ת”פ (ירושלים) 56246-03-24 – מדינת ישראל נ’ אליעזר טשרנוק
ת"פ (ירושלים) 56246-03-24 - מדינת ישראל נ' אליעזר טשרנוקשלום ירושלים ת"פ (ירושלים) 56246-03-24 מדינת ישראל נ ג ד אליעזר טשרנוק בית משפט השלום בירושלים [27.02.2025] כבוד השופטת ג'ויה סקפה שפירא ע"י ב"כ עוה"ד אלונה דרורי ע"י ב"כ עוה"ד מיכאל עירוני גזר דין
כללי 1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בעובדות כתב אישום מתוקן הכולל שני אישומים, בעבירות סחר בסמים מסוכנים והחזקת סמים שלא לצריכה עצמית. כפי שתואר באישום הראשון, שבמסגרתו הורשע הנאשם בעבירת סחר בסמים, בתקופה הרלבנטית לאישום נהג הנאשם לסחור בסמים מסוכנים מסוגים שונים, וביום 4.2.24 מכר ליונתן ועקנין חמישה כדורי סם מסוג MDMAתמורת 400 ₪. כפי שתואר באישום השני, שבמסגרתו הורשע הנאשם בעבירת החזקת סמים שלא צריכה עצמית, ביום 26.2.24 החזיק הנאשם ברכב שהיה בחזקתו באותה עת, סמים מסוכנים שלא לצריכה עצמית מסוגים שונים כמפורט להלן: א. 12.5008 גרם MDMAוקטמין מחולק ל-13 יחידות. ב. 5.6190 גרם קטמין מחולק ל-6 יחידות. ג. 15 טבליות LSD. ד. 20 טבליות MDMA. ה. 10 טבליות DIMETHOXPHENETHYLAMINE-2,5- BROMO-4 . ו. 10.8427 גרם MDMAמחולק ל-11 יחידות. ז. 25.93 גרם קוקאין מחולק ל-35 יחידות. ח. 13.4190 גרםMethylmethathione -m, המהווה נגזרת מבנית של הסם מתקאתינון, מחולק ל-14 יחידות. ט. 21.74 גרם פטריות המכילות פסילוצין, מחולקות ל-4 אריזות.
2. הצדדים הציגו הסדר דיוני שבמסגרתו כתב האישום תוקן, הנאשם הודה במיוחס לו והורשע. לא נערך הסדר לעניין העונש, אך המאשימה לא התנגדה כי יוכן בעניינו של הנאשם תסקיר שירות מבחן. |
|
3. תסקיר שירות המבחן מיום 18.9.24 מלמד כי הנאשם כבן 34, גרוש ואב לילדה בת 7, טרם מעצרו גר בבית הוריו ולא עבד. הנאשם, שאובחן בילדותו כסובל מבעיות קשב וריכוז, נשר מלימודים לאחר עשר שנות לימוד, ולא גויס לצה"ל על רקע אי התאמה. לאורך השנים עבד בעבודות שונות, אך משנת 2020 הוא נעדר יציבות תעסוקתית. לאורך חייו הנאשם קיים קשרים קונפליקטואלים ומרוחקים עם משפחתו. הוא עזב את בית הוריו בגיל 16 מבלי שהייתה לו מסגרת מגורים קבועה ונישא בשנת 2016. כעבור שש שנים, לאחר גירושיו, חזר הנאשם לגור בבית הוריו אז חל שיפור בקשר עם בני משפחתו. לנאשם אין הרשעות קודמות. את המעשים שבגינם הורשע הסביר בכך שניהל אורח חיים שכלל שימוש אינטנסיבי בסמים, לצד העדר יציבות תעסוקתית ומצוקה כלכלית שעמה התמודד בשנים האחרונות. כל אלו, הקשו עליו להציב גבול פנימי אל מול הפיתוי הכספי. הנאשם תיאר כי החל שימוש מזדמן בסמים כשהיה כבן 16, ובהמשך הסלים לשימוש יומיומי. במהלך השנים הוא התנסה לסירוגין בסמים ממריצים ובסמי הזיות, ובשנת 