עת"א (חיפה) 31040-11-25 – אלמוג אטיאס (אסיר) נ' שב"ס
|
עת"א (חיפה) 31040-11-25 - אלמוג אטיאס ע"י נ' שב"ס ע"ימחוזי חיפה עת"א (חיפה) 31040-11-25 אלמוג אטיאס (אסיר) ע"י נ ג ד שב"ס ע"י בית המשפט המחוזי בחיפה [30.11.2025] כבוד השופט ניצן סילמן ב"כ עוה"ד ב"כ עוה"ד פסק דין
עתירה המתייחסת לשני ראשים עיקריים- ביצוע ספירה "על הברכיים", וכן כבילה מאחור והולכה בצורה שפופה.
העותר הנו עציר בטחוני המשויך לאוכלוסיית האסירים הבטחוניים הייחודית. העותר מלין על דרכי הובלתו, בניגוד לפסקי דין שניתנו בעבר, ועל ביצוע ספירות בעודו נדרש לכרוע על ברכיו, אקט שלטעמו של העותר הנו משפיל.
בכל הקשור להובלה בצורה שפופה- הצהיר המשיב כי הנוהג ביחס לאוכלוסייה הייחודית פסק ואינו קיים עוד; בנסיבות אלו, התייתר הצורך לדון בעתירה בהיבט זה; אוסיף ואציין כי ככל שננקטת אלימות במעברים או ככל שנהלי השב"ס מופרים, פתוחה הדרך לנקוט צעדים בערוץ המתאים לבירור תלונות, וראה לעניין זה עת"א (מר') 12758-01-25 מיום 25/2/25.
מכאן לשאלת ביצוע הספירה 'על הברכיים'. ביקשתי וקיבלתי לעיון את הנחיות הביטחון לביצוע ספירות והוצאות כלל הבטחוניים (היום שאחרי). עיינתי בהוראות.
נדחה דעתי כי התנהלות השב"ס הנה בהתאם לנהלי הבטחון החלים על כלל אוכלוסיית האסירים הבטחוניים ובכלל זה העותר. אזכיר כי הפער הקיים בהתנהלות בין אוכלוסייה פלילית רגילה ובין אוכלוסייה בטחונית (גם אם ייחודית), הנו ברור ואינהרנטי (ראה סעיף 27 לעת"א (מר') 31985-02-25 וייס, השופט ארד איילון)
|
|
|
ודוק- על פי הוראות הנחיות הביטחון, לרבות המעודכנות מיום 20/10/25, הפעולה של ביצוע ספירה בעוד האסירים כורעים על ברכיהם, לא נועדה להשפיל מאן דהוא, או לגרום לכאב שלא לצורך; מדובר בפעולות שנועדו לשמירת על הסגל ועל מבצעי הספירה, למנוע פגיעות ואירועי בטחון, כללים אשר 'נכתבו בדם' (ראה סעיף 10 להנחיות).
מקל וחומר אמורים הדברים מקום בו בעבר נשמעו התבטאויות כאלו ואחרות גם מהאוכלוסייה הביטחונית הייחודית, אירועי משמעת, ותפיסת חומר כתוב בתאים (חומר בניגוד לנהלים), דבר שיש בו להעלות את החשש מפני אירועי ביטחון.
בהינתן שנושא הכריעה נעוץ בשיקולי ביטחון, ומעוגן בנהלים בנושא, ברי כי ההתנהלות הנה סבירה ואין מקום להתערב בה; העתירה נדחית.
ניתן היום, י' כסלו תשפ"ו, 30 נובמבר 2025, בהעדר הצדדים.
|




