ת"פ (באר שבע) 63738-02-24 – מדינת ישראל נ' דוד שלו (עציר) – הובא שב"ס
בית משפט השלום בבאר שבע |
|
ת"פ 63738-02-24 מדינת ישראל נ' שלו(עציר)
|
|
לפני |
כבוד השופט, סגן הנשיא אבישי כהן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד עדי יזרעאלי |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
דוד שלו (עציר) - הובא ע"י שב"ס ע"י ב"כ עוה"ד אפרת צרפתי |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בעבירות הבאות: שתי עבירות של סחר בסמים, לפי סעיף 13 + 19א לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] תשל"ג -1973 (להלן: "פקודת הסמים"), החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 7(א)+(ג) רישא לפקודת הסמים ונהיגה בזמן פסילה, עבירה על סעיף 67 לפקודת התעבורה (נוסח חדש) תשכ"א - 1961 (להלן: "פקודת התעבורה").
2. על פי עובדות כתב האישום המתוקן, בתאריך 7.2.21 בבית משפט השלום לתעבורה באשדוד נפסל הנאשם מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 7 שנים. בתאריך 7.2.24 בסמוך לשעה 17:55 ביציאה ממושב תפרח נהג הנאשם ברכב מסוג "סוזוקי". באותן הנסיבות, החזיק הנאשם ברכב בסמים מסוכנים כמפורט להלן:
בשק טרמי במושב האחורי מאחורי מושב הנהג החזיק הנאשם בסם מסוכן מסוג קנבוס במשקל כולל של 556 גרם נטו מחולקים לשקיות שונות.
ב-10 יחידות של סם מסוכן מסוג חשיש במשקל כולל של 51 גרם נטו.
ב- 5 יחידות של סם מסוכן מסוג דלתא 9.
בשני בקבוקונים המכיל נוזל של סם מסוכן מסוג דלתא 9 בנפח של 19 מ"ל.
בתיק אדום ברכב שהונח ליד ידית ההילוכים, החזיק הנאשם ב- 5 קופסאות של סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 51 גרם נטו.
בין המושבים הקדמיים ברכב החזיק הנאשם קופסא ובה 35 יחידות של סם מסוכן מסוג בופרנורפין.
בכוס חד פעמית ליד ידית ההילוכים החזיק הנאשם ב- 12 סיגריות אלקטרוניות שהכילו סם סינטטי מסוג BUTIMNACA - ADB.
במועד שאינו ידוע למאשימה בין התאריכים 28-30.1.24 בסמוך לשעה 18:00 באשדוד העביר הנאשם לאלכסנדר סם מסוג קנבוס במשקל 10 גרם בתמורה לסך של 150 ₪ במזומן.
במועד נוסף, כחודשיים עובר ליום 12.2.24 בשעות הערב באשדוד מכר הנאשם לאלכסנדר סם מסוג קנבוס במשקל 10 גרם בתמורה לסך של 150 ₪ במזומן.
3. הצדדים הגיעו להסדר טיעון לגבי כלל רכיבי הענישה מלבד רכיב הפסילה בפועל, כאשר המאשימה ביקשה להפעיל בעניינו של הנאשם את סעיף 40א לפקודת התעבורה ולהטיל על הנאשם פסילה בפועל של 10 שנים וזאת מאחר ומדובר בפעם השלישית בה נותן הנאשם את הדין בגין עבירה של נהיגה בזמן פסילה וזאת בטרם חלפו 10 שנים ממועד הרשעתו בעבירה הראשונה של נהיגה בפסילה. נטען כי הנאשם מזלזל בהחלטות שיפוטיות פעם אחר פעם, ממשיך ומסכן חיי אדם בעודו מבצע עבירות של נהיגה בזמן פסילה ולכן קיימת חובה להפעיל סעיף 40א לפקודת התעבורה. המאשימה הפנתה לפסיקה ולפיה בהעדר נסיבות מיוחדות אין לסטות מהוראת החוק ויש להטיל עונש פסילה לתקופה של 10 שנים במצטבר לכל עונש אחר.
4. מנגד נטען על ידי ב"כ הנאשם, כי הנאשם סבר לתומו שתקופת הפסילה הסתיימה, הנאשם למד נהיגה באופן חוקי, עבר מבחן תיאוריה וכן טסט וקיבל לידו רישיון נהיגה כחוק. רשויות החוק לא מנעו מהנאשם לעשות כן. עוד נטען כי בעניינו מתקיימות נסיבות חריגות הואיל והנאשם כיום הינו בעל רישיון נהיגה כחוק ולפיכך אינו מהווה סכנה לציבור המשתמשים בדרך. הנאשם טעה בחישוב הפסילה כאשר טעות זו נגררת שעה שרשויות החוק לא התריעו בפניו אחרת.
5. המסגרת הנורמטיבית בענייננו קבועה בסעיף 40א(א)(1) לפקודת התעבורה הקובע כדלקמן:
"הורשע אדם על עבירה כאמור בסעיפים 62(3), 64, 64א, 65(א)(2) או (3) או 67, או על עבירה לפי סעיף 301ג לחוק העונשין, התשל"ז-1977, תוך שימוש ברכב, ובעשר השנים שקדמו למועד ביצוע אותה עבירה כבר הורשע לפחות פעמיים על אחת מהעבירות האמורות, דינו - נוסף על כל עונש אחר - פסילה מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה, לתקופה שלא תפחת מעשר שנים;".