2012 החל לעשות שימוש קבוע בקוקאין. בשנת 2021 השתלב הנאשם בטיפול במסגרת פרטית למכורים, וסיים שלושה חודשי טיפול, אך לאחר מספר חודשים שב לצרוך סמים. הוא תיאר כי הסמים היוו עבורו מפלט להתמודדות. בהמשך החל לסחור בסמים לצורך רווח כספי, ובין היתר על מנת לממן את השימוש. שירות המבחן התרשם כי הנאשם גדל במערכת משפחתית מורכבת, שלא סיפקה את צרכיו הרגשיים ולא הציבה לו גבולות. מגיל צעיר הנאשם נעדר גורמי תמיכה, הוא התנהל בכוחות עצמו ונאלץ ליטול על עצמו תפקידים שלא תאמו את גילו ואת בשלותו. מגיל צעיר הוא ניהל אורח חיים התמכרותי, בין היתר כדרך להתמודדות עם חוויות קשות. ההערכה היא כי הוא ביצע את העבירות על רקע התמכרותו העמוקה וניסיונותיו להרוויח כסף מהיר לצורך התמודדות עם מצבו הכלכלי הירוד. שירות המבחן סבור כי הנאשם זקוק למסגרת טיפולית ייעודית כוללנית בתחום ההתמכרויות, ואולם הנאשם הביע התנגדות לכך, והוא נעדר הכרה בצורך זה, הוא נעדר מוטיבציה להשתלב בטיפול, וההערכה היא כי הסיכוי להצלחת הטיפול הוא נמוך. לפיכך שירות המבחן לא בא בהמלצה טיפולית בעניינו של הנאשם.
4. המאשימה ביקשה לקבוע בעניינו של הנאשם מתחם עונש הולם אחד ביחס לשני האישומים, שבין 48 ו-60 חודשי מאסר בפועל לצד ענישה נלווית, וביקשה לגזור על הנאשם עונש מאסר בפועל המצוי בחלקו התחתון של מתחם העונש ההולם, מעט מעל תחתית המתחם לצד ענישה נלווית. המאשימה הדגישה בטיעוניה את הערכים המוגנים שנפגעו באמצעות העבירות, את פוטנציאל הנזק שבעבירות, לאור כמויות וסוגי הסמים שבהם החזיק הנאשם וטענה כי הסיכון שבהחזקת הסמים התממש במכירת הסם המתוארת באישום הראשון. המאשימה הוסיפה כי שקלה במסגרת עמדתה את הודאתו של הנאשם, העדרן של הרשעות קודמות ואת התקופה הממושכת שלאורכה הוא עצור ותמכה עמדתה בפסיקה.
5. ב"כ הנאשם הסכים כי יש לקבוע מתחם עונש הולם אחד בגין שני האישומים, ביקש לגזור על הנאשם עונש המצוי בתחתית מתחם העונש ההולם, וטען כי במקרים דומים נקבעו מתחמי ענישה שבין שנים-עשר ושלושים חודשי מאסר בפועל. ב"כ הנאשם הסכים לחילוט הכספים שנתפסו בחזקת הנאשם. |
|
ב"כ הנאשם הדגיש את גילו הצעיר של הנאשם, את נסיבות חייו המורכבות, את העדרן של הרשעות קודמות וטען כי הנאשם שיתף פעולה באופן מלא עם החקירה כבר מרגע מעצרו וכי הוא שימש למעשה כשליח בלבד בעבירת הסחר בסמים, תמורת תשלום סכום זעום של 150 ₪. ב"כ הנאשם תמך אף הוא טיעוניו בפסיקה.
6. הנאשם בדברו האחרון הביע חרטה על מעשיו, תיאר כי עבר תקופה קשה בעקבות הליך גירושין שבו היה נתון, תלונות שהגישה כנגדו גרושתו והמרחק הממושך מבתו. הנאשם תיאר גם את מצבו הכלכלי הקשה, שהוביל אותו להתגורר ברכב במשך כחצי שנה והוסיף כי הוא מצוי בהליכי חדלות פירעון.
