ת”פ 60368/03/15 – מדינת ישראל נגד אמיר טורג’מן,אליאור לוי,ברק עטיה
בתי המשפט |
||
בית משפט השלום קריית גת |
|
ת"פ 60368-03-15
20 ספטמבר 2015 |
בפני: כב' השופטת בכירה רובין לביא |
1
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|||
|
|
המאשימה |
|
|
נ ג ד |
|
|||
|
1..אמיר טורג'מן 2..אליאור לוי 3..ברק עטיה
|
|
|
|
2
|
|
הנאשם |
נוכחים:
ב"כ המאשימה עו"ד - אביעד כ"ץ
הנאשם - 2 בעצמו ובא כוחו עו"ד - נס בן נתן
ק. מבחן גטה וונדה
[פרוטוקול הושמט]
גזר דין
לגבי נאשם 2
הנאשם הודה והורשע במסגרת הסדר טעון ואשר התיחס גם לנאשמים האחרים, בכך שבין 8.2.15 ל- 16.3.15 גידל 139 שתילי קנבוס במשקל 6.55 קילו, בעת ששני הנאשמים האחרים סיעו בעדו בגידול. לצורך זאת שכר דירה, הקצה בה שני חדרים, התקין ציוד שכלל תאורה, מזגן, מפוחים, מטהרי אוויר, ציפה הקירותב נייר כסף והחזיק דשנים. כמו כן, גנב חשמל בכך שהתחבר בחיבור חיצוני לתשתית של חב' השחמל וצרך חשמל בשווי 4,700 ₪ ללא תשלום.
על פי ההסדר התביעה הגבילה עתירתה ל- 9 חודשי מאסר, ובאשר למסייעים, ל- 100 ימי מאסר.
3
לנאשם הרשעות קודמות מבית דין צבאי בגין עבירות חמורות של חבלה חמורה, חבלה בהיותו עבריין מזוין, בגינה נדון ל- 6 חודשי מאסר בבית דין צבאי ולפני כן נדון בגין סירוב לבדיקת סמים ל- 20 ימי מאסר וכן בגין העדרות מן השירות.
נתקבלו תסקירים מהם עולה שהוא בן 25, נשוי , אב לילדה בת שנה וחצי, עבד בהתקנת דלתות כמתקין מזגנים. היום עובד בחברה למיגון אש. מחוות דעת מעסיקו עו לה כי תפקודו חיובי. הנאשם למד 12 שנות לימוד אך בגיל התבגרות נחשף לחברה עבריינית צורכת סמים, היא מעורב במקרי אלימות. צה"ל סייע לשלב אותו במערך הלוחם, הוא התעקש לשרת כלוחם ובסיוע גורמי הרווחה גויס בשנת 2008 אך שירת רק 20 חודשי כתומך לחימה בחיל אוויר. כאמור, במהלך השירות היה מעורב בעבירות אלימות, סמים ונשק ולאחר מכן שוחרר עקב אי התאמה. הנאשם החל להשתמש בקנבוס בגיל 15 במפגשים חברתיים. לאחר מעצר החליט להפסיק זאת.
הוא שולב ביחידה לטיפול בהתמכרויות ביוני 2015, טען שהוא מצליח כיום להבין טעויות עבר וקושי לקבל עזרה, בעוד עבר רצה רק לבלות עם חברים שחלקם צרכני סמים. למרות שהתחתן ונולדה לו בת, לא גילה אחריות אישית לדאוג להם.
לטענתו, כיום הוא מקדיש זמן למשפחה והתרחק מהחברה העבריינית ומעונין להמשיך בטפול בו החל.
מדיווח גורמיה טפול עולה כי עומד במעקב בדיקות השתן והתוצאות מעידות על ניקיון. במקביל נמצא בטיפול קבוצתי ופרטני ומגיע לכל המפגשים. הוא החל בתהליך של חשבון נפש והפקת לקחים וביטא רצון להמשיך ולהעמיק יותר כדי להבין הבחירות שעשה עד כה וכן להשתלב במסגרת תעסוקתית הולמת ולהסדיר את חובותיו.
לטענתו, נענה לבקשת הנאשמים האחרים לשכור בעצמו את הדירה תמורת תשלום כסף וסמים. במסגרת זאת היה עליו לבקר בדירה מספר פעמים בשבוע . הוא ראה את הציוד שהוכנס לדירה, אך טוען שבשלב זה החליט להפסיק את ההתקשרות אך סורב. בהמשך שמע שהמשטרה הגיעה לדירה ולכן הסתתר יומיים ולאחר מכן פנה למשטרה. הוא מוכן לשאת את המחיר של התנהגותו.
