בש"פ 1633/21 – אדם שיבלי נגד מדינת ישראל
1
בבית המשפט העליון |
לפני: |
|
נגד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
ערר על מעצר עד תום הליכים לפי החלטת בית המשפט המחוזי בנצרת מיום 16.2.2021 במ"ת 44966-10-20 שניתן על ידי כב' השופטת ת' שי. |
תאריך הישיבה: ח' בניסן התשפ"א (21.03.21)
בשם העורר: עו"ד גיל דביר
בשם המשיבה: עו"ד בת שבע אבגז
מונח לפני ערר על החלטת בית המשפט המחוזי בנצרת במ"ת 44966-10-20 (מפי כב' השופטת ת' שי)לעצור את העורר עד לתום ההליכים נגדו. כתב האישום מייחס לעורר שני אישומים שונים. הראשון נוגע לעבירת קשירת קשר והשני לעבירות של חבלה בכוונה מחמירה, הפקרה, מעשה פזיזות ורשלנות ועבירות תעבורה נוספות.
2
1. לפי המפורט בכתב האישום ביחס לאישום הראשון, עובר לתאריך 18.9.2020 העורר יצר קשר עם מכרתו, עובדת אבטחה, במטרה לפרוץ למטווח ששמרה עליו ולגנוב ממנו את הנשק. זו ביצעה מספר פעולות הכנה לצורך הגשמת התוכנית העבריינית, ובהן צילום עמדות השמירה של המטווח והעברת מידע. עובדות האישום השני המתוארות בפסק הדין מלמדות על אירוע שאירע בתאריך 29.9.2020.ביום זה העורר, למרות שהיה פסול מלהחזיק רישיון נהיגה, נהג ברכב ונסע אל מחוץ לכפר בו מתגורר. משהבחין העורר בכוח משטרתי סמוי שדלק אחריו, על רקע חקירת האישום הראשון, העורר ניסה להימלט ונהג באופן פרוע. זאת, חרף ניסיונות הכוח המשטרתי לעוצרו. במהלך מנוסתו, דרס את אחד השוטרים אשר ניסה לעצור בעדו. כתוצאה מכך השוטר נחבל באופן קשה. הנאשם נמלט מהזירה, עד אשר הסגיר את עצמו למשטרה בתאריך 3.10.2021.
2. בדיון שנערך לפני הסניגור שם דגש על מסקנת שירות המבחן אשר ערך תסקיר מעצר בעניינו של העורר ונמנע מלהמליץ על שחרורו. שירות המבחן קבע כי המפקחים, הגם שהינם אנשים נורמטיביים, לא מהווים דמויות סמכותיות עבור העורר. לגישת הסניגור שקילת שיקולים מעין אלה אינם מתפקידו של שירות המבחן ולכן אין לקבל את עמדתו זו.
שירות המבחן, וגם בית המשפט המחוזי, הדגישו את חומרת מעשיו של העורר. האחד נוגע לקשירת קשר לפריצה למטווח במטרה לגנוב נשק. השני נוגע להימלטות בלתי מרוסנת מאנשי אכיפת החוק, עד כדי פגיעה קשה באחד מהם. מעשיםאלו הוכחו לכאורה ועולה מהם סימן שאלה ברור בדבר התאמת חלופת המעצר שהוצעה. רוצה לומר כי ניתן להניח שהערבים הינם נורמטיביים, אך בד בבד אין בכוחם להפוך את החלופה לכזו שבכוחה להשיגאת מטרת המעצר. כך התרשם שירות המבחן במקרה זה, וכך גם בית משפט קמא אשר המפקחים הפוטנציאליים העידו לפניו. עולה אפוא כי הקושי בחלופה נסוב סביב ההערכה לגבי העורר עצמו, על סמך מעשיו לכאורה. תסקיר שירות המבחן בחן את חלופות המעצר בצורה עניינית ומקיפה. בנסיבות הללו, אין בידי להצביע על טעות שנפלה בפסק הדין של בית המשפט המחוזי המצדיקה את התערבותי.
3. הערר נדחה.
ניתנה היום, ח' בניסן התשפ"א (21.3.2021).
3
|
|
ש ו פ ט |
_________________________
21016330_Z02.docx ימ
מרכז מידע, טל'077-2703333, 3852* ; אתר אינטרנט, l