6. בענייננו אין כל מחלוקת על כך שהנאשם הורשע לפחות פעמיים בעבירה של נהיגה בפסילה בתוך 10 שנים אחרונות וכן אין ספק כי העבירה של נהיגה בזמן פסילה הינה עבירה אשר מנויה באותו סעיף והיא נעברה בטרם חלפו 10 שנים ממועד הרשעתו בגזר הדין הקודם. אלא שטענת הנאשם היא כי מדובר ב"טעות" לגבי חישוב הפסילה משנת 2021 והתימוכין לטענה זו נעוץ בעובדה שהנאשם מחזיק ברישיון נהיגה כדין.
7. לאחר ששקלתי את כלל השיקולים, מצאתי לקבל טענת המאשימה לפיה יש להחיל במקרה זה הוראות סעיף 40א לפקודת התעבורה ולהטיל על הנאשם 10 שנות פסילה בפועל.
8. ראשית, אין ספק כי הנאשם היה מודע לפסילה שהוטלה עליו לתקופה של 7 שנים במסגרת גזר הדין משנת 2021. אין בעובדה לפיה הנאשם הצליח לקבל ולהחזיק ברישיון נהיגה כנסיבה מיוחדת המצדיקה חריגה מהוראות סעיף 40א לפקודת התעבורה. אדרבה, התנהלות זו עולה כדי עבירה פלילית נוספת, אשר לפנים משורת הדין לא יוחסה לנאשם במקרה שלפני.
9. סעיף 66 לפקודת התעבורה מתייחס למקרים אלו בהם על אף קיומה של פסילה, מצליח הנאשם להוציא רישיון נהיגה, אולם המחוקק רואה בכך משום רמיה ויש בדבר זה משום עבירה פלילית נוספת. להלן סעיף 66 לפקודת התעבורה:
"מי שנפסל מקבל או מהחזיק רישיון או שהותנו תנאים ברישיונו לפי פקודה זו, וכל עוד הפסילה או התנאים בתוקפם, הוא מגיש בקשה לקבלת רישיון או לחידושו או מקבל רישיון, ואינו מודיע על הפסילה או על התנאים לרשות הרישוי, דינו מאסר שלוש שנים... וכל רישיון שקיבל או שחודש כאמור - בטל".
10. לאור האמור, אין בהוצאת רישיון הנהיגה כדי להוות נסיבה מיוחדת להימנע מהטלת עונש הפסילה בהתאם להוראת סעיף 40א לפקודת התעבורה.
11. זאת ועוד, בהתאם להוראת החוק, יכול בית המשפט להטיל עונש פסילה לתקופה קצרה מזו שקבע המחוקק והתנאי לכך הוא "...ובלבד ששוכנע כי אין בהמשך הנהיגה על ידי הנאשם משום סכנה לציבור". הרשעתו של הנאשם בכתב האישום המתוקן בתיק שבפני שעניינה נהיגה ברכב, שעה שברכב מצוי ארסנל של סמים, ממינים שונים, בצורות אריזה שונות ובכמויות לא מבוטלות, והכל שעה שהסמים מקיפים את הנאשם מכל צדדיו כאשר הוא נוהג ברכב אין בה כדי לשכנע כי לא טמונה בנהיגתו של הנאשם סכנה לציבור. דומני, כי במקרה זה נדרש להורות על פסילה לתקופה של 10 שנים בהתאם להוראות החוק ונוכח נסיבות ההרשעה ומעשי הנאשם.
12. למרות האמור ולאור הודייתו של הנאשם בכתב האישום המתוקן והחיסכון בזמן שיפוטי מצאתי לנכון להורות כי עונש הפסילה ירוצה בחופף לכל עונש פסילה אחר שהוטל על הנאשם.
13. לגבי יתר רכיבי הענישה בשים לב להסכמות הצדדים, הואיל והענישה מצויה בתוך מתחם העונש, לאור תיקון משמעותי של כתב האישום וכן נוכח קשיים ראייתיים שעמדו בבסיס התיקון וההודיה, מצאתי לנכון לכבד את ההסדר לגבי יתר רכיבי הענישה.
14. אשר על כן, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר בפועל לתקופה של 19 חודשים בניכוי ימי מעצרו בגין תיק זה.
ב. 7 חודשים מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו ככל יעבור כל עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג פשע.
ג. 3 חודשים מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו ככל יעבור כל עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג עוון.
ד. קנס בסך 8,000 ₪ או 80 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-8 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.7.25 ובראשון לכל חודש שאחריו.
את הקנס ניתן לשלם אחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il .
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000.
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בהצגת בשוברי תשלום).
ה. הנאשם יצהיר על התחייבות כספית על סך 4,000 ₪ שלא יעבור כל עבירה על פקודת הסמים המסוכנים וזאת למשך שנתיים מיום שחרורו. [ההתחייבות תוצהר לפרוטוקול].
ו. פסילת רישיון הנהיגה לתקופה של 10 שנים מיום שחרורו וזאת בחופף לכל עונש פסילה אחר שהוטל על הנאשם. על הנאשם להפקיד את רישיון הנהיגה שלו במזכירות בית המשפט מיד עם שחרורו הואיל ועונש הפסילה ייכנס לתוקף אולם בהעדר הרישיון הפסילה לא תימנה.
ז. פסילה על תנאי לתקופה של 10 חודשים למשך שנתיים מיום שחרורו, ככל ויעבור עבירה של נהיגה בפסילה או כל עבירה על פקודת הסמים המסוכנים.
מורה על השמדת הסמים בתיק.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, כ' טבת תשפ"ה, 20 ינואר 2025, בהעדר הצדדים.