מתחם העונש ההולם 7. העבירות שבביצוען הורשע הנאשם יוחסו לו בשני אישומים שונים. מדובר בעבירות סמים שבוצעו בתוך פרק זמן קצר בן שבועות ספורים. החזקת הסמים שלא לצריכה עצמית קשורה בקשר ישיר והדוק לסחר בהם, המניעים לביצוע העבירות זהים. לפיכך יש לקבוע מתחם עונש הולם אחד עבור כלל העבירות.
8. עבירות הסמים נועדו להגן על הציבור מפני הנזקים החברתיים, הישירים והעקיפים שנגרמים בשל השימוש בסמים; עבירות הסמים פוגעות באופן ישיר בבריאותם, בגופם ובנפשם של המשתמשים בהם. השימוש בסמים מוביל גם לנזקים עקיפים, הנובעים מביצוע תדיר של עבירות שנועדו לממן את צריכת הסם וכן מכך שחלק ממשתמשי הסמים עושים, תחת השפעת הסמים, פעולות יומיומיות שהן מסוכנות מטבען, כגון נהיגה ברכב או הפעלת ציוד מכני מסוכן, ומגבירים בכך את הסכנה הכרוכה ממילא באותן פעולות.
9. העבירות שביצע הנאשם הצריכו היערכות שכללה הצטיידות במגוון סמים מסוגים שונים ובכמויות שאינן מבוטלות. הנאשם החזיק ברכבו, אשר על פי דבריו, במשך תקופה מסוימת שימש לו גם כמקום מגורים, בין היתר גם סמים שמקובל להתייחס אליהם כ"סמים קשים" שפגיעתם חמורה, כמו קוקאין ו- MDMA. כמויות הסמים שהחזיק הנאשם הן גדולות, ומספיקות לעשרות רבות של מנות סם. הדבר מעיד על נגישותו הרבה של הנאשם לסמים.
10. הנאשם לא הסתפק בהחזקת הסמים, אלא עסק בסחר בהם, כמפורט באישום הראשון. טענת הנאשם כי שימש רק בלדר להעברת הסמים מהמוכר לקונה אינה עולה מתוך עובדות כתב האישום המתוקן ולא הובאו לה תימוכין אחרים, ולפיכך היא לא תישקל. לצד זאת, העובדה כי ברשות הנאשם נתפסו סמים רבים מסוגים שונים ובכמויות לא מבוטלות, יש בה כדי להחליש את הטענה כי מדובר בשליח בלבד.
11. הנזק שעלול היה להיגרם לציבור כתוצאה מהפצת הסמים שהחזיק הנאשם הוא משמעותי, ולמרבה המזל רובו נמנע, עת נתפסו הסמים שהחזיק הנאשם על ידי המשטרה.
|
|
12. הפסיקה ביחס לעבירות החזקת סמים שלא לצריכה עצמית בכמויות ומסוגים דומים וסחר בסמים היא מגוונת וכוללת מנעד רחב של עונשים, שעיקרם מאסר בפועל לתקופות משמעותיות. ראו למשל רע"פ 7810/20 אלדורוב נ' מדינת ישראל (נבו 31.12.20); ע"פ 9910/17 גריפולינה נ' מדינת ישראל (נבו 3.5.18); רע"פ 894/16 פרץ נ' מדינת ישראל (נבו, 10.2.16); ע"פ 5374/12 אברג'יל נ' מדינת ישראל (נבו 9.1.13); רע"פ 5354/12 קובר נ' מדינת ישראל (נבו 12.7.12); ע"פ (מחוזי-ב"ש) 11946-01-23 מדינת ישראל נ' זיתון (נבו 12.7.23); ת"פ (רחובות) 48479-07-22 מדינת ישראל נ' טגניה (נבו 17.7.23); ת"פ (ב"ש) 9457-04-23 מדינת ישראל נ' פנקו (נבו 27.5.24).
13. לנוכח האמור לעיל, מתחם העונש ההולם את מעשיו של הנאשם הוא בין 24 ו-48 חודשי מאסר בפועל, לצד מאסר מותנה, קנס ופסילה מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה.
