנאשם במדרג הגבוה שלה.
יחד עם זאת, קיימות גם נסיבות מיוחדות בתיק זה. כפי שציינה המאשימה בטיעוניה לעונש קיימים כשלים ראייתיים בלתי מבוטלים. כאמור, בית המשפט שמע ראיות בתיק זה, אם כי לא עד תום, אך יחד עם זאת התרשם מקיומם של קשיים ראייתיים ובהם נזק ראייתי המשליך על יכולת ההתגוננות של הנאשם.
כמו כן, בין משפחת המנוח לנאשם נערכה סולחה, המעידה הן על לקיחת אחריות אמיתית של הנאשם למעשיו והן על עמדת משפחתו של המנוח כיום.
מאז התאונה חלפו 3 שנים במהלכן החל הנאשם בשיקום חייו וחיי משפחתו - הנאשם, יליד 1976, נשוי ואב ל 3 ילדים בני 13, 11 ושנה ו 4 חודשים, מחזיק רישיון נהיגה משנת 1994 ועובד כמאבטח בעיר אילת. נסיבה חריגה נוספת הינה מצבו הבריאותי של הנאשם - חולה סכרת הנוטל תרופות ומטופל בזריקות אינסולין.
לפיכך, בהינתן הכשלים הראייתיים הקיימים בתיק, ולאור הליך הסולחה שנערך בין משפחת המנוח לנאשם, ובשים לב לנסיבותיו האישיות של הנאשם כמצוין לעיל, קיימת הצדקה לחריגה מרף הענישה הנוהג (ראה: רע"פ 4732/02 הנ"ל) ולכן, מקבל אני את הסדר הטיעון.
אשר לרכיב הפסילה
וטענות הצדדים בענין זה, כקבוע בתיקון 113 ל
5
במקרה דנן - אישור
הסדר הטיעון באשר לרכיב הענישתי המשמעותי ביותר - הוא עונש המאסר בפועל, מגלם בתוכו
את החריגה לקולא ממדיניות הענישה הנהוגה במקרים דומים, וזאת כאמור בשל הנסיבות
המיוחדות לתיק זה. לצד דברים אלה, הנאשם הודה בעובדות כתב האישום המתארות נהיגה
ברשלנות רבתי של הנאשם, אשר הביאו לתוצאה הקשה ביותר - קטילת חיי אדם. להודאה זו
מתווספת העובדה כי ההסכמה אליה הגיעו הצדדים נעשתה לאחר שבית המשפט החל בשמיעת
הראיות, בתיק וכן התרשם מקיומן של ראיות נוספות המחזקות את שהודה בו הנאשם. עקרון
ההלימה מחייב גם שמירה על יחס הולם בין מרכיבי הענישה (סעיף
אשר על כן, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
1. 6 חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות בחברת המשקם בע"מ.
2. הנאשם יתייצב לתחילת ריצוי עבודות השירות ביום 3/1/2016 בשעה 08:00, בפני הממונה על עבודות השירות בתחנת משטרת טבריה.
3. מובהר לנאשם כי מדובר בתנאי העסקה קפדניים והנאשם מוזהר כי אין לשתות אלכוהול במהלך העבודה ואין להגיע למקום העבודה בגילופין. כל חריגה מכללים אלו ו/או אי הישמעות להוראות הממונה על עבודות השירות, עלולה להוות עילה להפסקה מנהלית של עבודות השירות ולריצוי עונש המאסר בכליאה ממשית.
4. 8 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירה של נהיגה גרם מוות ברשלנות ו/או נהיגה בזמן פסילה.
5. 6 שנות פסילה בפועל. על המבקש להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט לאלתר וממועד ההפקדה תחושב הפסילה. מובהר לנאשם כי הוא פסול מנהיגה, גם אם לא הפקיד את רישיון הנהיגה.
6. 7 חודשי פסילה על תנאי למשך 3 שנים.
6
7. צו מבחן למשך שנה.
8. קנס בסך 5000 ₪ או 50 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים שווים ורצופים. פיגור יעמיד את מלוא הקנס לפירעון מיידי ויפעיל את צו המאסר שלצידו.
המזכירות תשלח עותק מגזר הדין לממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי.
ניתן והודע היום י"ב חשוון תשע"ו, 25/10/2015 במעמד הנוכחים.
|
שלמה בנג'ו , שופט |
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
בשים לב לנימוקי הסניגור ולעונש שהוטל על הנאשם, והיות והוא מתגורר באילת, אני מעכב את ביצוע הפסילה עד ליום 1.12.15 שעה 09:00, שאז יפקיד הנאשם את רישיון הנהיגה בתיק בית המשפט, בהתאם להוראות גזר הדין.
ניתנה והודעה היום י"ב חשוון תשע"ו, 25/10/2015 במעמד הנוכחים.
|
שלמה בנג'ו , שופט |
הילה