4
שירות המבחן מעריכים כי המשך הטפול ומחוייבותו לטיפול מגבירים סיכוי לשיקום. הם סבורים כי עונש מאסר בכלא עלול לערער את החלק המתפקד שהצליח לשקם מאז מול אשתו ויתר בני המשפחה, אולם מאסר בעבודות שירות יעביר מסר רצוי ויחדד גבולות ברורים להתנהגותו. בנוסף, ממליצים על צו מבחן מעקבי תמיכתי להבטיח מסירת דגימות שתן נקיות והמשך טפול.
לאור ההסדר, התובע עותר על עתירתו ל- 9 חודשי מאסר בפועל.
התובע טוען שההסדר המקל עם הנאשמים האחרים והסתפקות בעבירה של סיוע נבעו מקשיים ראייתים, אך שמעתי כי מי שנתפסו בדירה הם שני הנאשמים האחרים שהיה אף בידם מפתח. נמצאו ממצאים שהכילו ד.נ.א. של שני נאשמים האחרים על ציוד ששימש לגידול הסם.
אלמלא הנאשם עצמו הודה במעורבות שלו, לא היתה התביעה מוצאת אותו העברין העיקרי ובכל מקרה, בכך שהתביעה הסתפקה ב- 100 ימי מאסר בלבד לגבי הנאשמים האחרים, יש להשליך על פי עקרון אחידות הענישה על עונשו של נאשם שבפני, מה עוד שבשונה מהם, במקרה שבפני, קיימים שיקולי שיקום.
באשר למתחם העונשי הראוי:
5
בת..פ. 40796-04-13, מחוזי באר שבע, מדינת ישראל נ' עמוס, מיום 10.2.14, כב' השופט אינפלד, שם גובש הסדר שכלל תיקון כתב האישום, על פיו הנאשם הורשע בגין גידול קנבוס בדירתו ב- 292 אדניות מפוזרות במרפסות, אליהן חיבר מערכת השקיה וציוד נוסף. הוסכם על 24 חודשי מאסר, חילוט סכום של 13,000 ₪ והשאיר לשיקול דעת בית משפט את יתר הרכיבים, הקנס והפסילה. באותו עניין צוין כי היה קושי ראייתי מסוים בתיק, הנאשם הודה ולקח אחריות והתחשבו בגילו הצעיר ובעברו הנקי. הסניגור ציין שהעבירה נעברה ללא תחכום ולא נמצאה ראיה שתעיד על תחילת שיווק הסם וכי מדובר בתקופה קצרה בלבד של כחודש בה גידל סם . כמו כן, ציין את היות הנאשם אדם נורמטיבי שהשלים לימודי הנדסאות וכי לאחר שירות צבאי מלא ומשמעותי והפנה למצבו הכלכלי הרעוע.
בית המשפט ציין כי סבור כי הסדר הטיעון מקל וכי לכן יש מקום להחמיר עמו ברכיבים אחרים לצורך איזון המאסר הקצר. לכן, הוסיף בית המשפט קנס בסך של 10,000 ₪ וכן פסילה למשך שנתיים ו- 11 פסילה על תנאי ל- 3 שנים.
בע"פ 5304/08 , מחוזי באר שבע, מדינת ישראל נ' נואף אבו כיף. באותו ענין נדון המשיב לאחר שמיעת הראיות בגין החזקת קנבוס במשקל 42 קילו ב- 4 שקים ונדון ל- 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, יחד עם צו מבחן, מאסר מותנה, פסילה מותנית וקנס בסך של 7,500 ₪. הנאשם היה ללא הרשעות קודמות, נשוי, אב ל- 3 קטינים, אדם שתואר כנורמטיבי. בית משפט מחוזי (כב' השופטים: אבידע, הנדל ויפה כץ) מצאו לנכון לקבל הערעור, ובהתחשב בכך שערכאת ערעור לא ממצה הדין, הסתפקו ב- 22 חודשי מאסר ופסילה למשך שנתיים.
בת.פ. 47406-05-12, מחוזי נצרת, מיום 29.11.12, מדינת ישראל נ' אלון קלופ, נדון בגין גידול 258 שתילי קנבוס, במשקל כולל של 24 ק"ג ברוטו בשני שדות, סמוך לקיבוץ וכן החזיק בביתו קנבוס במשקל כ- 40 גרם וכן כלים להכנת הסם. הנאשם הודה, לקח אחריות, הסביר הרקע, משבר משפחתי אישי, אדם נורמטיבי שעברו נקי, מעידה חד פעמית. בית משפט ציין כי המתחם העונשי הראוי נע בין שנה ל- 6 שנים והוסיף כי קיימת אפשרות שבסופו של דבר כמות נטו יתכן והייתה משמשת בעיקרה לצריכה עצמית של הנאשם כפי שטען וכי התביעה לא הביאה נתונים באשר לכמות הסם שניתן היה להפיק בפועל מהשתילים. כמו כן, לקח בחשבון את סוג הסם בקביעת המתחם העונשי. בסופו של יום בית משפט הסתפק ב- 30 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך של 50,000 ₪ יחד עם מאסרים מותנים.
