ת"פ (באר שבע) 61753-03-23 – מדינת ישראל נ' מעיינות הנגב בע"מ
ת"פ (באר-שבע) 61753-03-23 - מדינת ישראל נ' מעיינות הנגב בע"מ ואח'שלום באר-שבע ת"פ (באר-שבע) 61753-03-23 מדינת ישראל נ ג ד 1. מעיינות הנגב בע"מ 2. עובידה אבו קוש - בעצמו בית משפט השלום בבאר-שבע [14.07.2024] כבוד השופט, סגן הנשיא אבישי כהן ע"י ב"כ עוה"ד ספיר אלון ע"י ב"כ עוה"ד שלמה קלימיאן גזר דין
1. הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בעובדות כתב האישום במסגרת הסדר טיעון בשתי עבירות של מסירת ידיעה לא נכונה או לא מדוייקת בלא הסבר סביר לפי סעיף 117(א)(3) לחוק מס ערך מוסף התשל"ו - 1975.
2. כעולה מעובדות כתב האישום, ביום 14.12.16 נרשמה במע"מ נאשמת 1 כ"עוסק מורשה" בענף עבודות עפר תשתיות ופיתוח. בשנת 2020 היה הנאשם 2 מנהל בפועל של נאשמת 1 . בתקופה שבין אוגוסט 2020 לחודש ספטמבר 2020 הגישו הנאשמים למנהל מע"מ 2 דו"חות תקופתיים של החברה. בדיווחים אלה כללו הנאשמים ניכוי מס תשומות בסך של 1,494,810 ₪ הנובע מעסקאות לכאוריות בסכום מצטבר של 10,287,810 ₪ וזאת מבלי שהיו להם מסמכים כאמור בסעיף 38 לחוק מע"מ. הנאשמים ניכו את מס התשומות בהסתמך על 19 מסמכים הנחזים להיות חשבוניות מס על שם חברת רוי ועילאי נושאות תאריכים שבין 31.8.20 לבין 30.9.20 כשסכום העסקאות בגין חשבוניות אלו כולל מע"מ הינו 10,287,810 ₪ וסכום מס התשומות שנוכה בגינן הינו 1,494,810 ₪.
3. ביום 10.7.2023 הודיעו הצדדים כי הגיעו להסדר טיעון לפיו הנאשמים יודו בעובדות כתב האישום ויורשעו. פורט כי עובר להצגת ההסדר הוסרו מחדלי כתב האישום. במסגרת הטיעונים לעונש, המאשימה תטען לרף עליון של 10 חודשי מאסר בפועל ואילו ההגנה תטען לעונש באופן חופשי. עוד תעתור המאשימה לעונשים של מאסר על תנאי, קנס והתחייבות לשיקול דעת בית המשפט.
4. הנאשם הופנה לממונה על עבודות השירות ונמצא כשיר לריצוי עונש מאסר על דרך של עבודות שירות. |
|
ראיות ההגנה לעונש
5. ההגנה העידה את הגב' יפה אוחיון, ששימשה כמנהלת חשבונות תקופה של כשנתיים במהלך תקופת הקורונה. התחילה לעבוד בחודש מרץ אפריל 2020 ציינה כי לא הייתה לה כמעט חפיפה עם זה שהחליפה אותו. הנאשם 2 נותן יחס מאד טוב לעובדים , בחברה מועסקים כ-30 עובדים מהמגזר הבדואי וישראלים, תמיד דאג לרווחת העובדים ושיקבלו מה שמגיע להם. במסגרת ראיות ההגנה הוגשו מסמכים שונים הכוללים: צילום תעודת זהות של הנאשם לרבות הספח לפיו לנאשם 4 פעוטות הכוללים זוג תאומים, תעודות הסמכה ורישום, בוגר בטכנולוגיה בהנדסת בניין מטעם המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, אישור זכאות לתעודה להסמכת מודדים מטעם אוניברסיטת אריאל, תעודת רישום בפנקס המהנדסים והאדריכלים בענף הנדסה אזרחית מפברואר 2015, תעודה על סיום קורס מנהל פרויקטים בכיר בתחום בניה ותשתיות מטעם מכללת מישלב, תעודת הסמכה למנהל עבודה בבניה ובניה הנדסית מטעם זרוע העבודה, תעודה של מתקין ובודק מונע זרימת מים חוזרת מטעם משרד הבריאות, אסופת המלצות שניתנו לנאשמים מטעם לקוחות שונים לרבות גופים ממסדיים, המפרטים את המקצועיות, איכות וטיב העבודה, תלושי שכר של נאשם 2 לחודשים פברואר עד אפריל 2024, דו"ח משרד המשפטים לעניין תנאי הכליאה בישראל.