העונש המתאים לנאשם 14. הנאשם בן 34. אין לו הרשעות קודמות לעבירות שעליהן הוא נותן את הדין כעת, אך יש לו הרשעה נוספת מיום 17.9.24 בעבירת איומים, שאינה רלבנטית לעניין וממילא משקלו של העבר הפלילי נמוך.
15. ניתן משקל מסוים לקולא למחיר האישי שמשלמים הנאשם ובתו על הנתק שנוצר ביניהם עם הפסקת הסדרי הראייה בעקבות מעצרו של הנאשם. גם בכך יש משום ענישה לנאשם.
16. שקלתי לזכות הנאשם את הודאתו במיוחס לו, המגלמת בתוכה גם לקיחת אחריות מסוימת על מעשיו.
17. לצד זאת, לא ניתן להתעלם מהאמור בתסקיר שירות המבחן, ממנו עולה כי טרם מעצרו הנאשם ניהל אורח חיים עברייני והתמכרותי, כי הוא שולב בעבר בטיפול אשר לא צלח, והוא המשיך לצרוך סמים ביתר שאת. שירות המבחן העריך כי הנאשם זקוק לטיפול אינטנסיבי בתחום ההתמכרויות במסגרת סגורה, טיפול אשר יכול להפחית את הסיכון להישנות העבירות, אך הנאשם שלל נכונות להשתתף בטיפול כאמור. התמכרותו הבלתי מטופלת של הנאשם ומצבו הכלכלי הרעוע מקימים חשש ממשי כי הוא ישוב לבצע עבירות. עובדה זו מחייבת מתן משקל ממשי לשיקולי הרתעה אישית והגנה על הציבור שיבואו לביטוי בתוך מתחם העונש ההולם, הן בקביעת משך המאסר בפועל שיוטל על הנאשם, הן בקביעת משך הפסילה מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה.
18. מכלול הנסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירות מוביל למסקנה כי יש לגזור על הנאשם עונש המצוי בחלקו התחתון של מתחם העונש ההולם, סמוך לתחתית המתחם. |
|
19. בקביעת גובה הקנס שקלתי את מצבו הכלכלי של הנאשם כפי שהשתקף מתוך התסקירים וטיעוני הצדדים וכן את העובדה שהנאשם הסכים לחילוט סכום כסף משמעותי שנתפס ברשותו.
20. אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. עשרים ושישה חודשי מאסר בפועל, שיימנו מיום מעצרו, 26.2.24.
ב. שמונה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מיום שחרורו ממאסר שלא יעבור עבירות לפי חוק המאבק בתופעת השימוש בחומרים מסכנים, תשע"ג- 2013 או עבירות לפי פקדת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] התשל"ג- 1973, למעט החזקת סמים לצריכה עצמית או כלים.
ג. חודש מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מיום שחרורו ממאסר, שלא יעבור עבירה של החזקת סמים לצריכה עצמית או כלים.
ד. פסילה מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה למשך שנה מיום שחרורו ממאסר.
ה. קנס בסך 3,000 ש"ח או 30 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם בשני תשלומים חודשיים שווים ורצופים, הראשון עד ליום 1.6.25 והשני עד ל-1.7.25. לא ישולם התשלום הראשון במועדו, תעמוד מלוא יתרת הקנס לפירעון מיידי. על הנאשם לשלם את הקנס לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות: · בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il · מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון ***-******* · במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
21. המאשימה ביקשה להכריז על הנאשם סוחר סמים ולחלט סכום של 8,999 ₪, 100 אירו, ו-100 דולר אשר נתפסו בחזקת הנאשם בעת מעצרו. ההגנה לא התנגדה לבקשת החילוט. לפיכך, לנוכח טיב העבירות שבביצוען הורשע הנאשם, אני קובעת כי הנאשם הוא סוחר סמים, ומורה על חילוט הכספים שנתפסו ברשותו כמפורט בכתב האישום המתוקן.
22. הסמים שנתפסו יושמדו. |
|
23. המזכירות תעביר העתק גזר הדין לשירות המבחן.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 ימים מהיום.
ניתן היום, כ"ט שבט תשפ"ה, 27 פברואר 2025, בנוכחות הצדדים.
|