6
בת.פ. 3001-08-12, מדינת ישראל נ' משה עמר, גזר דין מיום 24.3.14. הנאשם החזיק בדירתו קנבוס במשקל כ- 36 קילו וכלים המשמשים לגידול, כגון אדניות, נורות חימום עם רפלקטורים, גוף חימום, חומרי דישון ושמן צמחי, מד חמצון , איכות מים, טמפרטורה ולחות, טפטפות ומשאבת חמצן וכן החזיק בדירתו 3 גרם חשיש לצריכה עצמית. גובש הסדר על פיו התביעה הגבילה עצמה ל- 24 חודשי מאסר ובית משפט (כב' השופט ד"ר עמי קובו) ציין כי המתחם העונשי ההולם דורש כי עקרון ההלימה מחייב יחס בין כמות הסם המשמעותית שגידל לבין העונש שיוטל עליו וגזר דינו ל- 13 חודשי מאסר. באותו ענין כב' השופט קובו התייחס להחלטות של בתי משפט עליון דחה בקשות שהוגשו בגין גזרי דין שהוטלו בגין גידול סם מסוג קנבוס. במקרה רע"פ 6987/13 אברמוב נ' מדינת ישראל, מיום 21.10.13, 10 קילו נדון ל- 12 חודשי מאסר וקנס בסך 7,500 ₪ ורכיבים הרתעתים. רע"פ 675/13, סעפין נ' מדינת ישראל מיום 26.1.14, קנבוס במשקל 11.3 קילו וכן החזקת כמויות קטנות יותר לצריכה עצמית ונדון ל- 11 חודשי מאסר וקנס בסך של 8,500 ₪ ורכיבים הרתעתים.
7
הסניגור מפנה בעיקר לגזר דין מבית משפט שלום תל-אביב 29401-11-12 מיום 25.2.13, (כב' השופט שגיא). הנאשם במהלך 6 חודשים הקים מעבדה לגידול קנבוס בדירה ובה 4 חדרים. שווי הציוד שהוחזק באחד החדרים היה 60,000 ₪ והוא גידל 392 שתילים והחזיק תפזורת עלים במשקל כולל של 24.4 ק"ג, תוך שנוטל חשמל במרמה בשווי 168,344 ₪. באותו עניין קבע בית המשפט מתחם עונשי הנע בין 10 חודשי מאסר ל- 24 חודשים בהתבסס על עפ"ג 17155-07-10 מדינת ישראל נ' עמר ניסים, גידול מעל 11 ק"ג קנבוס, בית משפט שלום הסתפק ב- 6 חודשים עבודות שירות ובמסגרת הערעור גובשה הסכמה על פיה העונש עמד על 9 חודשים. בעפ"ג מרכז, 52810-07-10 חזי עזריה נ' מדינת ישראל, מיום 21.12.10. ניהול מעבדה ליצור קנבוס, 38 שתילים במשקל 1.180 ק"ג וכן החזקת חשיש במשקל 277 גרם נטו וחגיגת במשקל 94.96 גרם. בית משפט שלום גזר דינו ל- 9 חודשי מאסר. בית משפט מחוזי ציין כי נוכח התפתחויות בהיבט השיקומי יש להעמיד העונש על 6 חודשים בדרך של עבודות שירות .
בת.פ. 32746-11-09 מדינת ישראל נ' ביטון מיום 12.7.10. הנאשמים שכרו אולם אותו הפכו למעבדת סמים משוכללת וגידלו קנבוס. החזיקו מעל 90 ק"ג קנבוס. בית משפט מחוזי התערב בעונש ובמקום 9 חודשים העונש הומר ל- 18 חודשים.
על פי תיקון 113 לחוק העונשין תשל"ז-1977 העיקרון המנחה בענישה הינו עקרון ההלימה, כלומר יחס הולם בין חומרת המעשה , נסיבותיו ומידת האשם , לבין סוג ומידת העונש המוטל על הנאשם .
המחוקק מצא כי על ביהמ"ש לקבוע מתחם העונש ההולם המעשה, תוך התחשבות בערך החברתי שנפגע, במידת הפגיעה, במדיניות הענישה הנהוגה, ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, ואלו שאינן קשורות לביצוע העבירה.