טיעוני הצדדים טיעוני ב"כ המאשימה לעונש
9. ב"כ המאשימה הגישה טיעונים לעונש בכתב, פירטה את הערכים החברתיים שנפגעו ממעשי הנאשם. במעשיו פגע הנאשמים ברציונל העומד בבסיס דיני המס. למעשים אלה השלכה על המשק, הכלכלה והמרקם החברתי והם גוררים פגיעה בלתי הפיכה בערך השוויון ובנשיאה בנטל המס הנדרש לצורך מימון צרכי החברה. הדגישה כי בהתאם לפסיקה יש להעדיף את שיקולי ההרתעה והגמול ולהשית ענישה מרתיעה. היקף סכום העבירות עומד על 1,494,810 ₪, עם זאת צוין כי עוד בשלבי החקירה פעלו הנאשמים להסרה מלאה של המחדל. בעניינו של הנאשם הוצג הסדר טיעון הכולל הסדר טווח ענישה ולפיו המאשימה תטען ל-10 חודשי מאסר בפועל כאשר ההגנה תטען לעונש באופן חופשי. עוד יטענו הצדדים להטלת עונש מאסר על תנאי, קנס והתחייבות, בהתאם לשיקול דעת בית המשפט. בגיבוש הסדר הטווח נתנה המאשימה דעתה לגילו של הנאשם, יליד 1990, היותו נעדר עבר פלילי וכן נטילת אחריות למעשים בכך שכבר בשלבי החקירה הראשוניים פעל הנאשם להסרת מלוא מחדלי כתב האישום. לא ידוע למאשימה נסיבות חריגות בנוגע לפגיעה של העונש בנאשם או באשר לתרומתו לחברה. המאשימה טענה כי הנאשם הודה בעבירות המיוחסות לו כבר בדיון הראשון ובכך חסך זמן שיפוטי יקר של בית המשפט וחיסכון במשאבי הציבור, הסדר הטווח אינו חורג ממתחם העונש ההולם ולפיכך מבוקש מבית המשפט לכבדו.
טיעוני ב"כ הנאשם לעונש
|
|
10. ב"כ הנאשם טען ביחס לעבירות בהן הודו הנאשמים, כי מדובר בהתנהלות המצביעה על שיתוף פעולה מלא של הנאשמים עם רשויות אכיפת החוק בכך שפעלו להסרת המחדל במלואו עוד בשלב החקירה וטרם הגשת כתב האישום. הנאשמים קיבלו אחריות מלאה למעשים, פעלו באופן מיידי להסרת המחדל. הרקע לעבירות היה תקופת הקורונה כאשר מנהל החשבונות שהיה אדם מבוגר לא התייצב לעבודה ונכנסה אחרת לתפקיד ללא הליך חפיפה מסודר, מה שהביא לטעות בדיווח, מדובר בשני דיווחים סמוכים בשנת 2020. מיד לאחר שהדבר נודע לנאשם, הוא פעל מיידית להסרת המחדל. מיד ובסמוך לזימונו לחקירה בפני חוקרי רשות המיסים, ביום 20.5.21 חתם הנאשם על הסכם שומה והסיר את מלוא המחדל מושא כתב האישום. הודגש כי העבירות לא נעשו מתוך כוונה להונות את האוצר. ב"כ הנאשם הפנה לשורה של פסקי דין, המפרטים את המשמעות והמשקל שיש לתת להסרת המחדל בעת מתן גזר הדין, על אחת כמה וכמה מקום שהסרת המחדל נעשה באופן יזום על ידי הנאשמים עוד טרם הגשת כתב האישום נגדם. לעניין מתחם העונש ההולם, הוצגו פסקי דין רבים, המצביעים על ענישה של מאסר בדרך של עבודת שרות גם כאשר המחדל לא הוסר או הוסר באופן חלקי בלבד. לעניין הקנס, נטען כי בנסיבות דומות ובהיקפים דומים של עבירות, הוטלו קנסות בסכומים של אלפי ₪ ועד סכום של 30,000 ₪. פורטו נסיבותיו האישיות של הנאשם, היותו נעדר עבר פלילי, מפרנס עיקרי למשפחתו המונה 4 פעוטות לרבות זוג תאומים כבני שנתיים. הנאשם גדל בתנאים קשים אולם התרחק מהסביבה העבריינית בה גדל, רכש השכלה והכשרה ייחודית בתחום ההנדסה ובתחום תשתיות המים והביוב. הנאשם מעסיק במסגרת החברה עובדים ממגזרים שונים ומהווה סמל לדו קיום בחברה הישראלית, החברה ביצעה עבודות שונות באתרים רבים באזור הדרום ועוד. פגיעה בחברה עלולה להביא לפגיעה בעשרות עובדים ובני משפחתם התלויים בחברה לפרנסתם.