רשאי ביהמ"ש לחרוג מן העונש ההולם בשל שיקולי שיקום, אולם אם מדובר בעבירות בעלות חומרה יתרה, יעשה כן אך ורק בנסיבות מיוחדות ויוצאות דופן, שתפורטנה בגזר הדין.
הערך החברתי המוגן במקרה שלפניי, הינו החובה להגן על בריאותו ושלומו הפיסי והנפשי של הציבור, והצורך למנוע הפגיעה והנזק לחברה, שנגרמים מהתופעה הקשה של ההתמכרות לחומרים פסיכואקטיביים, משני תודעה. הנזק נגרם גם במעשי עבירה , הנלווים לעבירה זו, ונובעים מהצורך להשביע הרעב הבלתי נדלה לסמים . הסכנה הנשקפת לכן ממי שמהווה חוליה בשרשרת הפצת הסמים , ידועה, ולא בכדי קבע המחוקק בצד עבירת הסחר והגידול, מאסר לתקופה ארוכה עד 20 שנים.
8
המתחם העונשי ההולם למי שסוחר בסם מסוכן או מחזיק בו למטרת סחר או מגדל אותו הינו מאסר בפועל לתקופה שבין 6 חודשים ל-18 חודשים, ככל שמדובר בכמות שאינה גדולה. אולם לכשמדובר בכמות העולה על 10 ק"ג אך פחותה מ-100 ק"ג, ו/או שכבר החל בשיווקו, המתחם ינוע בין 18 חודשים ל- 36 חודשי מאסר.
אמנם המחוקק לא הבחין בקביעת העונש, בין סוגי הסם או כמויות הסם ואין אבחנה בין גידול סם למטרת סחר או לצריכה עצמית, אולם בתי המשפט נוהגים להחמיר בעבירת גידול סם ככל שהכמות גדולה יותר ומעשי הסחר רבים יותר, כשגם לעבר הפלילי ניתן שיקול של ממש.
בנסיבות כמתואר משיקולי עקרון אחידות הענישה, ובשל שיקולי שיקום מצאתי לחרוג לקולא מהעונש הראוי כשעתירת התביעה ל- 9 חודשי מאסר מלכתחילה מקלה עצמו.
אני גוזרת על הנאשם עונשים כדלקמן:
1. מאסר בפועל לתקופה של 6 חודשים (מבלי לנכות התקופה שהיה עצור), אותו ישא בעבודות שירות בבית העלמין בקרית גת, וזאת 5 ימים בשבוע, 8.5 שעות יומיות, בעבודות אחזקה וסיוע, מנהלה ושירותים בפיקוח ישראלי שרון.
תחילת המאסר מיום 6.10.15 ועליו להתייצב בשעה 08:00 במועד זה בפני המפקח על עבודות השירות לצורך קליטה והצבה במפקדת גוש דרום ב"ש, ליד כלא ב"ש, (אוטובוס אגד מתחנה מרכזית בב"ש קו 46).
על הנאשם לדווח לממונה על עבודות השירות בשב"ס אודות כל שינוי בכתובתו ובפרטיו.
9
כמו כן, מוסבר לו כי עליו לעמוד בתנאי הפיקוח וביקורות הפתע וכי כל הפרה תביא להפסקה מנהלית של העבודות ולנשיאה בעונש בין כותלי הכלא.
2. אני מטילה על הנאשם 12 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שלא יעבור כל עבירה מסוג פשע על פקודת הסמים המסוכנים.
3. אני מטילה על הנאשם 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שלא יעבור כל עבירה של גניבה.
4. קנס בסך 13,000 ₪, יקוזז מהפקדון בסך של 15,000 ש"ח והיתרה לסניגור לבקשת הנאשם.
5. הנני פוסלת את הנאשם/ת מלקבל או מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 4 חודש/ים וזאת על תנאי שלא ת/יעבור העבירות בהן הורשע/ה ו/או עבירות מהתוספת הראשונה ו/או השנייה לפקודת התעבורה כולל נהיגה בזמן פסילה במשך 3 שנה/ים.
6. הנאשם ימצא בפיקוח שירות המבחן למשך שנה מהיום.
לצורך זאת עליו לחתום על צו מבחן.
מוסבר לנאשם כי אם לא יעמוד בתנאי הצו, ניתן יהיה להפקיעו ולגזור דינו לרכיבי ענישה נוספים, כולל מאסר בפועל.
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום.
ניתנה והודעה היום ז' תשרי תשע"ו, 20/09/2015 במעמד הנוכחים.
10
|
רובין לביא , שופטת בכירה |
החלטה
הסמים יושמדו.
ניתנה והודעה היום ז' תשרי תשע"ו, 20/09/2015 במעמד הנוכחים.
|
רובין לביא , שופטת בכירה |