ב"כ הנאשמים הציג פסיקה תומכת לעמדתו. הפנה לדו"ח ועדת דורנר לפיו יש להעדיף את אינטרס השיקום, טען כי השמתו של הנאשם במאסר בפועל והטלת ענישה מחמירה תביא לנזק ופגיעה בציבור בשל גריעת סכומי המס אותם שילם הנאשם משך שנים ככל ועסקו עלול לרדת לטמיון בשל מאסר בפועל. הפנה לתנאי המאסר הקשים בשל מלחמת "חרבות ברזל" ולאור הסדר הטיעון בין הצדדים, נסיבות ביצוע העבירה כמפורט לעיל והסרת המחדל עתר להשית על הנאשם עונש של מאסר לריצוי בדרך של עבודת שירות.
הנאשם בדבריו לעונש חזר וציין את נסיבות ביצוע העבירה בתקופת הקורונה ועל רקע החלפת מנהלי החשבונות בחברה, כי שילם כל מה שנדרש על ידי מע"מ וכי היום מתנהלים כנדרש ולמרות תקופת המלחמה מקפידים על תשלום הדו"חות בזמן.
דיון והכרעה הערכים המוגנים ושיקולי הענישה
|
|
11. נראה כי אין צורך להכביר מילים על חומרתן של עבירות המס. מדובר בעבירות אשר פוגעות פגיעה חמורה בערך השוויון. הקופה הציבורית נפגעת והדבר גורר גם פגיעה בכיסו של כל אזרח ואזרח, נטל המס מוטל באופן גבוה יותר לשם מימון פעילות ציבורית, ואף יכול ויחסרו שירותים ציבוריים שניתן היה לממן לו ההכנסות ממיסוי היו גבוהות יותר. הפגיעה בקופה הציבורית גוררת פגיעה קשה בכלכלה, במשק ואף גוררת פגיעה בעיקרון הסולידריות החברתית.
12. בית המשפט העליון עמד לא אחת לא חומרתן של עבירות אלה, כדלהלן: "בית משפט זה חזר ועמד על חומרתה של עבריינות המס, אשר נובעת מפגיעתה הקשה במשק, בכלכלה ובמגוון היבטים חברתיים הנוגעים לנטל תשלום המיסים, כמו גם מהקושי הרב שבחשיפתה. נפסק לא אחת, כי יש ליתן לחומרה זו ביטוי ממשי במסגרת גזירת עונשו של מי שהורשע בעבירות אלה, תוך מתן עדיפות לשיקולי הרתעה ולאינטרס הציבורי שבהחמרת הענישה על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם, וכאשר נקודת המוצא היא כי העונש ההולם בעבירות אלה הוא מאסר בפועל".
[רע"פ 9004/18 מאיר יצחקי נ' מדינת ישראל (31.12.2018), פסקה 11 בהחלטת כב' השופט אלרון].
13. בנוסף לפגיעה הכלכלית - בקופה הציבורית ובכיסם של אזרחי המדינה שומרי החוק - ולפגיעה בערך השוויון בנטל המס, יש במעשי הנאשם גם פגיעה בפעילותה התקינה של מערכת המס ושיטת העבודה אשר מתבססת על דיווחי אמת ובמועד מאת הנישומים.
14. עבירות אלה קלות לביצוע ומנגד אכיפתן קשה בשל הקושי שבחשיפתן. לאור האמור, נקבע כי יש לנקוט ביד קשה עם עברייני המס ולהשית עליהם ענישה מרתיעה. בעבירות אלה יגבר האינטרס הציבורי שבהרתעה, הן הרתעת הרבים והן הרתעת היחיד, על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם. ". . . כבר נפסק, לא אחת, כי בעבירות כלכליות - בכלל, ובעבירות מס - בפרט, גובר משקלם של האינטרס הציבורי שבהחמרה בענישה ושל שיקולי ההרתעה, על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם".
[רע"פ 5308/18 נאסר ג'בארין נ' מדינת ישראל אגף המכס והמע"מ (18.7.2018), פסקה 11 בהחלטת כב' השופט אלרון].
הסדר הטיעון ומתחם העונש ההולם
15. כאמור לעיל, הסדר הטיעון שבין הצדדים הוא הסדר טווח ולפיו עתרה המאשימה להשית על הנאשם 2 עונש של 10 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית כאשר הנאשם יטען באופן חופשי.
בפסיקה נקבע כי ככל וסבירותו של טווח הענישה המוסכם ברורה על פניה ואינה מעוררת שאלה בדבר חריגה מהסדר הטיעון, הרי שאין צורך להידרש לקביעת מתחם עונש הולם (ע"פ 2014/20 לורן אנקרי נ' מדינת ישראל (19.1.21) סעיף 17). |
|
למרות האמור, נקבע בפסיקה ביחס ל"הסדרי טווח" כי ראוי לו לבית המשפט לקבוע תחילה את מתחם העונש ההולם ולאחר מכן לוודא כי הטווח המוסכם אינו חורג באופן בלתי סביר ממתחם העונש שנקבע ובהתאם לאמות המידה שנקבעו ביחס להסדרי טיעון ולבסוף יגזור את הדין בהתאם למכלול השיקולים הרלוונטיים לעניין. עיון במדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי בעבירות דומות ובהיקפים כספיים דומים הוטלו עונשים במנעד רחב, התלוי בין היתר, בנסיבות ביצוע העבירות, בהיקף הכספי ובשאלת הסרת המחדל. במקרה שבפני בהתחשב באופי העבירות והיקפן אני סבור כי מתחם העונש הראוי נע החל מ-6 חודשי מאסר בפועל שניתן לרצות בדרך של עבודת שירות ועד 16 חודשי מאסר בפועל בצירוף עונשים נלווים. לעניין גובה הקנס כאשר מתחם הקנס הראוי נע בין 5 אחוזים ל-10 אחוזים מסכום המחדל וכי יש לתת משקל בעניין זה להסרת המחדל אני סבור כי מתחם עונש הקנס ההולם נע בין 10,000 ₪ ל-50,000 ₪. בטיעוני ב"כ הנאשם וטיעוני המאשימה הוצגה פסיקה רחבה. מצאתי להפנות לפסיקה נוספת במקרים חמורים אף יותר.
א. ת"פ (נצרת) 7927-06-15 מדינת ישראל נ' א.ע.מ.מ. השקעות ויזמות בע"מ (4.10.18) נקבע מתחם ענישה בין 8 חודשים עד 30 חודשים מאסר בפועל, קנס וענישה נלווית בגין עבירות על פקודת מס הכנסה וחוק מע"מ בהיקף כולל של כ-3 מיליון ₪, הנאשם לא הסיר המחדלים, הושת עליו עונש של 9 חודשי מאסר בפועל, קנס בסך 30,000 ₪ ועונשים נילווים. ב. ת"פ (כפר סבא) 28015-07-15 מדינת ישראל נ' מודר חאג יחיא (10.12.17) העבירות בוצעו במשך 4 שנים בהיקף של 2 מיליון ₪, נקבע מתחם ענישה בין 6-20 חודשי מאסר בפועל. בשים לב לכך שהנאשם הסיר המחדלים במלואם, הוטל עונש מאסר בפועל בן 6 חודשים שירוצה בדרך של עבודת שירות וקנס בסך 50,000 ₪ וזאת אף נוכח נסיבות אישיות ורפואיות ולאור חלוף זמן ניכר ממועד ביצוע העבירות.
16. בבחינת עונשו של הנאשם בנסיבותיו, נתתי דעתו לגילו של הנאשם, היותו נעדר עבר פלילי, הנסיבות שהביאו לביצוע העבירות והעובדה כי פעל להסיר את המחדל במלואו. אמנם אין בכך כדי למרק את הפשע אולם יש להסרת המחדל חשיבות ויש לעודדה ולתת לכך משקל.
17. לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, בחנתי את ההסדר המוסכם אל מול מתחם העונש ההולם ומצאתי כי הענישה לה עותרת המאשימה אינה חורגת מן הענישה הראויה. בשים לב לנסיבותיו של הנאשם והסרת המחדל במלואו מצאתי למקם את עונשו ברף התחתון של המתחם ונוכח העובדה כי מאז ביצוע העבירות לא נפתחו נגד הנאשם תיקים כלכליים נוספים על אף שהמשיך בניהול עסקיו, מצאתי כי יש להטיל על הנאשם עונש מאסר שירוצה בדרך של עבודת שירות בצירוף מאסר מותנה ועונש כספי. לטעמי, האמור מתיישב אף עם הסדר הטיעון שהוצג ועם שיקולי ההרתעה האישיים והכלליים.
|
|
18. כאמור לעיל, בעבירות המס, במסגרת שיקולי הענישה, נסיבותיו האישיות של נאשם נדחקות במידה רבה מפני האינטרס שבהרתעה ומיגור התופעה. על אף האמור, נסיבותיו האישיות של הנאשם, פעילותה של החברה הכוללת העסקת עובדים ממגזרים שונים במצטבר עם הסרת המחדל תומכות בנטייה לאמץ את בקשת ההגנה ולהסתפק בהטלת מאסר שירוצה בדרך של עבודת שירות חרף ההקלה הגלומה ברכיב זה אול מול עתירת המאשימה.
סוף דבר, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודת שירות בפארק המכתש - כיוונים ברחוב ההסתדרות 82 בבאר שבע כמפורט בחוות דעת הממונה. הנאשם יתייצב לריצוי עונשו ביום 21.8.24 עד השעה 08:00 במשרדי הממונה על עבודות השירות במפקדת מחוז דרום של שב"ס ליד כלא באר-שבע. אני מזהיר את הנאשם שעליו לנהוג בהתאם לכללים ולתנאים שתקבע הממונה על עבודות השירות ושאם לא יעשה כן יכול ויופסקו עבודות השירות והוא יידרש לרצות את יתרת עונשו בכלא.
ב. 8 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מהיום שלא יעבור כל עבירת מס מסוג פשע ויורשע בגינה.
ג. 4 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מהיום שלא יעבור כל עבירת מס מסוג עוון ויורשע בגינה.
ד. קנס על סך 20,000 ₪ או 5 חודשי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב- 10 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים החל מיום 01.10.2024. אי תשלום אחד התשלומים במועדו יעמיד את יתרת הקנס לפירעון מיידי.
את הקנס ניתן לשלם באחת מהדרכים הבאות: · בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il. · מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון ***-*******. · במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בהצגת בשוברי תשלום).
ה. הנאשם יצהיר בהתאם לתקנות העונשין (התחייבות להימנע מעבירה), התש"ף-2019, על התחייבות כספית שלא לעבור כל עבירת מס. ההתחייבות תהא לתקופה של שנתיים מהיום ובסך של 10,000 ₪. [ההתחייבות תוצהר לפרוטוקול].
ו. מטיל קנס סמלי על נאשמת 1 בסך של 500 ₪ שישולם עד ליום 1.9.24.
המזכירות תסגור התיק. |
|
המזכירות תעביר העתק גזר הדין לידיעת הממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 ימים.
ניתן היום, ח' תמוז תשפ"ד, 14 יולי 2024, בהעדר הצדדים.
|
